ŠTO RADI ŠPIJUN U KARAMARKOVOM STOŽERU?

Autor: Domagoj Madžar

Ako se zna da se u stožer Domoljubne koalicije nije moglo ući bez unaprijed odobrene akreditacije, postavlja se pitanje što je tamo radio čovjek koji je progonio generala Gotovinu i čijem ocu se danas sudi zbog udbaških ubojstava hrvatskih emigranata?

U Hrvatskoj je postala moda, zapravo stvar prestiža, svake četiri godine pojaviti se u izbornim stožerima pobjednika. A pogotovo u pobjedničkom. Jednoj kategoriji ljudi izborne ankete služe, prije svega, kao odličan barometar za izbor onog stožera u kojem će se u izbornoj noći slaviti, jesti, piti, ali i dijeliti izborni plijen.

Jučerašnji izborni stožer Domoljubne koalicije u poznatom restoranu na Zagrebačkom velesajmu i veličinom i sastavom je ličio na pravi pravcati cirkus: pojedinci su plesali, pjevali, urlali na svaku promjenu rezultata, neki su i zalijegali od prevelike konzumacije alkohola… Bila je to u pravom smislu riječi parada pijanstva i domoljubnog kiča s mnogo zastava, janjetine, gemišta i znojnih pojedinaca koji su doslovce zabavljali cijelu Hrvatsku – u vrlo ozbiljnom trenutku.

Već od 19 sati u njemu je bila prava gužva, mravinjak, baš kao u City centru prije nekog velikog blagdana. U Karamarkovom populističkom dućanu svaki je kupac dobrodošao bez obzira na to je li osumnjičenik bez dokaza, ljevičar, liberal, konzervativac, manjinac, bogataš, siromah… Dok se iz šopinga ne vraćaju baš svi sretni i zadovoljni, u Karamarkovom su baš svi izgledali kao da su popili eliksir sreće i optimizma. Jasno članovima izbornog stožera je u opisu posla biti optimističan čak i kada stvari ne idu najbolje, kao što sinoć nisu išle. No ‘domoljubi’ su i tu otišli korak dalje. Svakom gestom, svakom riječju sugerirali su kako će baš njihov Tomica – kako mu tepaju – dobiti mandat od Predsjednice Republike za sastav nove vlade. Pa nisu uzalud Kolindu Grabar Kitarović okružili svojim stranačkim ljudima i poslušnicima.

I tako među masom razno-raznih tipova kamere su u jednom trenutku uhvatile i neke koji nisu trebali biti viđeni. Ili barem nije bio takav dogovor.

Dakle u trenutku kada je novinar Andrija Jarak intervjuirao Gordana Jandrokovića kamera Nove TV je uhvatila nikog drugog nego sina Josipa Perkovića kako prolazi dvoranom i odlazi prema čelnicima osam stranaka. Dakle Saša Perković koji je bio savjetnik za sigurnost dvojice zadnjih predsjednika – Mesića i Josipovića i kojeg je Kolinda Grabar Kitarović doslovce otjerala s Pantovčaka nakon 10 godina, sinoć se ukazao u stožeru Domoljubne koalicije.

Jednom špijun – uvijek špijun

Saša Perković je zadnje desetljeće i pol čvrsto čuvao leđa svom ocu kao prvi čovjek za sigurnost hrvatskih predsjednika. Sin je na Pantovčaku brižljivo nadzirao obavještajno nadzemlje i podzemlje, dakle i samog Tomislava Karamarka kada je ovaj upravljao tajnim službama. Valjda od tada i datira njihovo poznanstvo.




Biografija mu je zanimljiva. Tata je sina prvo za vrijeme rata smjestio kod Darka Grdića u Zapovjedništvu obrane Zagreba, a potom i u stožeru Zbornog područja Osijek pobrinuvši se da on bude što dalje od prvih crta bojišnice. Poslije mu je našao posao u Ministarstvu vanjskih poslova a od jeseni 2000. Saša seli u ‘tatin stožer’ u HIS. Mali sin je vatreno krštenje imao u Trstu razgovarajući sa odbjeglim Hrvojem Petračem. Pokojni Ivo Pukanić je kasnije pisao da su se svi sudionici tog sastanka, osim Petrača, napili i ispovraćali, valjda od straha. Onda je sudjelovao u operaciji falsificiranja putovnice Anti Gotovini, 2004. godine za što je i odlikovan od predsjednika Mesića.

U proljeće 2005., nakon što su objavljeni dokumenti POA-e prema kojima je Franjo Turek optuživao oca i sina Perkoviće da surađuju s britanskom obavještajnom službom na hvatanju Ante Gotovine, Stjepan Mesić je Sašu Perkovića postavio za svog savjetnika za nacionalnu sigurnost i tu je ostao sve do početka ove godine. Mlađi Perković sudjelovao je i u onoj bečkoj blamaži sa Vladimirom Zagorcem i austrijskim obajvještajnim službama, no ni to nije utjecalo na njegovu karijeru.

Sašu Perkovića doslovce je morao naslijediti i Ivo Josipović koji ga je čak i javno branio kada je došao uhidbeni nalog za tatu, kako nije kriv za “očeve grijehe”, a nakon vritnjaka od nove predsjednice očito mlađi Perković je sada došao do svog prijatelja Tomislava Karamarka zatražiti neki novi posao jer plaća savjetnika s Pantovčaka istječe za dva mjeseca. Naime Perković i danas 10 mjeseci nakon odlaska iz Ureda Predsjednika – sukladno zakonu – prima savjetničku plaću i gdje bi se on mogao obratiti za životnu egzistenciju nego kod starog kolege po struci. Špijune trebaju svi režimi, a tek one dobre … I tko bi to bolje znao od Karamarka.




Autor:Domagoj Madžar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.