Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Samo u opatijskoj vili Costabeli premijeri su požderali milijuna kuna škampi, jastoga i hobotnica!

Autor: I. Delić / 7dnevno / 22. srpnja 2016.

U najmanju ruku je moralno upitno i politički nepristojno da premijer na odlasku ode mjesec dana na državni trošak i potroši 100 tisuća kuna samo na jastoge, školjke i vino. I odluči sve to platiti tek nakon što se sve otkrilo.

Kada je stupajući na vlast tehnički premijer Tihomir Orešković pozdravio hrvatske građane obrativši im se s rječju ‘građevina’, mnogi su pomislili kako je riječ o lapsusu ovoga simpatičnog povratnika iz Kanada koji će svojom stručnošću regenerirati naše gospodarstvo i potjerati našu državu punim jedrima, ka boljem sutra. No, čini se kako riječ građevina nije bila tek nespretni lapsus već zapravo stvarni ineteres čovjeka koji je s vlasti otišao prije nego li je stigao raspakirati kofere.

-Želim ljetovati u Costabelli, priredite mi je“, naredio je premijer u odlasku svojim najbližim suradnicima. Premda je donedavno tvrdio kako ne želi biti kancelar, ovako odrješito iskazivanje želje ukazuje više na diktatorske manire, a takve vladavine naš je narod i više nego sit. Štoviše, živimo u uvjerenju da smo toga oslobodili prije 20-ak godina, ali taj period Tim je očito prespavao, ili naprosto nije bio u ”svoja domovina” koju toliko voli i kojoj je toliko silno želio pomoći.

Premijer na odmoru

A da bi pomogao domovini čovjek najprije mora pomoći sebi, politička je fraza naših lidera, a tu lekciju brzo i spretno svladao je i Tim, reklo bi se onako narodski – blago nama kad čovjek tako brzo uči.

No, da nije blago nama, već blago njemu svjedoči sto tisuća kuna koliko je potrošio ljetujući zajedno s obitelji u opatijskoj vili Costabeli. Premijerova obitelj u luksuzno opatijsko zdanje stigla je u ponedjeljak 13. lipnja, a istu nekretninu napustila je 10 srpnja, a u tih 28 dana odmora nije se štedjelo niti na iću niti na piću, pa troškovi cateringa iznose više od 85 tisuća kuna.

Uz to, obitelj je vilu koristila i tijekom uskršnjih praznika, kada su za finu hranu spiskali oko 15 tisuća kuna, a u vili su boravili samo četiri dana. Obitelj Orešković na usluge dostave hrane iz hotela tijekom boravka u opatijskoj vili potrošila je tako 100.113 kuna. Pitanje je tko bi te bakanalije uopće platio da cijela stvar nije izaška u javnost. Nakon javne sramote oglasio se i sam premijer tvrdeći da će platiti sve što je njegova obitelj (po)jela tih spornih, ali po njega očito ugodnih dana. Međutim, ono što u njegovom odgovoru nije do kraja jasno jeste tko bi to osim njega samoga trebao platiti hranu i piće koju su tijekom odmora pojeli Oreškovići. A odmarali su se dulje nego li je Orešković efektivno radio u Banskim dvorima.

U cijeloj priči oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova od kuda nam odgovaraju kako dio informacija zbog sigurnosnih razloga ne mogu otkriti, ali unatoč tome otkrili su podatke o visinama reprezentacije u Villi Costabeli u razdoblju od 2009. godine.

Prema podacima MUP-a u 2015. godini potrošeno je 293 tisuće kuna, a godinu ranije računi su iznosili 109 tisuća kina. U 2013. potrošeno je 247 tisuća kuna, a godinu ranije 96 tisuća kuna. U 2010. je potrošeno svega 175 kuna, a ono što javnost najviše zanima jeste 2016. godina u kojoj je potrošeno 122.514,34 kune. Godina je to u kojoj je ondje obitavao ‘socijalno osjetljivi premijer na odlasku, čiji postupak je u najmanju ruku moralno upitano i politički nepristojno s obzirom na to da mu je zapravo baš negdje u to vrijeme kada su krenuli na jednomjesečni odmor izglasano nepovjerenje te da on dužnost premijera zadnjih tjedana obnašao tek formalno ili tehnički.

