Dusko Jaramaz/PIXSELL

Posljednja rika kralja lavova: Milan Bandić odlazi u povijest, čekaju ga optužnice, izdaje, suđenja i osama!

Autor: Krešimir TURČIN / 7Dnevno / 30. rujna 2016.

Bandićeva teška ruka i još teža narav nisu mimošli ni jednu od najljepših gradskih prirodnih oaza za odmor, razonodu i opuštanje - Zoološki vrt, koji se u posljednjih desetak godina pod ravnanjem nestručnih i problematičnih kadrova, pretvorio u sramotni kupleraj u režiji gradonačelnika

Opće je poznato da Milan Bandić autokratskom strahovladom upravlja svakim kutkom hrvatske metropole, baš kao što je notorna činjenica, potvrđivana neprestano u njegovih 15 godina vladanja Zagrebom, da je zagrebački gradonačelnik svojevrsni svjetski prvak u krivoj procjeni i lošem odabiru svojih prvih i najvažnijih suradnika. Kao da se cijelo vrijeme namjerno trudio da negativnom selekcijom bezbrojnih upravitelja i direktora na vitalnim gradskim kucavicama, natovari preteške utege ne samo nižerangiranim činovnicima, nego i tisućljetnom Zagrebu i njegovim stanovnicima.

Bandićeva teška ruka i još teža narav nisu mimošli ni jednu od najljepših gradskih prirodnih oaza za odmor, razonodu i opuštanje – Zoološki vrt, smješten usred višestoljetnog maksimirskog perivoja, a u kojem danas obitava 298 životinjskih vrsta s ukupno 3558 jedinki.

Otkako je 2007. u velikoj čistki nepoćudnog i neposlušnog kadra iz gradskih poduzeća pomeo, među ostalim, s mjesta direktora Zoološkoga vrta magistra veterine Mladena Anića koji je u ZOO-u stolovao više od 15 godina, poistovjećujući ga s vlastitim životom i svojim životnim djelom, ZOO otada, evo već gotovo deset godina, vodi Bandićeva kamarila, u prijevodu – Bandićevi poltroni i karijeristi. Kao i u ostalim gradskim ustanovama i(li) uredima i čelne pozicije u ZOO-u okupirale su osobe bez ikakve velike stručnosti, a jedina im je kvaliteta bila da su u određenom razdoblju, iz samo Bandiću znanih razloga,  odgovarali svemogućem gradonačelniku.

Tako se u jednom trenu Bandić razišao sa, činilo se, doživotnim direktorom ZOO-a, Mladenom Anićem, jer se on više nije uklapao u gradonačelnikov koncept upravljanja gradskom imovinom. Premda su Anića opisivali kao vrlo teškog i neugodnog čovjeka koji mnogo više voli životinje nego ljude, što danas uistinu nije nimalo neobično, Anić je za one koji će stići u ZOO poslije njega bio – svemirski brod! Svjestan svojih kvaliteta i ostavštine, Anić nije dobro primio odluku o razrješenju, pa je u trenutku smjene vrlo otvoreno prijetio tadašnjem predsjedniku Zagrebačkog holdinga, Slobodanu Ljubičiću Kikašu. Premda ga, istini za volju, Ljubičić nije smijenio po vlastitu nahođenju, nego po izričitom Bandićevom nalogu.

No, Bandić je bio pilatovski oprao ruke kao da nema baš ništa s Anićevom smjenom, iako se jako dobro zna da se u svim gradskim ustanovama i uredima baš ništa ne može obaviti bez izričitoga Bandićeva naloga, a svi ostali zaposlenici ureda i ustanova samo su pijuni koji odrađuju Bandićeve, počesto sulude, poslovne naloge.

