Patrik Macek/PIXSELL

SABOR ĆE OPET BITI PRAZAN: Poznato što je prouzročilo taj suludi problem!

Autor:

Čak je 19 gradonačelnika ušlo u Sabor, a naš sugovornik sumnja da će stoga sabornica opet biti prazna jer dvije dužnosti od jednom nije lako obavljati.

Imena čak 48-ero gradonačelnika birači su mogli pronaći na listama za parlamentarne izbore, a ako su ovi izbori mjerilo za one lokalne, tada možemo reći da se mnogima od njih ne piše dobro jer svega 19 ušlo ih je u Sabor. Ipak, to je četvero više nego na prošlim izborima, a računica je to s portala gradonačelnik.hr.

Gradonačelniku Ivanca Miloradu Batiniću birači su dali 12.535 preferencijalnih glasova, koji su mu omogućili ulazak u Sabor, unatoč posljednjem, 14., mjestu na izbornoj listi Narodne koalicije. Više preferencijalnih glasova od Batinića osvojio je samo pulski gradonačelnik Boris Miletić (13.187). Na trećem mjestu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 9642 glasa, a slijede gradonačelnik Karlovca Damir Jelić (9612) i Vodica Branka Juričev-Martinčev (8552). U 5. izbornoj jedinici, za razliku od prošlih izbora, kada nisu ostvarili ni jedan ulazak, sada su prošla dva HDZ-ova gradonačelnika – vukovarski Ivan Penava i vinkovački Mladen Karlić.

Olakotna okolnost ove priče jest što na svu sreću ovi dužnosnici neće biti plaćeni za oba radna mjesta, već kako nam je objasnio pravnik Pero Kovačević postoji tek jedna neobična iznimka. Primjerice, ako je nekom gradonačelniku plaća na poslu koji obavlja manja nego ona zastupnička može dobiti tu razliku. No, naš sugovornik vjeruje da nije moguće biti dobar zastupnik te istodobno dobro obnašati gradonačelničku dužnost.

– Moguće je da će sabornica opet biti prazna jer ako doista u pravom smislu te riječi želite biti saborski zastupnik, tada se tom poslu morate pravovaljano posvetiti. Vi kao zastupnik morate sudjelovati na raspravama, čitati zakone, biti u odborima, komunicirati s građanima, a uz toliko dužnosti biti gradonačelnik nije lako. No, to je sve dio našeg nakaradnog izbornog zakonodavstva, vjerujem da će nova vlada ići u promjenu toga dijela, kao i da će se pozabaviti apsurdom da nam manjine kreiraju buduću vladu i njezin sastav jer manjinama valja dati samo savjetodavan karakter kao što je to slučaj u drugim europskim zemljama – zaključio je naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.