STIGAO SLUŽBENI NALAZ : Marko Francišković je zdrav i nije opasan za okolinu!

Autor: Zrinka Kasapić

Ovaj nalaz neće sakriti činjenicu da je Marko Francišković 7 mjeseci prisilno liječen od nepostojeće dijagnoze!

Ako sve prođe u najboljem redu, Marko Francišković već bi idući tjedan trebao biti na slobodi, vratiti se svojoj obitelji kao normalan i potpuno zdrav čovjek. Naime, stiglo je službeno izvješće medicinskog psihijatrijskog vještačenja koje je potvrdilo da je Marko Francišković u potpunosti zdrav, da ne boluje od niti jednog oblika shizofrenije, a kamoli paranoidne, te da nije opasan za okolinu. Vještačenje je obavljeno po sudskom nalogu Općinskog suda u Sisku, a sproveo ga je medicinski psihijatrijski tim liječnika u psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu. Prema ovom nalazu Općinski sud u Sisku trebao bi donijeti po Franciškovića pozitivnu odluku u kojoj se Marko Francišković otpušta sa prisilne hospitalizacije i vraća na slobodu.

FOTO: Nakon burnih prepiski s ministrom Ostojićem uhićen je Marko Francišković?

Podsjetimo, nakon burne prepiske s ministrom unutarnjih poslova na društvenoj mreži Facebook, Rankom Ostojićem, Francišković je priveden nakon čega mu je zatvorska liječnica, psihijatrica, dr. Anica Biško u rekordom roku nakon samo dva kratka razgovora dijagnosticirala bolest pod nazivom “Paranoidna shizofrenija” s naglaskom da je Francišković opasan po okolinu te da ga treba prisilno hospitalizirati i prisilno liječiti teškim lijekovima poput zloglasnog Ziprexa. Marko Francišković je u suradnji sa svojim odvjetnicima mjesecima pokušavao izboriti nezavisno vještačenje koje mu je Ustavom Republike Hrvatske kao i Zakonom o zaštiti prava pacijenata, zajamčeno, no bez konkretnog uspjeha. Njegovo prisilno liječenje trajalo je čak sedam mjeseci, a sve od nepostojeće dijagnoze. Tek kada se u slučaj uključila Kuća za ljudska prava na čelu sa Sanjom Sarnavkom te kada je njegov slučaj preuzela odvjetnica za ljudska prava, Ines Bojić, Marko Francišković uspio je izboriti nezavisno vještačenje, ali i ukinuti prisilno liječenje. Nezavisno vještačenje psihijatrijskog tima u Vrapču dokazalo je kako je Francišković mjesecima liječen od bolesti koja mu je liječničkom pogriješkom slučajno ili pak namjerno dijagnosticirana, iako je on posve zdrav.

Marko Francišković po svemu sudeći prvi je politički zatvorenik od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, a o njegovoj osmomjesečnoj kalvariji po hrvatskim psihijatrijama, mladi hrvatski redatelj Goran Dević trenutno radi i dokumentarni film koji će obići filmske europske festivale, pa njegova priča iako vrlo skoro završena, neće biti tako skoro zaboravljena.

Autor:Zrinka Kasapić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.