Opravdani strah Ivice Lovrića

Kako je s jedne strane bujao Bandićev apsolutizam, s druge strane rasla je gradonačelnikova paronoja, pa je tako Bandić s protokom vremena vjerovao sve užem krugu ljudi, a danas više ne vjeruje nikome, pa ni najvjernijem suradniku Ivici Lovriću koji mu je u nedavnoj izbornoj kampanji bio šef stožera. No, glasine iz gradskih ureda kažu da ga je i Lovrić spreman „utopiti“ iskazima u sudnici, usudi li ga se Bandić maknuti s mjesta pročelnika mega Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

A Lovrić, bogme, ima opravdanih razloga strahovati za svoje „ministarsko“ mjesto, jer bi na njega rado zasjela Milana Vuković Runjić, spisateljica i knjižničarka na koju je Bandić osobito slab, pa njezine književne i poslovne pothvate nerijetko financijski „pogurne“ s raznih gradskih adresa. Zauzvrat je Milana Vuković Runjić odlučila podržati Bandićevu listu, no temeljito ja propala na izborima, baš kao i gotovo svi „bandićevci“.

No, vratimo se početku priče, nemirima usred Maksimira, točnije u Zoološkome vrtu u kojem je Bandić, poslije višegodišnjeg soliranja Mladena Anića, ustoličio novu vladaricu – Davorku Maljković. Gospođa Maljković bila je u gradskim uredima najpoznatija po tome što je godinama kao zaposlenica ZOO-a denuncirala svog direktora Anića gradskim vlastima, a sa skupinom svojih istomišljenika zaposlenih u ZOO-u, generirala je i brojne izmišljene afere te zločeste priče o navodnom zlostavljanju životinja u vrtu.

Aniću, koji je prema svojim radnicima bio tiranin, no radoholičar s vizijom, toliko je bolno sjela smjena s čelne pozicije u Zoološkom vrtu da je novoj ravnateljici još mjesecima po odlasku iz ZOO-a slao prijeteće, posve nedvosmislene mailove, a to su znali svi najbliži suradnici nove ravnateljice. Davorka Maljković je po svom ustoličenju za novu caricu ZOO-a, počela trogodišnje razdoblje posve nepotrebnog lutanja diljem svijeta pod krinkom službenih putovanja, te se iznimno rijetko ukazivala na svom radnome mjestu.

Arogantno je i bahato, premda iznimno skromnoga znanja o životinjama, vodila ZOO vrt do trena kad je gradonačelnik, nakon osam godina njezina besciljnoga vrludanja područjem za koje nema stručnosti i koje je iskoristila jedino za vlastitu samopromociju, u siječnju 2016. naprasno odlučio napraviti rošadu i imenovati novoga ravnatelja Damira Skoka, s kojim ga, navodno, veže kumstvo, jer je Bandić, kažu poznavatelji kumskih križaljki, kum njegovom djetetu.
Damir Skok je lovac baš kao i Bandić, a najveće su mu reference za iznimno zahtjevan posao ravnatelja ZOO vrta bile da kod kuće ima dvanaest pasa i osam mačaka (!) i još ponešto životinja, te što je svojedobno bio predsjednik Hrvatskoga kinološkoga saveza. To što je Skok lovac, navodno prilično traljav, šokiralo je javnost, jer s jedne strane nišaniš i ustrijeljuješ životinje, a s druge – skrbiš o njima. No, Bandić za takve „trivijalnosti“ nije mario, jer on je ipak “vizionar” kojeg okruženje ne shvaća, a njegove odluke javnost nema pravo preispitivati.

U ZOO-u žale za Anićem

Skok se po dolasku u ZOO vrt htio iskazati kao radoholičar i prva je tri mjeseca na posao dolazio kao ranoranilac, počesto prije svih zaposlenika i učestalo je kontrolirao njihov rad i dolazak na posao. Onda se naglo opustio i počeo uživati u svom krajnje autokratskom vladanju vrtom. Dolaske na posao je prorijedio, a kada bi se i pojavio, maltretirao je zaposlenike. Po riječima jednog radnika koji u ZOO-u radi duže od desetljeća, sadašnji ravnatelj ima psihopatologiju kakvu nisu imali njegovi prethodnici, premda ni oni nisu bili “cvijeće”.

