Patrik Macek/PIXSELL

SRAMOTA ZA PAMĆENJE: Evo zašto su se odrekli generala Stipetića

Autor: Snježana Vučković

Od trenutka smrti velikog hrvatskog generala Petra Stipetića, našom zemljom kruži teza kako je „činjenica da mu Sabor nije odao počast minutom šutnje, pokazatelj da je general bio pošten čovjek”…

Ova teza uistinu sve govori o velikom vojniku Stipetiću, ali i o tome da se o saborskim zastupnicima nikada nije lošije mislilo.

JNA kao doživotan „grijeh”

Petra Stipetića se, nažalost posthumno, može nazvati „odbačenim generalom” koji u svojoj vojnoj karijeri nije povukao niti jedan krivi potez. Njegov najveći „grijeh” bio je taj što je u Hrvatsku vojsku pristupio iz JNA, iako nije jedini koji je na taj način stao u obranu domovine.

Nije želio biti član Generalskog zbora

Osim toga, Petar Stipetić nije želio biti ničiji igrač. S njim nije mogla računati niti jedna politička stranka, a poznato je da, poput Ante Gotovine, nije želio biti članom Generalskog zbora koji je, unatoč tvrdnjama i obećanjima kako neće nikoga podupirati, od početka HDZ-u bio „vjetar u leđa”.

Stipetić na to nije pristajao. Smatrao je kako je ratom generalski posao završen, te kako pretjeranim isticanjem domoljubne, ratne priče – u javnosti dolazi do kontra efekta. Upravo zato, Stipetić je javno izjavljivao kako je obilježavanje Oluje iz godine u godinu bespotrebno, te kako bi sve imalo puno više smisla ako bi se ova vojna operacija u kojoj je upravo on briljirao slavila svake pete godine. Petru Stipetiću nije bilo jasno ni zašto se Knin inzistira kao mjesto proslave Oluje, „jer je riječ o simbolu pobjede, ali ne i gradu u kojem su se odvijale vojne operacije”. Upravo iz tog razloga, Stipetić prošle godine nije uopće pozvan na obljetnicu, a tvrdio je kako to “nije prvi put”.




Ovo mu nisu oprostili

Posljednji klin u Stipetićev lijes, saborski su zastupnici zabili kada su doznali da je pokojni general samo nekoliko dana prije moždanog udara pozvan u Savjet za branitelje SDP-a. Riječ je o unutarstranačkom tijelu koje će se baviti “promicanjem istine o Domovinskom ratu, integracijom branitelja u društvo te skrbi o društvenom status i zdravlju branitelja”. Iako je SDP u najvećoj mjeri računao upravo na Petra Stipetića, koji je trebao koordinirati između hrvatskih branitelja i te stranke, generalova bolest, pogoršanje stanja i smrt, zauvijek su zaustavili ovu suradnju. Ipak, nedovoljno kasno za stavljanja velikog generala na crnu listu „nepoželjnih” i nepodobnih”…

No, politika, Sabor i Vlada, naravno, nisu najbolji pokazatelj moralnih vrijednosti pa tako ne odavanje počasti Petru Stipetiću kao i potpuno prešućivanje Generalskog zbora o smrti jednog od najvećih te njihova odluka da mu ne održe komemoraciju, ostaju u blijedoj sjeni emotivnih oproštaja vojske, dragovoljaca, veterana i svih hrvatskih branitelja od čovjeka koji ih je vodio. Možda najbolje o pokojnom generalu, usred Sabora, kazao je Predrag Fred Matić:




Riječi Freda Matića odjekivale Saborom

“Jučer nas je, nakon teške bolesti, napustio jedan od najvećih junaka Domovinskog rata general Petar Stipetić. Bio je jedan od onih za koje se može reći: ‘Došao je tiho i ušao u legendu. Amerikanci bi sve dali da su imali Stipetića. O njemu bi snimali filmove, a čin kada mu se predalo pet tisuća vojnika srpskog 21. korpuusa je za udžbenike. Za generala Stipetića koji je dao nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske neće biti zakupljene sportske i koncertne dvorane, neće biti posebne regulacije prometa, udruge neće suzu pustiti i priopćenja pisati, a hrvatska katedrala duha, dalekovidnica, jučer je u tzv. ‘porno terminu’, kad pošteni narod spava, pustio mali dokumentarac o toj legendi Domovinskog rata, dok su se o nekima serijali puštali u elitnom terminu HTV-a. Stipetić je iz JNA došao na vrijeme, nije kalkulirao i nisu ga boljeli zubi. Od 150 hrvatskih generala, a imamo ih po glavi stanovnika više nego bilo tko na svijetu, jedan je od rijetkih koji je uprljao čizme po rovovima Istočne Slavonije, Bosanske Posavine i Banovine. Bio je načelnik Glavnog stožera, general i s pet zvjezdica, jedan od rijetkih koji je više dao Hrvatskoj nego Hrvatska njemu, imao je manju mirovinu od mnogih šatoraša koji su se žalili da im je mala. Koliko znam nije bio vjernik i njegova Biblija je bila Ženevska konvencija, ali siguran sam da ga njegov imenjak na nebu čeka otvorenih vrata jer i u raju takvi trebaju”…

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.