Blic
Blic

SRPSKI MEDIJI: Merkel ribala Hrvatsku usred večere zbog Srbije: ‘Uzela je mikrofon…’

Autor: T. P./I.G.

"Od Srbije se očekuje i konstruktivna suradnja sa susjedima po pitanju nestalih osoba, što uključuje i brzu razmjenu informacija. Srbija mora osigurati prava žrtava i njihov pristup pravdi i pravosuđu, bez diskriminacije, a to znači i pravo na odštetu za žrtve rata", rekao je Kovač, javlja N1.

Potvrđena je vijest da je Hrvatska dala pristanak na otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije s Europskom unijom, a sada isplivavaju detalji s hrvatske i srpske strane. Prema srpskim medijima, Hrvatska je u zamjenu za otvaranje poglavlja 23. od Srbije tražila – novac.

Na naslovnici srpskog Blica od srijede vrišti trijumfalan naslov “Merkel ribala Hrvate usred večere zbog Srbije”, a pritom se navodi da je njemačka kancelarka usred večere na pariškom summitu EU država s državama Zapadnog Balkana neplanirano uzela mikrofon i obratila se hrvatskom šefu diplomacije Miri Kovaču riječima: “Kada onda otvarate poglavlja Srbiji, 19. srpnja, je li tako?”. Prema toj priči, pitanje je postavila dvaput, a Kovač je u oba navrata samo kimnuo glavom.

Nadalje prema pisanju srpskog Blica, Hrvati su tražili da se u pregovore EU sa Srbijom uvrsti pitanje isplate ratne odštete, što su europski dužnosnici odbili.

“Hrvati su prvo inzistirali na punoj saradnji s Hagom, većem pravu hrvatske manjine, pa su od toga lagano odustajali. Na kraju su tražili reparaciju, ali to njihovo odustajanje neće biti besplatno. Sigurno će tražiti nešto zauzvrat”, piše Blic.


>>> SRBIJA SLAVI ‘POPUŠTANJE’ HRVATA! Ništa od potrage za žrtvama, ništa od ratne odštete…


Aleksandar Vučić oglasio se među ostalim komentarom:

“Ostajemo čvrsto na europskom tlu i ne igram igre s time. Srbija ima dobre odnose s NATO-om i imat ćemo dobre odnose s NATO-om. Ne želimo s njima ulaziti u sukobe, sve ostalo je na srpskom narodu.”

Tehnički ministar vanjsih poslova Miro Kovač za N1 televiziju izjavio je:

“Bili smo jučer u Parizu na konferenciji posvećenoj Berlinskom procesu, bilo je vrlo pozitivno. Već smo jučer navečer naznačili da smo što se tiče proširenja na pragu jednog pomaka, jednog malog uspjeha. Naime, mi smo uspjeli, nakon intenzivnih pregovora, razgovora, dogovora, doći do usuglašenog teksta zajedničke pozicije Europske unije, što se tiče Srbije i poglavlja posvećenog pravosuđu i temeljnim pravima. Ja sam sretan da nam je uspjelo sa suradnicima u MVEP-u i u Vladi, naravno uz dogovor s Predsjednicom RH, sve ono što je važno za vladavinu prava, za nas u Hrvatskoj, za EU, ugraditi u tu zajedničku poziciju EU što se tiče poglavlja 23, koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava, na neki način najznačajnijeg poglavlja u pregovorima EU i zemlje kandidatkinje. Nama je uspjelo da među mjerilima, kriterijima te zajedničke pozicije, bude puna suradnja Srbije s haškim sudom, što uključuje priznavanje svih odluka i presuda haškog suda. Isto tako, potreba izbjegavanja sukoba jurisdikcija, nadležnosti pravosuđa, što se tiče procesuiranja ratnih zločina, tj. da zakon koji se provodi u Srbiji, ne može biti važeći za Hrvatsku. Isto tako se traži od Srbije da primjenjuje svoj pravni okvir koji se tiče manjinskih prava, što uključuje i međudržavni sporazum o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske. Od Srbije se očekuje i konstruktivna suradnja sa susjedima po pitanju nestalih osoba, što uključuje i brzu razmjenu informacija. Srbija mora osigurati prava žrtava i njihov pristup pravdi i pravosuđu, bez diskriminacije, a to znači i pravo na odštetu za žrtve rata”, rekao je Kovač, javlja N1.

“Srbija sad ima šansu napredovati, sve je na Srbiji. Kriteriji su ustanovljeni i nadamo se da smo svojim doprinosom pokazali da vjerujemo u EU i proces proširenja”, dodao je Kovač.

Autor: T. P./I.G.

ZADNJE VIJESTI