Sada radnici čak i žale za vremenima u kojima je “teški” Anić željeznom rukom vodio ovu Zagrepčanima značajnu gradsku ustanovu. Skok, kažu njegovi suradnici, ima problema s alkoholom, što neuspješno pokušava prikriti. Prije dolaska u ZOO, radio je u veleprodaji pseće hrane gdje je, navodno, zbog alkoholizma i neodgovarajućeg pristupa poslu – dobio otkaz. Supruga mu je Čehinja i bavi se uzgojem majkuna, posebne pasmine domaće mačke, jedne od najvećih u mačjem svijetu.

Svi dosad predviđeni radovi u ZOO vrtu trenutačno kasne, a pojavile su se i zamjetne i ne posve bezopasne trzavice s albanskom obitelji koja dugi niz godina ima dobro uhodani i isplativi ugostiteljski biznis u Zoološkon vrtu kod nastambi za morske lavove, a ista je obitelj do sada imala gradonačelnikovu podršku za svoj biznis dobiven na krajnje povlašten način. Sada se novi ravnatelj u tim poslovnim razmiricama našao između čekića i nakovnja, tj. između Bandića i ugostitelja Albanca koji vodi taj unosan biznis.

Dovoljno je baciti samo letimičan pogled na cijene u tom objektu i zaključiti da Bandić dopušta da se brojne dječje ekskurzije iz cijele Hrvatske svakodnevno gule doslovno do gole kože sramotno previsokim cijenama. Kao da Zoološki vrt nije u vlastitoj režiji mogao obavljati i ugostiteljsku djelatnost po puno prihvatljivijim cijenama za djecu i ostale posjetitelje.
No, ipak su sve to zanemarivi problemi za sadašnjega ravnatelja ZOO-a od onih s kojima će se, i ne samo on, suočiti kad stigne konačni pad Milana Bandića. Koji bi mogao uslijediti već za nekoliko mjeseci!

Naime, na lokalnim izborima 2017., koji su takoreći pred vratima, iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je HDZ napokon odlučio stati na kraj predugoj Bandićevoj vladavini i tiraniji u zagrebačkoj metropoli. Sadašnji HDZ-ov čelnik zagrebačke organizacije, te predsjednik gradske Skupštine Andrija Mikulić, prema izvoru iz vrha stranke ima minimalne šanse da se upusti u borbu za gradonačelničku funkciju, a HDZ razmišlja istaknuti nekog svoga znatno jačeg igrača koji ima karizmu i snagu da pobijedi na izborima.

Prgomet i Mrak Taritaš protiv Bandića

Nagli uspon i nevjerojatno brzi politički oporavak stranke pod Plenkovićevim vodstvom daje HDZ-u značajne šanse da napokon demontira natrulog Bandića, opterećenog hipotekom brojnih optužnica i krajnje narušenog zdravlja. Prof. dr. sc. Drago Prgomet je za sada najizglednije HDZ-ovo ime za lokalnu utrku – omiljen je među članstvom i ima društveni ugled koji bi mogao privući čak i mnoge birače lijeve orijentacije, jer je kulturan, stručan i odmjeren, te distanciran od krajnje desnoga hadezeovskoga krila predvođenog Brunom Esih, Zlatkom Hasanbegovićem i Stevom Culejom. Druga se opasnost za Bandića i svu njegovu galeriju nekompetentnih lunatika visoko pozicioniranih u Gradu, Holdingu i ustanovama u vlasništvu Grada, krije u liku i djelu nevjerojatne HNS-ovke, Anke Mrak Taritaš, koja bez ikakve stranačke potpore ruši sve barijere pred sobom. Tu energičnu, stručnu i vrijednu ženu s naglašenom moralnom vertikalom, prepoznali su birači svih političkih opcija i iz izbora u izbore daju joj sve veću podršku.

