Zarko Basic/PIXSELL /Ivo Cagalj/PIXSELL

Srpske Novosti napale branitelje zbog prijave, Nova ljevica ih brani: ‘Prijava branitelja je sramotna’

Autor: dnevno.hr

'Smatramo takvo što sramotnim i nedopustivim te izražavamo podršku spomenutim novinarima i njihovom radu', navode u Novoj ljevici.

Nakon što su koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijeli  kaznenu prijavu protiv kolumnista tjednika Novosti, Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, sinoć su se oglasili iz Novosti i odbacili navedene optužbe.

“Redakcija tjednika ‘Novosti’ odbacuje optužbe što su ih danas na konferenciji za novinare u Splitu iznijeli predstavnici nekoliko tzv. braniteljskih udruga, koji su jutros Županijskome državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, navodeći da svojim tekstovima objavljenima u Novostima ‘šire mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti’”, navode u priopćenju “Novosti” i dodaju da je riječ o još jednom napadu na slobodu govora i štampe te o nastavku orkestrirane difamacijske kampanje s nacionalističkih pozicija koju je u veljači ove godine protiv tjednika ‘Novosti’ pokrenula ultrakonzervativna udruga ‘U ime obitelji’ Željke Markić

O svemu su se danas oglasili i iz Nove ljevice:

“Nije da to nismo imali prilike vidjeti u Splitu i u proteklih dva i po desetljeća, ali današnja kaznena prijava nečega što se zove ‘Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije’, u kojoj su DORH-u prijavili Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, zbog širenja mržnje i netrpeljivosti prema hrvatskom narodu, nadilazi sve do sada viđeno.

Dok su se devedesetih, u sred bijela dana na Pjaci spaljivali primjerci Feral Tribunea, a svo ovo vrijeme brojni novinari bili uspješno tuženi za duševne boli, s ovim potezom se otišlo i korak dalje. Ova kaznena prijava, neovisno o svim nelogičnostima i glupostima koje se u njoj nalaze, svjedoči o dubinskoj potrebi dijela društva da iznova uvede verbalni delikt, prokazuje pojedince zbog njihovih stavova i suspendira slobodu govora.

Njezina najveća tragedija nije u tome što je skupina totalitarista došla na ideju da je podnese, nego u tome što će sve to skupa proći bez ikakve šire društvene reakcije. Čak i kad stavimo na stranu sve ono ranije navedeno, nesposobnost tužitelja da razumiju iole kompleksnije tekstove, otvorenu kritiku režima, satiru i uopće koncept širenja mržnje i netrpeljivosti, pa čak i takvu glupost da se ljude hrvatske nacionalnosti optužuje za širenje mržnje prema Hrvatima, ovdje se, da ponovimo još jednom, radi o cenzuri i nastojanju da se dokine sloboda govora. Smatramo takvo što sramotnim i nedopustivim te izražavamo podršku spomenutim novinarima i njihovom radu.”, navode u Novoj ljevici.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.