7dnevno

Vatikanski poštar Vučak ‘prekomandiran’ u Moskvu!

Autor: Tomislav Kovač / 7dnevno / 26. kolovoza 2016.

Slanje otpravnika poslova na važno diplomatsko mjesto u Rusiju tjedan dana prije parlamentarnih izbora i nekoliko mjeseci prije redovnog izbora veleposlanika šalje dvoličnu političku poruku zemlji primateljici

Iako se hrvatska diplomacija u svom liku i djelu sastoji u velikom broju od stranačkih uhljeba najrazličitijih profila, a koji se kolokvijalno nazivaju veleposlanicima, trenutno se društvo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP-a) našlo u vakuumu između ostavke stare vlade RH i novih parlamentarnih izbora, koji bi trebali potvrditi neke nove stanovnike Banskih dvora, te je na taj način stopiran i stavljen na čekanje odlazak gotovo 17 predloženih veleposlanika koji su već spremno čekali polazak na svoja odredišta tijekom ovog ljeta. Međutim, u cijelom tom diplomatskom pripetavanju ipak se našao jedan iznimno bitan među njima za međunarodne odnose naše zemlje koji se provukao kroz mišju rupicu na Zrinjevcu i trenutno čeka polijetanje zrakoplova za Moskvu. Riječ je o gospodinu Filipu Vučku, bivšem veleposlaniku RH u Madridu i Vatikanu, a koji se po odluci MVEP-a RH sprema na mjesto otpravnika poslova u našem veleposlanstvu u Moskvi. Navodno je taj aranžman dogovoren na rok od tri mjeseca s početkom tehničkog mandata u rujnu 2016. godine. Dakle, tehnički veleposlanik Filip Vučak tzv. tehničke vlade Tihomira Oreškovića bi predstavljao RH u Moskvi do konca studenoga ove godine. Iako na prvu ova odluka nadležnih u MVEP-u izgleda relativno benigno, iza nje se skriva neka sasvim druga namjera.

Život na visokoj nozi

Naime, za odlazak na tzv. mjesto otpravnika poslova u neko hrvatsko veleposlanstvo nije potrebna višemjesečna procedura koja uključuje pisani prijedlog ministra kao ni supotpis predsjednice RH i predsjednika Vlade pa nakon toga saslušanje predložene osobe u saborskom Odboru za vanjsku politiku, već odabrana osoba odlazi na spomenuto diplomatsko mjesto diskrecionom odlukom ministra vanjskih poslova.

Skrivena namjera ove više nego čudne odluke MVEP-a sastoji se pokušaju nastavka obnašanja dužnosti u našem veleposlanstvu u Moskvi na način da nakon parlamentarnih izbora gospodin Filip Vučak pretoči funkciju otpravnika poslova u mjesto opunomoćenog veleposlanika i na taj način, umjesto da ode u mirovinu, dotični zauzme radno mjesto nekom drugom mlađem i perspektivnijem zaposleniku MVEP-a. Spomenuta odluka je tim više čudnija kada se zna da u Moskvi nemamo veleposlanika već više od godinu dana, pa slanje otpravnika poslova na to važno diplomatsko mjesto u Rusiju tjedan dana prije parlamentarnih izbora i nekoliko mjeseci od redovnog izbora veleposlanika šalje dvoličnu političku poruku zemlji primateljici i to u najmanju ruku o nepoznavanju elementarnih pravila diplomacije. Prema grubim procjenama četverogodišnji mandat jednog hrvatskog veleposlanika stoji državu Hrvatsku minimalno pola milijuna eura netto, dakle bez poreza i doprinosa. Kako neslužbeno saznajemo, ova kadrovska mudrolija i jeftini seoski trikovi uvaženog diplomata Filipa Vučka zvanog Fićo nisu njegovi jedini dosad zabilježeni marifetluci u MVEP-u.

 

Kleptoman Sanader u diplomaciju doveo ‘malog Sanadera’

Filip Vučak formalno odlazi iz Atlas Airtoursa koncem ratne 1991. godine u Ministarstvo vanjskih poslova RH na poziv dr. Ive Sanadera. Navodno, zajedničko crkveno druženje Vučka i Sanadera datira još iz sjemeništa. Nadalje, iz pouzdanih crkvenih krugova provlači se podatak da je dr. Ivo Sanader imao kleptomanskih sklonosti i u svojoj mladosti. Naime, Crkva je cijelo vrijeme prešućivala skandalozni podatak da im je bivši predsjednik vlade RH, a sada klijent DORH-a i USKOK-a, ukrao pozamašnu svotu novca za vrijeme svog prebivanja u Rimu i pobjegao s tim novcem u Innsbruck u Austriji. Tragična osoba koju je pokrao bila je časna sestra Šima, danas dr. Simona Gotovac, liječnica u Rimu i udovica pokojnog Vlade Gotovca. O navedenom događaju su tada brujali Rim i Vatkan, te teško možemo isključiti mogućnost da tada mladi kapelan Bozanić nije ništa znao o tome. Stoga nikoga i ne treba čuditi obilato trpanje novca iz proračuna RH Crkvi u vrijeme Sanaderove višegodišnje vladavine. Valjda je dr. Ivo mislio da će tim činom oprati svoje grijehe. I na koncu, i to iz današnje perspektive, kada mu se na teret stavlja veliki krimen pljačke vlastite zemlje i njenih građana, možemo li vjerovati Sanaderu kada iz svakog obraćanja javnosti poručuje da nije kriv. Isto bi se moglo zaključiti i za uvaženog Filipa Vučka koji je u diplomatskim krugovima već prozvan „malim Sanaderom“.




