Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

STIŽU LI NAM IDUĆEG TJEDNA SNIJEG I PRAVA ZIMA? Saznajte što Vakula otkriva!

Autor: dnevno.hr

Ovogodišnji rujan bi prema ukupnoj količini oborina mogao biti opisan kao normalan, ponegdje i sušan, a samo rijetko više od toga.

U prvom tjednu listopada temperatura značajno pada,
I premda onaj kome smeta južina tome se nada,
Kad se sjeti troškova grijanja,
O suncu i toplini ponovno sanja!

Prvi listopadski tjedan u mnogim će krajevima biti relativno hladan, i to nakon iznadprosječno toplog rujna, piše Zoran Vakula za HRT. Ovog vikenda završava jedno od rijetko dugačkih razdoblja bez oborine diljem Hrvatske.

Ovogodišnji rujan bi prema ukupnoj količini oborina mogao biti opisan kao normalan, ponegdje i sušan, a samo rijetko više od toga.

Za razliku od oborina, odstupanja srednje rujanske temperature zraka od prosjeka diljem su Hrvatske bila pozitivna. Barem malo. I to i od službenog klimatološkog razdoblja od 1961. do 1990. godine, a i od 1981.-2010. godine, prema kojem mnogi sve više uspoređivati. Pritom će se klimatološke ocjene najvjerojatnije kretati od “normalan”, primjerice na meteorološkim postajama Knin i Split Marjan te “topao”, primjerice u Dubrovniku, Zadru, Gospiću i Osijeku, a u Rijeci i osobito Zagreb-Maksimiru do čak “vrlo topao”, blizu “ekstremnog”. Uostalom, u Rijeci je ovo bio 8. najtopliji rujan u povijesti mjerenja koja traje 69 godina – od 1948., u Maksimiru 5. od 68 godina, a na Griču 10. – od čak 155 godina!

Zahvaljujući toj toplini, kao i onoj iz gotovo svih prošlih mjeseci, i srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je pri vrhu popisa najviših, osobito u Maksimiru, gdje je viša bila samo rekordne 2007. godine, u Rijeci još i 2015. Na Zavižanu je temperatura prvih 9 mjeseci bila 5. najviša, kao i na Griču, a na Marjanu 7.

Iznadprosječno topli listopad

Većina dugoročnih prognoza za listopad, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016. godine, pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerojatnost nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja. Naravno, povremenog će hladnijeg tjedna, vjerojatno i ne samo jednog – jamačno biti. Evo već početkom listopada, kada će se u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske pojaviti uvjeti za početak sezone grijanja, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura i sjeverni vjetar.

Pritom valja istaknuti kako kompjutorski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline pa su promjene moguće.

Uostalom, i izračuni za kraća razdoblja – za tjedan, dva, ovih su dana relativno „nesigurni“ u jačini zahladnjenja, o čemu ovisi i padanje snijega u najvišim planinama. Zamjetno je veća mogućnost da će ga biti u okolnim zemljama nego na našim vrhuncima.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.