Luka Stanzl/PIXSELL

Stipić: ‘Izašli smo iz krize! Počnite nam povećavati plaće!’

Autor: Hina

Novi granski kolektivni ugovori za djelatnike u javnim službama trebaju pokazati da je Hrvatska izašla iz gospodarske krize i da se prava, koja su se u krizi smanjivala, sada trebaju početi vraćati ili unaprijeđivati

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” Željko Stipić izjavio je u srijedu u Osijeku kako novi granski kolektivni ugovori za djelatnike u javnim službama trebaju pokazati da je Hrvatska izašla iz gospodarske krize i da se prava, koja su se u krizi smanjivala, sada trebaju početi vraćati ili unaprijeđivati.

Na konferenciji za novinare Stipić je podsjetio kako su stari granski kolektivni ugovori ispregovarani u vremenima krize, a da bi novim ugovorima trebalo povećati plaće svima kojima su u vrijeme krize smanjivane te početi vrednovati posebne oblike rada u školama, poput dežurstava na državnoj maturi, produžnu nastavu te rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

Smatra kako će Vlada inzistirati da se problem plaća rješava isključivo kroz temeljni kolektivni ugovor, odnosno nastojati da u granske ugovore ne uđe ni jedno rješenje, koje bi moglo riješiti ovaj problem.

Stipić očekuje da će u novim granskim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje školstvo biti manje odredbi kojima se u članstvo manjinskog sindikata dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na članstvo većinskog sindikata, što je bitno pri radu komisija za zbrinjavanje tehnoloških viškova, kojih je u školama sve više, te komisija za tumačenje kolektivnih ugovora.

Podsjetio je na stajalište “Preporoda” da se temeljni kolektivni ugovor ne potpisuje na četiri godine, već na kraće vrijeme, jer se u Hrvatskoj očekuju bolji makroekonomski pokazatelji, temeljem kojih se kolektivni ugovori mogu ranije unaprijediti. Ističe kako je sindikatima u interesu da im se istek kolektivnih ugovora poklapa s vremenom parlamentarnih izbora, jer, kako drži, “svaka vlast najizdašnije daje onda kada se bori za glasove”.

Očekujem da će se u novim granskim ugovorima popraviti radno pravni status i materijalni položaj zaposlenih u školstvu te ipak vidjeti neka perspektiva za školstvo, a ne stalno vraćanje natrag, poručio je Stipić.

Pozvao je Vladu da, u situaciji kada su stari granski ugovori i njihova produžena primjena istekla, a još se ne nazire kraj pregovaranju za nove kolektivne ugovore, donese odluku da se postojeća materijalna prava iz dosadašnjih kolektivnih ugovora neće dovoditi u pitanje još barem mjesec dana, kako bi se pregovori uspješno okončali.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.