Robert Anic/PIXSELL

Što Spomenka Abveršek radi na listi SDP-ovih kandidata za predsjedništvo i tko se još osim nje natječe?

Autor:

Unutarstranački izbori u SDP-u poprimaju sve zanimljivije obrise...

Unutarstranački izbori u SDP-u sve se ozbiljnije zakuhavaju, ali unatoč trudu da dospiju u javnost pali su u sjenu uslijed pregovora između Mosta i HDZ-a. No, unatoč tome neki detalji odavno su poznati pa se tako zna da će se prvi krug partijskih izbora odviti 19. studenoga, a konvencija stranke 3. prosinca. Kandidati za predsjednika uoči sjednice dali su do znanja kako im ne smeta veliki broj protukandidata, a to po njima stranci može samo koristiti. Središnjoj se izbornoj komisiji javilo deset predsjedničkih kandidata, a uz to u niskom startu je i 98 članova Predsjedništva te 431 kandidat za člana Glavnog odbora stranke. Za novog predsjednika stranke kandidaturu je najavilo deset članova, a Kristijan Mohorović iz osobnih je razloga u međuvremenu odustao. Uz Orsata Miljenića, Domagoja Hajdukovića, Ranka Ostojića, Tonina Piculu, Domagoja Hajdukovića, Gordanu Sobol, Karolinu Leaković i Vesnu Škulić kandidaturu je ponovno istaknuo i Duško Polovina Lungo.

Spekulira se kako postoje šanse da se za predsjednika stranke kandidira i Mirando Mrsić unatoč aferi oko tvrtke njegove supruge. Kandidati za šefa Partije odradit će, predviđa se, najmanje šest međusobnih sučeljavanja, a kampanja će trajati 14 dana pa će se SDP-ova karavana zaputiti po svim većim hrvatskim gradovima ne bi li naciji i članstvu predstavili svoj program. No, već sada stručnjaci predviđaju kako će se najozbiljniji rat povesti među nekadašnjim najbliskijim Milanovićevim suradnicima Miljenićem i Ostojićem kojima konkuriraju i oni iz drugoga, suprotstavljenoga ogranka Bernardić i Picula, a za koje se vjeruje i da imaju najviše šanse za ulazak u drugi krug izbora. Premda je u utrku za lidericu SDP-a namjeravala ući i Aleksandra Kolarić, s obzirom na to da nije vraćena u stranku kandidatura, joj je onemogućena. Njezine najave za kandidaturom rezultirale su lavinom napada i uvreda stranačkih kolega koji su po svemu sudeći pokazali kako demokracija izgleda na partijski način.

Navalu na SDP-ove unutarstranačke izbore možda je ponajbolje opisao Vjekoslav Magaš u Hrvatskom tjedniku, a on smatra da je to izraz gubitničkog bunila te manjak stranačkog autoriteta. No, njegovo mišljenje u Partiji ne dijele te se većina kandidata hvali upravo tim brojem, a takve predvodi Miljenić.

-Više je kandidata, to je odlično. Ja sam već prije rekao da je najgora stvar koja se može dogoditi – jedan član, jedan glas, jedan kandidat. Dobro je da vide tko smo i što smo i da izaberu onoga tko će najbolje voditi SDP – rekao je Miljenić za kojega se s druge strane vrijedi zapitati može li biti predsjednikom svoje stranke nakon čuvenog Lex Perkovića koji je kovan u njegovoj političkoj radionici, a čiju ulogu dotični danas za potrebe kampanje trivijalizira.

>>> UPOZNAJTE ORSATA MILJENIĆA: Perkovićevi ljudi ucjenjivali ga pornićem? Sorošev učenik zbog Vlade odbacio masnu plaću, a njegov ured ovršuje građane

No, nije samo to Miljenićeva ministarska stigma, već se valja sjetiti da je on kao ministar pravosuđa ostao ortak odvjetničkog ureda kolegice Vesne Alaburić. Grijeha na svojim mladim plećima ima i Davor Bernardić koji je u svibnju posjetio Kumrovec veličajući lik i djelo jednoga od najvećih zločinaca prošlog stoljeća Josipa Broza Tita. Bez afera nije niti Ranko Ostojić koji je u tamnicu strpao aktivista Marka Franciškovića dok je u to vrijeme javnost svjedočila njegovoj aferi nakon što je otkriveno da živi u stanu tajkuna Pavića. Svakako u ovoj priči vrijedi spomenuti i neke ugledne članove SDP-a koji su se kandidirali za Predsjedništvo stranke jedan od takvih je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji se zbog afere s Hrvatskim šumama povukao s liste Narodne koalicije. U Predsjedništvo želi i nekadašnji ministar zdravlja Siniša Varga čije smo afere također imali prilike vidjeti, a tu je i Boris Lalovac. Ovaj dvojac trebao bi biti svojevrsno osvježenje u vodstvu stranke obzirom na to da im je ovo prva kandidatura ovoga tipša. Kao kandidat za Predsjedništvo, ali i za potpredsjednika stranke najavio se Zlatko Komadina, a na listi kandidata za Predsjedništvo našlo se i ime sindikalistice Spomenke Avberšek koja se stranci pridružila u travnju potvrđujući sumnje čelnika Vertikale sindikata obrazovanja. Naime, umjesto da podrži tisuće prosvjetara i kolege sindikaliste, Avberšek je četiri godine stajala uz Zorana Milanovića i njegovu vladu.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.