Croatia Airlines / Vlada.hr / U.S. Embassy Zagreb / Libertas.hr

Slučaj ‘Networld’: Pljačkali Hrvatsku do besvijesti, a sada je još i tuže!?

Autor: Tomislav Kovač / 7Dnevno / 16. rujna 2016.

Sustavno zamračivanje novaca poreznih obveznika Republike Hrvatske nije bila specijalnost samo HTZ-a i Ministarstva turizma i njenog najdugovječnijeg čelnika Nike Bulića već i državne tvrtke Croatia Airlines, zvučnog imena ali s epitetom jednog od najvećih gubitaša

Sustavno zamračivanje novaca poreznih obveznika Republike Hrvatske nije bila specijalnost samo HTZ-a i Ministarstva turizma i njenog najdugovječnijeg čelnika Nike Bulića već i državne tvrtke Croatia Airlines, zvučnog imena ali s epitetom jednog od najvećih gubitaša.

Obzirom da je posao za Hrvatski turistički Ured u SAD bio gotov, sada se osmišljava novi lukrativni posao za probranu turističku ekipu. Po istom obrascu čerupanja novaca iz hrvatskog državnog proračuna putem Ministarstva turizma i HTZ-a, društvo iz Networlda u SAD je posložilo ugovor s Croatia Airlinesom. Popisnik tog suspektnog ugovora je bio Ivica Mišetić, bivši direktor hrvatskog zračnog prijevoznika.

Mišetić zajedno s Bulićem namješta ”Networldu” novi posao, i to generalnog zastupanja domaće zrakoplovne kompanije u SAD i Kanadi s čime se “Networld” Davora Djivoja do tada nikada nije bavio. Naime, iako je posao zastupanja i predstavljanja Croatia Airlinesa u SAD i Kanadi već bio dogovoren s Delta Airlinesom, zbog čega je nekoliko puta dolazio u Hrvatsku i jedan od potpredsjednika te kompanije, gospodin Ivan Deželic, porijeklom iz Lošinja. Bio je u vezi s tim primljen i kod predsjednika Republike Hrvatske, dr. Tuđmana. Kako je tada gospodin Deželić priopćio ”Delta  Airlines” je dala ponudu da će poslove zastupanja Croatia Airlinesa u SAD-u i Kanadi obavljati za samo 5 posto naknade. Naravno, sve ovo nije odgovaralo tadašnjem ministru turizma Niki Buliću i njegovom „pajdašu“ Mišetiću, pa su se pobrinuli da se ovakav više nego korektan ugovor blokira i opstruira. Za vrijeme Olimpijade u Atlanti u prostorijama hrvatske delegacije – „Hrvatske kuće”, napravljen je od strane Mišetića i Bulića novi plan kako bi posao dodijelili ”Networldu”, kompaniji u vlasništvu familije Djivoje, s kojima je Niko Bulić već potpisao ugovor o turističkom zastupanju  Hrvatske u Americi  na period od pet godina, s tim da im za poslove zastupanja plaća jedan milijun dolara godišnje.

Još interesantnije je da su većina članova spomenute delegacije u Atlanti koja je kumovala ovom zanimljivom aranžmanu kasnije (koje li slučajnosti?) sjedili u upravi ili Nadzornom odboru Croatia Airlinesa. Naime, uz asistenciju Nike Bulića, Miomira Žužula i Ivana Mišetića  dogovoreno je da Networld dostavi ponudu, ali kao se kompanija Networld nikad nije bavila takvim poslovima, angažirala je bivšeg direktora JAT-a u Americi Radu Milanovića, da im napravi elaborat  o zastupanju, što je isti i učinio i za to mu je tvrtka Networld platila 14 tisuća dolara. Najzanimljivije je da gospodin Rade Milanović nikad nije dolazio u prostorije Networlda u New Jerseju, već su se Djivoje i drug Rade potajno sastajali u jednom obližnjem hotelu u okolici New Jerseja. Nažalost, realizaciji ovoga posla je potpomagao puno i tadašnji premijer RH, Zlatko Mateša, s kojim se Djivoje sastajao nekoliko puta. Informacije o ovome koruptivnom aranžmanu su došle u hrvatsku javnost, pa se Mišetić branio na prigovore i prozivanja i izjavio da je dao posao “Networldu”, po nalogu i preporuci ministra Nike Bulića. Sada je jasno kako su povezani Bulić, Mišetić i s njma Žužul i ostala ekipa. Kasnije je Sanader pripomogao da se taj dogovor nastavi i vjerovatno nepovoljno izmjeni na štetu Croatia Airlinesa, jer je na čelo Nadzornog Odbora C. Airlinesa postavio Miomira Žužula, te svoju miljenicu Bjanku Matković i da ne nabrajamo druge, koji su, svaki na svoj način, našli svoj interes i kasnije često bili viđeni gosti u Washingtonu. Nadalje, gospodin Žužul je osim propalog fantomskog sveučilišta u Dubrovniku bio osnivač i član savjetodavnog odbora udruge “Leadership Forum Hrvatska” iz čijeg je registra vidljivo da je predsjednik te udruge bio Ivica Mišetić a potpredsjednik udruge Tomislav Thür, tada zaposlen u INA. Prema nekim neslužbenim izvorima ured Tomislava Thüra u INA je bio regrutni centar za zapošlajavanje probranih kadrova u Ministarstvu vanjskih poslova kojem je bio na čelu Miomir Žužul. Dakle, uski krug interesnih skupina bio je vrlo dobro zatvoren. Dobar primjer kako je funkcionirala ta Sanaderova interesna hobotnica je slučaj Siniše Grgića i njegovog propalog projekta „Otok znanja“ na Koločepu, da bi nakon bankrota i ostavljenih dugova državi dotični gospodin bio nagrađen konzulskim, dakle državnim mjestom RH u Los Angelesu.

