Photo: Robert Anic/PIXSELL
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Karamarkove pristaše predvođenje Reinerom i Miloševićem opet mantraju o preslagivanju: MOST neće sudjelovati u tim nekrofilskim orgijama!

Autor: Damir Palmeta

Inicijatori te, neki će je nazvati i sumanutom idejom, svoju nadu o novom preslagivanju vlasti bez izvanrednih izbora temelje na činjenici da su se, odlaskom Karamarka s pozicije predsjednika HDZ-a, stekli svi uvjeti za nastavak nesmetane suradnje novoga HDZ-a s Plenkovićem na čelu i Mosta. Neki izvori iz HDZ-a, uglavnom oni koji su do zadnjeg podupirali Karamarka, tvrde da bi u HDZ-u bili spremni, ako bi to bio nužno, Petrovu i Mostu ponuditi opciju da ne čelu Vlade i dalje bude Tihomir Orešković, za kojeg i budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ima pozitivno mišljenje. Ipak većina u HDZ-u smaTra da bi novo preslagivanje bilo ravno političkom samoubojstvu.

Jedan dio HDZ-a, uglavnom onaj luzerski, koji je do zadnjeg podupirao samoubilački pohod bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka, predvođen predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom i  glavnim tajnikom stranke Ivanom Domagojem Miloševićem, i dalje intenzivno razmišlja o novom preslagivanju vlasti u Hrvatskom saboru. Naime taj dio zastupnika iz aktualnog, osmog saziva Sabora koji je siguran da  se nakon idućih izbora više neće naći na popisu zastupnika, i da će njihova politička karijera manje više biti zapečaćena, ovih dana su inzenzivirali priču o mogućem novom preslagivanju vlasti u Hrvatskom saboru.

I male strančice koje su činile Domoljubnu koaliciju s HDZ-om, prije svega HSP AS koji se ovih dana naočigled njihovih čelnika raskoljuje, u paničnom strahu od novih izbora, nakon čega bi nestali s političke i stranačke mape Hrvatske, grčevito podupiru inicijativu o pokušaju novog preslagivanja vlasti u Saboru do 15. srpnja, dokad Sabor i inače radi prije uobičajenog nastupanja ljetne stanke. Inicijatori te, neki će je nazvati i sumanutom  idejom, svoju nadu o novom preslagivanju vlasti bez izvanrednih izbora temelje na činjenici da su se, odlaskom Karamarka s pozicije predsjednika HDZ-a, stekli svi uvjeti za nastavak nesmetane suradnje novoga HDZ-a s Plenkovićem na čelu i Mosta.

Neki izvori iz HDZ-a tvrde da bi u HDZ-u bili spremni, ako bi to bio nužno, Petrovu i Mostu ponuditi opciju da ne čelu Vlade i dalje bude Tihomir Orešković, za kojeg i budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ima pozitivno mišljenje. U tom kontekstu, oni podsjećaju, da se Plenković i sam svojedobno izjasnio protiv opozivanja Oreškovića i inzistirao na tadašnji vrh HDZ-a da ne ide u samoubilački pohod rušenja vlastite Vlade i premijera Oreškovića.

No, kako stvari sada stoje ta inicijativa djela zastupnika Domoljubne koalicije i onih članova HDZ-a koji su uvjereni da bi nakon novih izbora njihova politička karijera bila završena, ne nailazi na plodno tlo kod Bože Petrova i ostalih članova Mosta. Naime, oni smatraju da je ta inicijativa došla, nogometnim riječnikom rečeno, ne u posljednjoj  sekundi sučeve nadoknade , nego nakon što je sudac odsvirao kraj utakmice. I veliki dio HDZ-ovaca koji danas podržavaju Andreja Plenkovića smatra da su stvari otišle predaleko. Sada više nema govora ni o kakvom preslagivanju, pogotovo, nakon što je jedna članica dosadašnje Domoljubne koalicije, HSS odlučila  na iduće izbore ići s SDP-om.

Novo preslagivanje bilo bi političko samoubojstvo jer tko bi ovu vrstu manevriranja i predomišljanja objasnio biračima, kaže jedna vodeći dužnosnik HDZ-a. I znatan dio HDZ-ovaca najnoviju incijativu o novom preslagivanju vlasti bez izbora, koja dolazi uglavnom iz redova političkih luzera unutar Domoljubne koalicije, smatraju  jednom vrstom nekrofilskog  orgijanja, jer, kako drugačije nazvati pokušaj zajahivanja i mamuzanja mrtvog konja, pitaju se oni.

Autor: Damir Palmeta

ZADNJE VIJESTI