 

„Zavaljao“ biskupa Prenđu i zaobišao Kaptol na putu za Vatikan

Naime, njegovo diplomatsko ustoličenje u Vatikanu prije nekoliko godina obavljeno je na izuzetno suspektan način. Iako je sve bilo poklopljeno zakonom, imenovanje Filipa Vučka u Vatikan realizirano je ispod svake zakonske razine, i tada s vrlo neizvjesnim posljedicama za Hrvatsku s obzirom da su tada mnogi upozoravali na tragičnu razinu njegovih sposobnosti i morala, zamagljenih zvonkim diplomatskim titulama, uglavnom zbog drugovanja s Ivom Sanaderom u splitskom sjemeništu. I sam kardinal Bozanić upozoren je osobno krajem 2010. godine kako je taj Filip Vučak predestiniran za veleposlanika puno prije pokretanja zakonske procedure. Vrlo finim riječima, uzgred se spomenulo da se za veleposlaničkim kandidatom za Vatikan vuče blato nekih ružnih prijevara iz devedesetih godina. No, Vučak je imenovan. Nije bio presudan ni zakon, niti njegov moralni  profil, nego preporuke zadarskoga nadbiskupa Ivana Prenđe, koji je umro malo prije definitivnog vatikanskog ustoličenja svoga štićenika. Zadarska nadbiskupija, tek toliko da se podsjetimo, s Vatikanom njeguje autonomne odnose, pa se ne može reći da je Filip Vučak lansiran u Vatikan zalaganjem Josipa Bozanića, već upravo suprotno. Naime, Zadarska nadbiskupija je izravno pod upravom Vatikana, a ne pod zagrebačkim Kaptolom.




Što je krimen Filipa Vučka?

I Kaptol i Vlada RH, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović vrlo su dobro znali tko u ime Hrvatske i pod kojim okolnostima odlazi na veleposlaničko mjesto u Vatikan. Naime, kardinal Josip Bozanić osobno je upoznat s krimenom Filipa Vučka. Iako je kardinal Bozanić osobno poznavao žrtvu veleposlanika u Vatikanu, čak i njegovu širu obitelj, budući da je kao mladi svećenik obnašao službu i dva puta dnevno prolazio pokraj njihove obiteljske kuće u mjestu Baška na otoku Krku, nije pronašao način kako da riješi problem grijeha struktura u vlastitom stadu.

Naime, Vučak je koncem 1998. godine uhvaćen na ulicama Atene kako prijeti poslovnom partneru iz Tunisa, treće po veličini hrvatske turističke agencije, ucjenjujući i zahtijevajući raskidanje ugovora o poslovnoj suradnji poznatom metodom Udbinog pistolerosa Vinka Sindičića. Nije nevažno reći u čije ime je Filip Vučak inkognito otputovao u Atenu koristeći svoju diplomatsku putovnicu.

Vučak je putovanje je odradio u sklopu svog posjeta Rimu odakle je u tajnosti odletio u Atenu na sastanak s Jamelom Bel Hajem Yahya. Tragična i nijema svjedokinja tog čina djelatnika MVEP-a bila je službenica našeg veleposlanstva u Rimu Duška Paravić, trenutno na diplomatskoj dužnosti u našem veleposlanstvu u Buenos Airesu. Spoznaju o gnusnom činu Filipa Vučka koja se odigrala na ulicama Atene vlasniku i direktoru hrvatske putničke agencije prenio je osobno sudionik tog događaja, tunižanin Jamel, zaključivši tom prilikom da ne vidi razliku između naručenog ubojstva i naručenog poslovnog ubojstva.

Nije nevažno reći u čije ime i za čiji račun je Vučak inkognito otputovao iz Rima u Atenu koristeći svoju diplomatsku putovnicu i financijska sredstva MVEP-a. Zanimljivost te privatizacijske povezanosti očituje se i u otvorenom pozivu tijekom 2010. godine Vučak Filipu koji mu je uputio tadašnji vlasnik Adriatica.neta za preuzimanjem Uprave te tvrtke, ali Vučak je već imao u džepu kartu za Vatikan te je glatko odbio predloženi posao sa zaključkom da je dobio ljepši, bolje plaćen i lagodniji posao u vatikanskom veleposlanstvu RH.

Na žalost, tim Vučakovim činom počela je orkestrirana poslovna agonija vlasnika i direktora jedne od najperspektivnijih turističkih agencija u Hrvatskoj koju nije u potpunosti uspio spasiti ni njegov kolega iz djetinjstva, odvjetnik Siniša Pavlović.

Filip Vučak – lik iz priče pape Franje?

Slučajno ili ne, Filip Vučak bi se svojim likom i djelom dolaskom pape Franje u Vatikan slikovito mogao pronaći u njegovom poznatom citatu iz Biblije: “Isus kaže da bi bilo bolje za njega da mu se stavi kamen oko vrata i da ga se baci u more! Jer tamo gdje je obmana, Duh Božji ne može biti”. Osim toga, papa Franjo u svojim poslanicama oštro osuđuje kršćane koji doniraju novac Crkvi, a istovremeno kradu od države. Nadalje, senzibilni papa Franjo je za one koji sudjeluju u korupciji rekao kako su “predivni izvana, ali truli iznutra”.

Autor:Tomislav Kovač / 7dnevno / 26. kolovoza 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.