Patrik Macek/PIXSELL

Što nam nosi konstituiranje Sabora: Osnovne zastupničke plaće 48 milijuna kuna, stanarina, dnevnica, putovanja, naknade za odvojeni život, terenski dohodak

Autor:

Most je odustao od radikalnijih rezanja zastupničkih povlastica i plaća.

Održavanje konstituiranjuće devete sjednice Sabora hrvatskom narodu neće donijeti ništa novoga. Ista lica uz pokoje novo osvježenje te borba za povlastice i fotelje prizor je na kojega je naš narod već navikao. Odijelo predsjednika Sabora odjenuti će Božo Petrov, a potpredsjednik je pak Željko Reiner dok su zamjenik predsjednicu predsjednika Milijan Brkić i Gordan Jandroković iz HDZ-a. Iz kvote oporbe dogovoreno je da će jedno potpredsjedničko mjesto pripasti HNS-ovom predsjedniku Ivanu Vrdoljaku, dok će iz kvote SDP-a na tu funkciju zasjesti Milanka Opačić. No, da se ništa neće pretjerano promijeniti svjedoče glasine koje se mogu čuti iz Mosta.

Naime, Most neće radikalnije rezati povlastice saborskih zastupnika, kao što su to najavljivali uoči ovih, ali i lanjskih izbora, a neće se previše obazirati niti na rezove koje su najavljivali u svojim famoznim jamstvima.

Naš izvor iz Mosta tvrdi da će se pokušati spriječiti samo ekstremne situacije poput one s Biljanom Gaće iz SDP-a koja se u Saboru našla na kratko kao zamjenica ministra da bi potom primala novac još godinu dana. Petrov je nedavno predstavnicima medija objasnio kako će se potruditi da beneficiju 6 plus 6 ne rabe oni koji su se sabornice domogli na jedan dan, a iz toga je razvidno da će zastupnik u domu demorkacije morati provesti godinu dana da bi narednu godinu mogao dobivati plaću. Oni koji odrade između tri mjeseca i g0odine dana dobivati će plaću pola godine od odlaska, a privilegija se ukida za one koji u Saboru provedu ispod tri mjeseca. Plaća zastupnika ovisiti će o redovnom dolasku u Sabor, navodi se među ostalim u Mostovim jamstvima koja su sada prilagodili situaciji pa će se tako kažnjavati samo oni koji ne dođu na glasovanje u petak te će im kazna iznositi 500 kuna, što za prosječnu plaću od 15 tisuća kuna i nije neki značajan udarac.

Znade li se da uz plaću zastupnicima neće ukidati 1500 kuna zastupničkog paušala, ali da će i dalje dobivati naknadu od tisuću kuna za odvojeni život te mogućnost plaćanja stana u Zagrebu, pokrivanje putnih troškova, dnevnica i putovanja jasno je da je kazna od 500 kuna tek jeftini populizam od kojeg neće biti ništa.

Inače, prethodni saziv Sabora u kojem su zastupnici raspustili sami sebe bio je jedan od najneučinkovitijih jer održali su tek tri sjednice i donijeli 33 izmjene zakona, i to mahom one manje važen.

Sabornice je uglavnom zjapila praznom, a ostati će zapamćeni i po tome što su zbog Tijelova, jednog praznika u tjednu odličili ne raditi cijeli tjedan. Unatoč neradu zastupnici su prosječno plaćeni s 15 tisuća kuna, živaju pravo na dnevnice, plaćena putovanja i terenski dodatak od 1500 kuna. Tu je i stan za sve one koji nisu iz Zagreba, ali i plaća od još godinu dana po završetku mandata. Čak 65 zastupnika koristilo se prilikom da u Zagrebu žive o državnom trošku u iznajmljenim stanovima, primali su i po tisuću kuna za odvjeni život te se otkrilo da su to uzimali čak i oni zastupnici koji nemaju supruge i djecu.

Uz sve to, stranke dobiju još 50-ak milijuna kuna u svoje proračune zato jer imaju zastupnike u Saboru. Samo na osnovne zastupničke plaće odlazi 48 milijuna kuna, a još dva milijuna u nekoliko mjeseci rasuli su na putovanja, dnevnice i smještaj. Za prvih pola godine mandata strankama je inkasiran 31 milijun kuna, a osim izbora deset ustavnih sudaca, i to političkom trgovinom, Sabor nije donio nikakvu važniju odluku.

 

Autor: