SRBI IZ ‘RAŠKOVIĆEVOGA KRAJA’: ‘Nismo iznenađeni, isključite ga iz svih organizacija! S Kolindom radi protiv naših interesa!’

Autor: T. Budak

"Rašković je ispao nekorektan te je izrekao neistinu da ga netko iz SDSS-a ucjenjuje. Možda ga netko s druge strane ucjenjuje, ali mi ne. Mi ćemo sazvati hitno predsjedništvo i njegov izvršni odbor iz Šibensko-kninske županije na jednu hitnu sjednicu da razmotrimo ovakav stav i odnos prema odluci predsjedništva i onda ćemo vidjeti kakav stav prema Raškoviću zauzeti", izjavio je Stanimirović.

Odluka Mirka Raškovića da u posljednjem trenutku okrene leđa SDSS-u i SDP-u, iznenadila je ne samo Srbe u Hrvatskoj, nego i one iz Srbije. Zapravo, njih naročito:

– Izbjegle i prognane Srbe s tog područja koji poznaju Raškovića ovaj njegov postupak nije iznenadio jer godinama obavljajući funkciju dožupana Šibensko-kninske županije ignorirao je sva naša nastojanja da se nešto više učini za položaj Srba koji su ostali na tom području. Rašković svih ovih godina nije prisustvovao nijednoj kulturnoj manifestaciji (Sijelo Tromeđe, Mokropoljski susreti i dr.) kao ni obilježavanju Krsne slave u Manastiru Krka, stalno izbjegavajući sve kontakte s predstavnicima Asocijacije izbjeglih i prognanih Srba, što dovoljno govori o njegovoj brizi za srpske interese. Zato je za nas bila i iznenađujuća odluka SDSS da ga predloži za saborskog zastupnika poznajući “njegove aktivnosti” u prethodnom razdoblju. Na ovaj način poslana je jasna poruka da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s Mirkom Raškovićem radi protiv interesa Srba, a u korist HDZ-a. S ovakvim postupkom Rašković je sam sebe diskvalificirao, i zato predlažemo SNV i SDSS da ga isključe iz svih organizacija Srba u Hrvatskoj” – zaključio je predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Milojko Budimir.

Raškovićevo “odbijanje poslušnosti” Miloradu Pupovcu i izbjegavanje davanja potpore SDP-u, iznenadilo je Vojislava Stanimirovića, kao i Milu Horvata:

–  Ne znam zašto je kolega Rašković zatražio samostalne konzultacije. Na Predsjedništvu SDSS-a donesena je odluka da se podrži Milanovića za mandatara. Na istoj smo sjednici ovlastili predsjednika stranke Vojislava Stanimirovića da potpiše tu podršku te kolegu Pupovca da nas zastupa na konzultacijama i izvijesti predsjednicu o tome.

A što se dogodilo s kolegom Raškovićem, zaista ne znam – kazao je Mile Horvat, također jedan od trojice izabranih zastupnika SDSS-a.

–  Očito se nešto preko noći dogodilo, a mi ne znamo što. U svakom slučaju, kolega Rašković je prekršio dogovor koji smo imali i postigli na Predsjedništvu stranke. Mi smo se prvo svi usuglasili da se tri potpisa manjinaca iz redova Srba u Hrvatskoj daju lijevoj koaliciji. Taj smo dogovor postigli bez primjedbi bilo koga, pa i Raškovića. Na Predsjedništvu je tako i donesena odluka nakon koje sam potpisao potporu, a Milorad Pupovac je trebao predsjednicu upoznati s našom odlukom. Što se u međuvremenu dogodilo, iskreno, ne znamo. Nešto se očito preko noći dogodilo, a možemo samo pretpostaviti što. Ali, kada je odluka donesena na Predsjedništvu, takvo što nismo očekivali. Zvali smo ga i očekivali objašnjenje, ali nam se nije javio – kazao je Vojislav Stanimirović za medije i dodao:

– Rašković je ispao nekorektan te je izrekao neistinu da ga netko iz SDSS-a ucjenjuje. Možda ga netko s druge strane ucjenjuje, ali mi ne. Mi ćemo sazvati hitno predsjedništvo i njegov izvršni odbor iz Šibensko-kninske županije na jednu hitnu sjednicu da razmotrimo ovakav stav i odnos prema odluci predsjedništva i onda ćemo vidjeti kakav stav prema Raškoviću zauzeti.




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.