Robert Anic/PIXSELL

Stranka Pametno: ‘Odabir Barišića za ministra znanosti moralna je pljuska cijelom obrazovnom sustavu’

Autor: dnevno.hr

Stranka Pametno reagirala je na imenovanje prof. dr. sc. Pave Barišića za novog ministra znanosti i obrazovanja zbog, kako navode mediji, nemalog broja afera u kojima je gospodin Barišić glavni akter

Novi ministar znanosti i obrazovanja nije ni preuzeo funkciju, a već puni medijske stupce aferama. Njegovo imenovanje za ministra znanosti i obrazovanja je jako loš izbor, zbog niza afera i skandala u koje je bio uključen, a koje su na kraju i dovele do njegove smjene s mjesta pomoćnika ministra. Niz optužbi za plagijat koje su protiv njega podnesene još 2011. godine, modificiranje prijave vlastitog znanstvenog projekta nakon isteka roka, naplata putnih troškova i dnevnica iz dva izvora, samo su neke od afera u koje je prof. dr sc. Pave Barišić bio uključen. Radi se o vrijednostima koje trebaju biti neupitne u jednom modernom i razvijenom europskom društvu. Uz veoma blijed znanstveni opus, ovakve kvalifikacije gospodina Barišića ispod su razine koja se zahtjeva od ministara u Hrvatskoj vladi – smatraju u stranci Pametno.

Kakva je poruka poslana djeci, roditeljima i svim učiteljima imenovanjem osobe koja ne poštuje pravila i zakone, pitaju se. Što znači referenca ”istinski domoljub” ili ”europejstvo”, u ovom slučaju, kako ga je okarakterizirao mandatar gospodin Plenković? Domoljublje se dokazuje poštivanjem zakona države kojoj pripadaš.

>>> GADOSTI NE PRESTAJU NICATI: Podsjećamo tko je ZAPRAVO novi ministar znanosti!

Postavljanje jednog takvog čovjeka na mjesto ministarstva koje bi trebalo predstavljati budućnost, nastaviti najvažniju reformu u državi, cjelovitu kurikularnu reformu, vratiti dignitet učiteljima i nastavnicima i koje bi trebalo osigurati da Hrvatska kroči putem znanja, inovacija i novih tehnologija, jasno pokazuje da ni ova Vlada, ni ovaj premijer ne shvaćaju znanost i obrazovanje kao temelje društva već naprotiv kao najmanje važan resor i nije im važno tko će ga voditi. Zato je ovo moralna pljuska cijelom društvu.

Nužne promjene za hrvatski obrazovni sustav opisane su i objedinjene u dokumentu Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koji je Hrvatski sabor usvojio u listopadu 2014. godine, na kojem je radilo oko 130 neovisnih stručnjaka, a sada je sve pod upitnikom, odnosno zaustavljeno. Odabirom ovakve osobe za ministra odustalo se od moralnih kriterija i svake ambicije da Hrvatska napreduje. Obrazovanjem se, kako stoji u programu Pametno, izravno oblikuju uvjeti društvenog, gospodarskog i kulturnog rasta, ali i njegovanja i poticanja osobnog razvoja te kreativnosti, inovativnosti, odgovornosti i kritičkog mišljenja pojedinca. Obrazovni sustav mora motivirati mlade ljude u njihovom osobnom i društvenom razvoju. Ovom će odlukom to nažalost biti neizvedivo – zaključuju u stranci Pametno.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.