Na zadnjim parlamentarnim izborima bila je zvijezda, a Bandić posrnuli tiranin. Birači su kaznili njegovu gramzivost, arogantnost, razmetljivost i krajnje nenamjensko trošenje novca poreznih obveznika. A kad Bandić (konačno!) padne izazvat će to potres neviđenih razmjera u Zagrebu. Kao lego kocke padat će redom bezbrojni bezlični i nesposobni uhljebi koje je čudni i nepredvidivi gradonačelnik godinama postavljao na rukovodeće pozicije kojima nisu dorasli. Tada će se i sadašnji ravnatelj Zoološkog vrta moći pridružiti svojoj bračnoj družici u uzgoju majkuna, jer svejedno je koja će politička opcija pomesti dosad neuništivog gradonačelnika. Bitno je samo to da na sve zahtjevne funkcije u Gradu ljudi budu birani transparentno, na vjerodostojnim, a ne fingiranim natječajima.

Proces demontiranja Milana Bandića neumitno se približava, u pitanju su praktički dani, a kada demontaža jednom započne bit će to nezaustavljiv postupak. Bandiću nimalo ne idu na ruku trenutačni politički odnosi snaga i sve veća podrška koju Plenković dobiva i od dojučerašnjih političkih protivnika.

Kada se uspostavi nova državna vlast, Bandić će izgubiti i zaštitu koju je do sada uživao na zagrebačkom Županijskom sudu, a približava se i dan kada će Vrhovni sud dati svoj pravorijek o odlučnoj činjenici za daljnje kazneno procesuiranje Milana Bandića, tj. odlučiti je li zakonito snimanje (mjere tajnoga nadzora) odobreno po nalogu suca istrage sa Županijskog suda u Zagrebu bilo dovoljno “zakonito” da bi sudsko vijeće toga suda konačno potvrdilo optužnicu Državnoga odvjetništva. Premda bi taj kazneni postupak, prema riječima pravnih znalaca, Vrhovni sud trebao delegirati nepristranom Županijskom sudu u Rijeci gdje Bandić nije “kontaminirao” suce poput ovih zagrebačkih.

Brojni medijski istupi u jeku izborne kampanje razotkrili su Bandića kao čovjeka koji je posve izgubio kontrolu nad sobom. Nevjerojatno nervozan, agresivan i neugodan, doimao se poput brodolomca kojem valovi odnose posljednji oslonac.

Zagrebački domino sustav urušavanja

Bandić je, pisali smo već o tome, vrlo teško podnio boravak u remetinečkom zatvoru u dva navrata, a mnogi su njegovu bjesomučnu kampanju za #premijera doživjeli kao njegovu zadnju bitku za slobodu! Iako i dalje, istina, sad već ispod glasa govori kako će on sa svoja mizerna dva mandata biti jezičac na vagi u sastavljanju nove vlasti, dojam je da ni sam više ne vjeruje u ono što govori i da već naveliko priprema strategiju povlačenja sa svjetala svih pozornica uz što manje štete za sebe.

Izvori bliski uskočkim i pravosudnim krugovima smatraju da će domino sustav urušavanja brutalno pokopati Bandića, tim više što su ga neki njegovi nekoć bliski suradnici već teško teretili, među ostalim, nekadašnji pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo, Zdravko Šostar, koji je, kažu, „pjevao“ kao slavuj! U prisilnoj osami Milan Bandić bi napokon mogao srediti svoje misli i napisati svoje kapitalno djelo „Kako sam financijski uništio Zagreb, a građanima godinama bacao pijesak u oči“.

A mi ćemo se, neovisno o Bandićevoj političkoj i osobnoj sudbini, u idućim brojevima tjednika 7Dnevno baviti Bandićevom gradonačelničkom ostavštinom, te razmjerima i posljedicama bankrota hrvatske metropole.

Autor: Krešimir TURČIN / 7Dnevno / 30. rujna 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.