JE LI OPRANIM NOVCEM KROZ C.AIRLINES SANADER PLAĆAO ODVJETNIČKE USLUGE?

Mišetić je na suđenju Sanaderu u Zagrebu potvrdio da je familiji Sanader dao karata u vrijednosti oko 700 tisuća kuna, čak ih ponekad i sam donosio, jer je bio glavna veza Sanaderu za sve što mu je trebalo u Croatia Airlinesu. Prema nekim neslužbenim informacijama, Sanader nije samo dobivao karte od C. Airlinesa putem korumpiranog Mišetića već i mnogo veće zalogaje u obliku novca. Naime, sumnja se da je pokradenim novcem iz Croatia Airlinesa kupljeno više nekretnina u SAD, plaćeno školovanje i smještaj djeci, a našlo se za pojedine građevinske i ine investicije u Hrvatskoj. Satovi koji se vide na Sanaderovoj ruci tek su vrh sante leda pokradenog novca. Osim toga, nisu istinite tvrdnje Sanaderovih branitelja, frau Sloković i druga Čede kako oni rade «pro bono» za svog klijenta Sanadera. Naime, odvjetnički dvojac posljednjih nekoliko godina ljetuje u Dubrovniku a smješteni su u elitnoj urbanoj vili Orsan u ulici Vatroslava Lisinskog br. 5. Građevinski krugovi u Dubrovniku neslužbeno navode da je investitor tih urbanih vila bio dr. Ivo Sanader. Obzirom na navedene sumnje postoje indicije da je elitini apartman dotjerane Sloković i nepristojno debelog Prodanovića steknut kompenzacijom sa njihovim klijentom.U tom elitnom kvartu grada Dubrovnika cijena kvadrata stana ili apartmana iznosi blizu 5 tisuća eura.

Možda bi se ovdje mogao tražiti i odgovor kako je u Hollywoodu kupljen apartman od 1,5 milijuna dolara za Sanaderovu kćerku s glumačkim ambicijama. Kako vidimo, velika je „lova“ bila u pitanju i bilo je mjesta za kojekakve aranžmane, a „love“ je, očito, bilo dovoljno za sve.

NETWORLD TUŽIO CROATIA AIRLINES U SAD

Prema javno dostupnim informacijama iz tužbe koju je 2013. godine Networld podnio u SAD protiv domaćeg avioprijevoznika, godišnji promet od prodanih karata C. Airlines u SAD se kretao od 2 milijuna dolara u početku suradnje do 26 milijuna dolara zadnjih nekoliko godina. Za taj ostvareni promet Networld je dobivao godišnju proviziju u početku od oko 500 tisuća dolara, a u zadnjim godimana preko 4 milijuna dolara godisnje. Dobra lova, zar ne? U kompaniji Networld od toga sasvim dobro žive “gospar” Djivoje, sin, brat Srđan i nevjesta. Čak za poslove oko Croatia Airlines i Turističkog ureda prve godine nisu zaposlili nove radnike, već su dolazili neki pojedinci iz Dubrovnika na sezonski rad u SAD u trajanju od 3-6 mjeseci. Imena ne navodimo, iako su poznata redakciji.