Nije međutim ovo prvi puta da se Oreškoviću spočitavaju troškovi koje je napravio zajedno s obitelji. Obitelj Orešković nedavno je boravila u državnom posjetu Vatikanu, a premijer je uz suprugu Sanju na susret sa Svetim Ocem poveo i svojih četvero djece, a ondje su pak stigli državnim zrakoplovom tvrdeći da dodatnih troškova zbog putovanja cijele obitelji nije bilo.

Kad Zoki troši …

Trošio je na razne luksuze i bivši premijer Zoran Milanović, a na našu žalost njegov mandat trajao je pune četiri godine. Tako je primjera radi za Milanovićevo putavanje u Čile, koje se odvilo s prvim danima 2013. plaćeno 320 tisuća kuna i to samo za prijevoz i smještaj, a na taj put poveo je i suprugu Sanju Musić-Milanović. Godinu kasnije u ožujku putovao je u Australiju i Novi Zeland, a tu turneju platili smo 300 tisuća kuna, i to isključivo smještaj i prijevoz. Na taj put uz premijera išli su Ante Kotromanović i Tomislav Saucha te Neven Pelicarić, ali i ponovno njegova supruga pa se šuškalo kako vodeći svoju prvu damu po svjetskim destinacijama Milanović rasipa državni novac ne bi li spasio brak. I očito je uspio.

Otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazili događaj je kojega Milanović nije propustio. Nogometni fanovi pamte da se odvijao u lipnju 2014., a svatko racionalan zna da zrakoplovne karte i smještaj na takvoj destinaciji nisu povoljni. Da doista nisu svjedoči 135 tisuća kuna koliko je za putovanje izdvojio premijer Milanović sa partnerima i suradnicima. Cijelu svitu uključujući sina i suprugu Milanović je vodio na američku turneju, a za pretpostaviti je da su i za to troškovi bili basnoslovni. Podmirili su ih dakako hrvatski građani. Milanovićeva sina i suprugu viđalo se i 2012. u Londonu gdje su se održavale Olimpijske igre, a ondje su doputovali vladinim avionom.

No nije sve u putovanjima, ima nešto i u dobroj hrani. Znade to dobro i bivši premijer Zoran Milanović, čija je supruga naciji savjetovala da štedi režući crni kruh na tanke šnite. Kako je na restoranima diljem Jadrana rezan kruh teško je reći, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da Milanović u luksuznom hotelu Palace nije štedio. Škampi, salata od hobotnice i tri kile jastoga, pet porcija crnog rižota, kri kile zubaca, kila škarpine i dvije butelje Dingača porcija su uz koju nikoga naprosto nije briga za kruh. Prosječan građanin zabrinuo bi se tek za cijenu tog menija, ali ne i Zoki Milanović koji je sa tri svoja ministra na putovanju u Dubrovnik za to obilje hrane izdvojio 6502 kune.

Milanović je toga dana otvorio novoizgrađeni luksuzni Sheraton Riviera Hotel od pet zvjezdica s 250 soba i nizom sadržaja najviših kategorija. Ujedno je bio obišao radove u Zračnoj luci Dubrovniku za koju je rekao da će biti uloženo 240 milijuna eura. Nakon napornog dana bivši premijer i njegovi ministri počastili su se mediteranskim menijem u jednom od najluksuznijih hotela, a račun je, kako piše na njemu, platio ‘Milnović na sobu’.

