Wikimedia

STATISTIKA: Najmanje cijepljene djece protiv ospica u OVE dvije županije

Autor: dnevno.hr

Najveću procijepljenost kod male djece u 2016. imala je Koprivničko-križevačka s 98,1 posto

S obzirom na nedavne slučajeve ospica u Srbiji, postavilo se pitanje koliki je postotak cijepljene djece u Hrvatskoj, piše Dnevnik.hr.  Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest posto.

Postotak cijepljene djece do 2011. godine u toj dobi uglavnom se kretao oko 96 posto, nakon čega počinje opadati da bi 2016. broj cijepljenih pao na 90 posto.

Kada je riječ o županijama, najveći pad zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prvu dozu cjepiva primilo svega 64,4 posto djece u 2016. godini. A u Splitsko-dalmatinskoj županiji se cijepilo 70 posto djece u drugoj godini života.

Lošije rezultate kada je riječ o manjem postotku cijepljenje djece bilježi i Istarska županije s 90 posto, Osječko-baranjska s 86,3 posto, te Primorsko-goranska županija s 84,2 posto, dok je u ostalim županijama broj cijepljene djece iznad 90 posto.

Najveću procijepljenost kod male djece u 2016. imale su Koprivničko-križevačka s 98,1 posto, Varaždinska s 97,4 posto, Šibensko-kninska s 97,4 posto i Sisačko-moslavačka županija s 97,4 posto.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.