Eto, tako su nas krali, namještali poslove i naravno dijelili proviziju. Javna je tajna da su iz Londona od “Bond Toursa”, pojedinci u C. Airlines na čelu s Ivicom Mišetićem dobivali dobrih desetak godina proviziju od gospodina Mladena Petreskog, danas vlasnika i direktota posrnule tvrtke Hertz Croatia i nekadašnje desne ruke tzv. “hrvatsko-engleskog poduzetnika” Gorana Štroka.

JESU LI BAJIĆ I CVITAN SPREMNI NA REMETINEC?

Obzirom na sve navedeno stiče se dojam da hrvatski istražitelji imaju relativno mali kvocjent inteligencije. Teško je za razumijeti da dok je probrana turističko-politička ekipica dugi niz godina čerupala hrvatski proračun gospodin Bajić nesmetano uživa u plodovima mora elitnog restorana “Mašklin i lata” nedaleko sjedišta DORH-a. Je li gospodin Bajić, ali i njegov nasljednik Cvitan, svjestan počinjene štete i želi li umjesto njih ići na odsluženje dugogodišnje zatvorske kazne? Ukoliko se DORH i Uskok proglase nesposobnim za operaciju istrage nad ovim štetočinama hrvatskog turizma možda će veleposlanstvo SAD u Zagrebu na čelu sa simpatičnom Julietom Valls Noyes pronaći rješenje za nastali problem obzirom da se opisani kriminal dešavao jednim dijelom i na teritoriju SAD.

Iz Hrvatske je isparilo više desetaka milijuna dolara uglavnom zahvaljujući Niki Buliću i sličnima, ali zato on ima dva stana u Dubrovniku, dva u Zagrebu i poprilično love vjerovatno u Londonu, jer ga njegovi prijatelji iz SAD i drugdje nisu zaboravili za namještanje posla za Turistički ured i Croartia Airlines. Prema opisanom krimenu Nike Bulića, nekadašnji ministar turizma Herak je mala beba i nije napravio ništa spektakularno protuzakonito, iako je mjesecima sjedio u zatvoru te je nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora, što je kasnije poništeno.

MIŠETIĆ KAO LIK IZ FILMA “UHVATI ME, AKO MOŽEŠ”

Prvi Mišetićev ugovor između C. Airlines i Networlda istekao je 30. srpnja 2011. godine a trajao je 15 godina, što matematičkim izračunom daje preko 30 milijuna dolara provizije, a možda i više. Nakon uspješnog iskustva s prvim ugovorom, po isteku ugovora 1. srpnja 2011. potpisuje se novi četverogodišnji ugovor, koji stupa na snagu 1. siječnja 2012. godine. Sve je izgledalo u redu i svi partneri su izuzetno zadovoljno trljali ručice nastavkom suradnje, a onda tijekom 2013. godine dolazi do jednostranog otkazivanja ugovora od strane Croatia Airlinesa, koji je u ime zrakoplovne tvrtke iz Buzina potpisala Lidija Šaban, koja je bila u Zagrebu zadužena za odnose s “Networldom”. Prema navodima iz tužbe, to je napravljeno bez razloga samo s jednim ciiljem da se Networld zakine za zasluzenu proviziju i druge pogodnosti koje mu po ugovoru pripadaju. Javno pitamo, koje pogodnosti? vjerovatna desetine besplatnih karat kojima oni raspolažu na teret Croatia i tko zna što sve drugo.

Očito je da je postojao vrlo važan razlog zašto je ugovor jednostrano otkazan jer, sigurno da Croatia Airlines ne bi to olako učinila i bez valjanog razloga, ili je to došlo po nečijem političkom nalogu odozgo. Uglavnom, vrlo brzo nakon raskida ugovora, Networld pokreće tužbu u SAD koju predaje sudu u New Jerseyu 8. rujna 2013. godine.

Croatia Airlines je odbacila tužbu u veljaci 2014, s obrazloženjem nenadležnosti suda jer je u ugovoru stajalo da je za sve sporove nadležan Sud u Zagrebu, dakle u Hrvatskoj, gdje se nalazi sjedište Croatai Airlinesa. Međutim, Networld ulaže prigovor da Hrvatska nije prikladno mjesto za suđenje, pod obrazloženjem da je Hrvatska u krizi i da ćesuđenje trajati nekoliko desetljeća. Osim toga, Netwold navodi da je hrvatska vlada većinski vlasnik kompanije i da će utjecati na tijek suđenja i onemogućiti dostavu dokumenata Sudu koji će biti bitni za utvrđivanje istine.