Galantni Lorencin 

Dobro pojesti voli i bivši ministar turizma Darko Lorencin, koji je slovio kao jedan od najmanje eksponiranih članova Kukuriku vlade. No, to ne znači da je po troškovima i raskošnom stilu života zaostajao za kolegama. Svojedobno je tako viđen u društvu četiriju dama u luksuznom pulskom restoranu Batelina. Ministru  je ondje ručak poslužen uz dobra vina, a platio ga je naravno službenom karticom, a sve i da je štedjeti htio nije mogao. Ali treba čovjeka razumjeti ta tko bi razuman odolio mirisu i okusu škampa posluženih uz butelju kakva dobra istarskog vina. I to u pratnji čak četiriju dama. Ma nije beg cicija, kad je ionako mukte.

Inače, riječ je o restoranu koji je u više navrata proglašavan najboljim što hrvatska gastronomija svijetu može ponuditi. Isti je pak u vlasništvu obitelji Skoko, te je već dulje vrijeme pri samom vrhu hrvatske gastro scene. Mnogi drže da je tome tako zahvaljujući upornosti te strogim principima karizmatičnog kuhara Davida Skoke i njegove obitelji.Obiteljski restoran smješten je pored Pule, a mladi chef David proslavio se gostovanjima u showu Masterchef, ali i u serijalu No Reservations kada je ugostio Anthonyja Bourdaina. Batelini vodi ribarska obitelj koja, prema opisu na internetskim stranicama gostima poslužuje dnevno svježi ulov pripremljen na orginalan način. Specijaliteti su razna jela pa čak i riblje iznutrice, paštete od ugora, jetra grdobine sa smokvama u vinu ili pak pašteta od jetre morskog psa.

Predsjednici vole bifteke

Dok ne probam lava – svinja je kralj životinja, mora da je krilatica koje se držao bivši predsjednik Ivo Josipović kada je za svoj ured naručivao nekoliko tona svinjetine, a tom popisu pridodao je i 600 kilograma brancina, 800 kilograma šampinjona, 30 kilograma avokada, 60 kilograma krvavica, na tisuće kilograma raznih vrsta kruha, 32 tisuće jaja te nekoliko kilograma umaka od tartufa. Dakle to je bila javna nabava za kupnju prehrambenih proizvoda za dvogodišnje razdoblje na koju je potrošeno 1,37 milijuna kuna. Na svježe meso, kojim danas brk masti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović troši se u dvije godine pola milijuna kuna, a dostavlja im ga tvrtka Vugrinec. U dvije godine na Pantovčak ova ekipa znala je dovući 1,2 tone svinjskog buta bez kosti, 800 kilograma kotleta i 60 kilograma lungića. Na meniju je zastupljena i junetina, čak 1100 kilograma, riječ je u butu bez kosti. Da Josipović nije previše birao svjedoči 1200 kila fileka, ali da se ponekad počastio kazuje 180 kilograma bifteka. Popis sadrži i 400 kilograma janjetine, više od tonu teletine te brojne mesne prerađevine i suhomesnate proizvode: 200 kg kranjskih kobasica, 600 kilograma krvavica, 140 kilograma suhog bunceka. Za nabavu svježeg voća i povrća na Pantovčak donedavno je bila zadužena tvrtka Žitnjak, a za njih se u dvije godine izdvojilo oko 280 tisuća kuna. Kako i ne bi kada u Ured predsjednika dostavljaju sedam i pol tona krumpira, 1,6 tona mladog krumpira, dvije tone mrkve, 800 kilograma šampinjona, 1,2 tone salate kristalke, 2,3 tone jabuka, 1,2 tone limuna. Slučajno ili ne ta tvrtka u većinskom vlasništvu Agrokora nabavlja i razne prehrambene proizhvode za Ured, a u toj kategoriji nešto prije odlaska s vlasti Josipović je naručio 2.730 kilograma bijelog kruha, tri tone kukuruznog miješanog kruha, 2,4 tone polubijelog… Na popisu su i 32 tisuće jaja, 700 kilograma riže, 1.500 komada čokolade za kuhanje, 16 kilograma umaka od tartufa, pet tisuća litara ulja… Na meniju će se naći i 500 kilograma pastrve, 100 kilograma svježe tune, 600 kilograma brancina iz uzgoja, 500 kilograma orade iz uzgoja, 40 kg divlje orade, 60 kg zubaca, 40 kg kovača, 180 kg grdobine, 60 kg svježeg lososa, 160 kg hobotnice, 120 kg škampi, 400 kila sipe, 20 kg jastoga, 60 kg sušenog bakalara.

