Patrik Macek/PIXSELL

ŠTO PETROV MISLI O POREZNOJ REFORMI: ‘Partneri se još usuglašvaju, ne treba robovati rokovima’

Autor: dnevno.hr/HRT

"Most nije popustio, dali smo mogućnost i oporbi i zainteresiranoj javnosti sudjelovati u kreiranju konačnih zakona. Ne očekujemo da ćemo našim prijedlozima provesti neku revoluciju, već će oni biti kamenčić koji će pokrenuti sve one strukturne reforme koje su Hrvatskoj potrebne", zaključio je Petrov.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija predsjednik Sabora Božo Petrov osvrnuo se na uhićenja hrvatskih branitelja u Orašju. Rekao je kako treba razmotriti događaje u BiH u posljednja dva tjedna.

“Uhićenje hrvatskih branitelja izaziva zabrinutost. Svoje državljane nećemo ostaviti na cjedilu, pružit ćemo im punu pravnu pomoć. Orašje i Posavina simboli su obrane i ti ljudi moraju dobiti potporu Hrvatske kroz pravne mogućnosti. Moramo poštovati pravne institucije druge države”, istaknuo je Petrov.

Na pitanje je li zadovoljan tempom rada Sabora, Petrov je rekao kako vjeruje da su u prvom redu zadovoljni građani. “Oporba će uvijek biti oporba i govoriti da nije dobro što zakoni nisu prošli redovitu proceduru. Sabor se opravdao time da je najviše zakonodavno tijelo i da može donositi zakone. Uvijek će se stvari rješavati u koordinaciji Vlade i Sabora. Plan nam je da prijedlozi zakona prolaze odbore čak i prije sjednice Vlade jer smatram da se stručne službe moraju iskoristiti tako da budu na korist saborskim zastupnicima i Vladi”, istaknuo je Petrov.

Dodao je kako su doneseni neki ključni prijedlozi zakona i omogućen je transparentan rad kao i kvalitetnije bavljenje politike. “Građani će imati mogućnost koristiti tri preferencijalna glasa, a tu su i drugi zakoni – Ovršni zakon, Zakon o HRT-u”, rekao je Petrov.

Nije želio reći u kojem će se vremenskom roku postignuti dogovor s HDZ-om oko porezne reforme. Za to smo da se donose prijedlozi zakona koji će ići u cilju kvalitetnih promjena i koji će raditi na dobrobit građana. To je u interesu i nama i partnerima u HDZ-u.

Pohvalio je dosadašnju komunikaciju i suradnju s HDZ-om. “Na djelu je suprotstavljanje argumentima i normalna komunikacija. Dok god je to tako, ova će vlada imati svijetlu budućnost. Kvalitetnu odluku o poreznoj reformi donijet ćemo na temelju brojki i analiza. Na izradi analiza rade stručne grupe HDZ-a i Mosta”, istaknuo je Petrov.

“Iskreno mislim da ne trebamo robovati rokovima već trebamo težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima zakona, a to je ono što je do danas i ocrtalo cijelu suradnju HDZ-a i Mosta”, rekao je Petrov u emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga”.




Vidjet će, kaže, hoće li porezna reforma već ovaj tjedan pred Vladu a zatim u Sabor s obzirom da se “dva partnera u Vladi usuglašavaju”.

Na kritike oporbe da su zakoni loše pripremljeni Petrov im odgovara pitanjem – zašto oni to nisu učinili u posljednjih 25 godina. “Na sve naše prijedloge kažu da im je intencija dobra, ali… Pa kad je intencija dobra, zašto to nisu prepoznali u 25 godina pa sami pripremili prvi prijedlog”, rekao je Petrov.

“Most nije popustio, dali smo mogućnost i oporbi i zainteresiranoj javnosti sudjelovati u kreiranju konačnih zakona. Ne očekujemo da ćemo našim prijedlozima provesti neku revoluciju, već će oni biti kamenčić koji će pokrenuti sve one strukturne reforme koje su Hrvatskoj potrebne”, zaključio je Petrov.




Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.