ZID ŠUTNJE O NETWOLDU U CROATIA AIRLINESU

Sudac US District Courta je odbio prigovore C.Airlines u nastojanju da država New Jersey ima veliki interes da zaštiti svoju kompaniju (?), jer se ugovor izvršavao u drzavi N. Jersey u SAD i da je šteta za tvrtku Networld nastala u toj državi, pozivajući se na tzv. Foreign Soverenity Immunities Act. I naravno, suđenje je moralo biti nastavljeno u Americi.

Croatia Airlines nije se o tome puno očitovala za hrvatsku javnost, osim sto je obavijestila, jer je na to zakon obvezuje, Zagrebačku buzu o tužbi i sudskom procesu u SAD, koja sigurno iznosi više desetaka milijuna dolara, jer je novi, tzv. “uspješni ugovor” tek počeo teći 2012. godine.

U materijalima koji su dostavljeni Sudu u SAD, Networld navodi da je ostećen za osnovnu proviziju, stimulativnu proviziju (vjerovatno dodatnih 3-4% provizije ako godišnji promet prijeđe određeni iznos) i još ostale prihode na koje polaže pravo. Više o tužbi se može pročitati na web stranici: (http://l.facebook.com/l/jAQHNBRHZAQFalSoogIpdRwJo6gpVSmqRpH70tTCb1ctvRQ/law.justia.com/cases/federal/district-courts/new-jersey/njdce/2:2013cv04770/293018/44/), posebno strana 2, 3, 4. i 5. zadnje rasprave koja je održana 1. lipnja 2015. godine.

Dobro je poznato da je u tijeku realizacije Netwotdovog ugovora s Croatia Airlinesom došlo do velikog sukoba oko podjele plijena izmedju Marka Podkubovšeka, predsjednika Networlda i Davora Djivoja oko podjele love jer je Podkubovšek odlazeći iz Networlda želio osigurati sigurne prihode za sebe od budućih provizija iz ugovora u čijem stvaranju i realizaciji je sudjelovao. Kako se nisu mogli nagoditi Potkubovšek je tužio Networld. Obzirom da je Potkubovšek raspolagao sa svim informacijama, koje jednog dana mogu biti vrlo neugodne za dubrovčanina Davora Djivoja, isti je pristao na nagodbu i vjerovatno je sklopljen dogovor da ovaj doživotno šuti o tom poslu, tako da njihov međusobni sudski spor okončan nagodbom.

ZLATKO MATEŠA U SEDLU CROATIA AIRLINES

Croatia Airlines je u priličnoj tajnosti održala 6. srpnja 2016. godine Redovitu Glavnu skupštinu društva. Zanimljivo je da je Uprava na čelu s Krešimirom Kučkom i sada već bivšim NO predložila donošenje odluka u vidu predsjednika Glavne skupštine u osobi Olega Butkovića, međutim izabran je gospodin Jure Šarić. Osim te iznenadne odluke nije prošao ni prijedlog sadašnje Uprave i bivšeg NO za novim četverogodišnjim mandatom NO u starom sastavu već je imenovan sasvim neki novi Nadzorni odbor. Za predsjednika NO Croatia Airlines imenovan je Zlatko Mateša, trenutni predsjednik Hrvatskoga olimpijskog odbora i bivši zet Franje Gregurića, a zamjenica novog predsjenika NO Croatia Airlines je Nataša Munitić. Četverogodišnji mandat novog NO počeo je teći 13. srpnja 2016. godine. Prema riječima Zlatka Mateše, prijedlog njegovog imenovanja kao i ostalih članova NO C. Airlinesa stigao je od “tehničke” vlade Tihomira Oreškovića. Obzirom na osobno poznanstvo Mateše i Djivoja ostaju spekulacije u konačni rezultat dvoboja C.Airlines s fantomskom tvrkom našeg dezertera iz Dubrovnika. Je li odlaskom starog NO Croatia Airlines u čijem sastavu su bili kadrovi postavljeni od strane Zorana Milanovića i SDP-a poput Siniše Petrovića, brata još poznatijeg Zorana Antuna Petrovića iz TIH-a ili Darka Prebežeca, najava mogućih promjena i na predstojećim parlamentarnim izborima, ostaje tek da se vidi. Skupština je također usvojila odluku o imenovanju revizorske kuće KPMG Croatia d.o.o. za reviziju poslovanja tijekom 2016. godine kao i raspoređivanje dobiti društva iz 2015. godine u iznosu od 13.829.005,85 kuna u zakonske rezerve društva. Također, trenutna dvočlana Uprava u sastavu Kučko – Širac hvali se uspješnim završetkom programa restrukturiranja čime je prestala obveza nacionalne kompanije da posluje sa smanjenim tržišnim kapacitetom.

Autor: Tomislav Kovač / 7Dnevno / 16. rujna 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.