I dakako, ovi svakodnevni troškovi tek su kap u moru Josipovićeva rasipništva jer primjerice gostujući na otvorenju Doma hrvatskih veterana u Lipiku zajedno s Ministarstvom branitelja organizirao je pompoznu svečanost za koju je novac uzet iz proračuna, a na to se potrošilo preko 150 tisuća kuina. Javni novac utrošen je na prijevoz uzvanika, catering, postavljanje šatora i honorar voditeljice programa Barbare Kolar. Rastrošna je kao što je dobro poznato bila i bivša sisačka županica Marina Lovrić Merzel, koja je karijeru izgradila kao članica SDP-a. Na večere i skupe darove u 2009. godini potrošila je oko 820 tisuća kuna. U nalazu Državne revizije piše da je na večere i darove potrošeno oko 820.000 kuna, na račune za mobitele 200.000, za benzin 140.000, vanjske suradnike 200.000 kuna. A prema nalazu Državne revizije ništa skromnija nije bivša dubrovačka gradonačelnica, danas HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica. U jednom danu na catering  je prema nalazu revizije izdvojila 269.473 kuna, a riječ je o računu za Dan grada Dubrovnika 2009. godine kada je hrana naručena bez  pokretanja postupka javne nabave. Kako je otkriveno najviše se, osim na hranu, potrošilo na vino i to čak 30.000 kuna za 246 boca. Piva je popijeno u vrijednosti od 500-tinjak kuna, a najviše je ispijeno pjenušca, čak 250 boca i to za nešto više od 12.000 kuna.

Priča se i kako je i vrući vikend prije dvije godine a kojeg je bivša ministrica hrvatske sirotinje Milanka Opačić provela s Igorom Dragovanom u hotelu Premijer Aqua u Srbiji plaćen državnim novcem. Idealna pozicija između Beograda i Novog Sada, gdje je hotel smješten, ovaj dvojac nije previše zanimala jer prepustili su se čarima bazena i spa centra koji su se nudili samo njima. Iz kojeg im je razloga dostava hrane stizala isključivo u sobu, pitanje je koje također valja prepustiti mašti.

Kotromanović voli cvijeće

Da su troškovi hrvatske političke elite suludi i neracionalni ukazuje također nalaz Državne revizije za prošlu godinu, a iz kojega je razvidno podosta zgodnih podataka. Da bi sva ministarstva, ali i Sabor bili ukrašeni svježim cvijećem brine se tvrtka iz Kloštar Ivanića. Lani je na cvjetne dekoracije Sabor i Kotromanovićevo Ministarstvo obrane potrošilo 50 tisuća kuna. U Ministarstvu gospodarstva kojim je upravljao Ivan Vrdoljak surađivali su s pekarnicom Pan pek te su na peciva lani potrošili dva milijuna kuna, Ostojićevo ministarstvo policije u Todorićevom Ledu – tvrtci najpoznatijoj po sladoledima potrošilo je 240 tisuća kuna. Vlada je 5500 kuna potrošila i u zagrebačkoj gradskoj ljekarni. Podatak koji će vas ostaviti bez teksta jamačno su troškovi koje ima prvi kameleon hrvatske politike Stipe Mesić, vječni bivši predsjednik. Naime, dnevno je na novine trošio 64 kune, a na telefonske razgovore 196 kuna. Očigledno je da Orešković nije jedini koji koristi raskoš proračuna i čari politike, ali sa svim drugim akterima ove priče svi smo mi već dobro upoznati pa nas to ne iznenađuje. Mislili smo naime da u uljuđenom svijetu iz kojega ovaj dolazi vladaju neka druga pravila, ali bogati tehnički premijer slika je onoga koliko čovjek može nisko pasti onda kada počne upravljati nečime što nije njegovo, u ovom slučaju bahati Orešković prisvojio je državni proračun, a nama ostaje da na rujanskim izborima budemo pametniji, ukoliko je to ikako moguće.

