Jurica Galoic/PIXSELL

Prekinuta sjednica ‘neregularnog Vijeća’: Pred Filozofski došla i policija!

Autor: dnevno.hr

"Dekan bez podrške Vijeća nije dekan! Vijeće bez studenata nije Vijeće! Vidimo se u 10 sati ispred Filozofskog!", poručili su.

Plenum Filozofskog fakulteta pozvao je studente i nastavnike da dođu u četvrtak u 10 sati ispred Filozofskog fakulteta. Razlog je planirana opstrukcija sjednice Fakultetskog vijeća, na kojoj se trebalo glasati o smjeni dekana, što je Vlatko Previšić spriječio.

Tijek događaja:

12.27 Zatražili su da se uklone zaštitari, kojima je, budući, da nereda nema, pa je jedini cilj njihovog dovođenja “zatrašivanje studenata i nastavnika”, priopćio je javnosti profesor Nenad Ivić.

“Odluka Senata se temelji temeljem neobvezujućeg mišljenje Ministarstva znanosti, a ne inspekcijskog nadzora”, navedeno je također. Ukoliko se sruši SZ, otvara se prostor za potpuni pravni nered.

Naveli su i da je potpuno neprihvatljiva situacija da se donose odluke bez članova Vijeća, koji su isključeni.

11:18 Pred Filozofski je došla policija, iako je mirno. Pred fakultetom su dva policijska automobila. Plenum na Facebook stranicama navodi da su članovi Vijeća pozvali policiju zbog zabrane kretanja prostorom fakulteta. Dekan Previšić još nije viđen u ustanovi.

11:05 Sjednica je trebala započeti u 11 sati, ali pretpostavlja se da nije, jer zaštitari navode da se “nešto događa u podne”. Na sjednici od 89 članova Vijeća neće biti 13 iz redova studenata, a nisu došli ni svi profesori pa se postavlja pitanje koliko je pravno važeća. Dekan je naredio da se kamere, pa i novinari s mobitelima, moraju udaljiti. Dekan Previšić nije viđen na fakultetu. Stotinjak studenata mirno prosvjeduje, a pojavila se i informacija da će biti organiziran i protuprosvjed podrške dekanu, doznaje N1. 

U srijedu navečer Plenum je pokazao je da studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta stoje zajedno u borbi za svoj Fakultet, čak i kad su je prisiljeni voditi izvan njega, naveo je Plenum na svojim stranicama.

“Stoga vas pozivamo da se i u četvrtak (22.9.) prije sjednice Fakultetskog vijeća okupimo u što većem broju kako bismo pružili podršku članovima Vijeća, profesorima i studentskim predstavnicima koji se zadnjih mjeseci na vijeću suprotstavljaju samovolji dekana Previšića, te pritom apelirali i na njihove kolege da ne dopuste održavanje Vijeća na kojem će se odlučivati bez studenata”,ističu

“Dekan bez podrške Vijeća nije dekan! Vijeće bez studenata nije Vijeće! Vidimo se u 10 sati ispred Filozofskog!”, poručili su.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.