7dnevno
7dnevno

Mesić voli sve ali samo kad je na tuđi račun

Hrvatski političari vole luskuz i nije to nikakva novina. Primjera radi SDP-ov Tomislav Saucha ljubitelj je izlazaka, a kada izlazi onda voli da to bude posve urbano i nadasve zabavno. Zabavu pak postiže bocama alkohola koje zajedno sa suprugom često prazni u jednom zagrebačkom restoranu smještenom na Britancu. Jesu li glasine iz restorana koje kazuju da Saucha često zarunda do kasno u noć, dok supruga Ivana pri tome napada konobare da su joj nešto krivo zaračunali tek naklapanja zlobnika ili u njima ima istine, pitanja su na koje odgovor znaju tek akteri ove priče. No, bilo kako bilo restoran je ovo koji je i inače često na raspolaganju brojnim SDP-ovcima, a prednost mu je kat na kojem se krije zgodan separe u kojeg često zađe i premijer Milanović. Gosti u restoranu nerijetko su i Milanovićevi sinovi. No, to je ionako manje bitno jer vrata ovog ugostiteljskog objekta otvaraju se i za brojna druga partijska druženja, a na koje im počesto dostavljaju grah da se mogu prisjetiti Titovih vremena.

Bivši premijer inače u svojem društvu slovi kao prilično urban lik, ali i čest gost luksuznih restorana. No, na njegovom tanjuru teško da ćete pronaći slasnu janjetinu, ili kakav komad roštilja. On pazi na prehranu te je skloniji povrću i voću, koje je dio njegove svakodnevice baš kao i razne šarene salate. Vođen mudrim mislima svoje supruge, Milanović je kruh posve izbacio iz prehrane. On radije konzumira bio krekere. Da voli biti ‘kul tip’ svjedoče i izlasci s Emilom Tedeschijem, osobito po zagrebačkim klubovima od kojih najradije bira Pepermint. U metropoli premijer često zalazi u Tač u kojem smo svjedočili njegovim brojnim susretima s političko novinarskim facama. Rado Zoki odleti i do Jastrebarskog, premda njihova vina ne preferira voli noćni život osobito kada ga tamo prate pripadnice ljepšeg spola. Kada su u pitanju restorani čista suprotnost Milanoviću je general Rojs. On meso ne odbija, a najradije ga konzumira u Okrugljaku. Iz političke ere umirovljenog generala konobari ovog kultnog zagrebačkog restorana pamte prave pijanke i zabave do dugo u noć, koje dakako nisu mogle proći bez ovećih napojnica.

Da voli kuhati prvi čovjek metropole Milan Bandić počesto ističe, a kada ne kuha tada kumove i prijatelje povede u restoran Kamanjo u kojem ga dugo nisu vidjeli, što ne treba čuditi s obzirom na situaciju koja ga potresa. No, iz toga restorana, tvrde upućeni, počelo se raspetljavati klupko najvrućih afera majstora Mile. Kafane u po cijeloj Hrvatskoj rado obilazi i Stipe Mesić, a u rodnoj Orahovici rado zađe na Ergovićevo imanje gdje se druži s moćnicima uz pokoju bocu vina više. U svojem kraju ima i gospođu koja samo za njega spravlja sireve te ih redovito dostavlja na adresu bivšeg predsjednika. Mesić voli i birtije po Jadranu gdje omasti brke u skupim ribama, naravno na tuđi račun.

Autor: I. Delić / 7dnevno / 22. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI