Marko Prpic/PIXSELL

PRIMITIVNI DERNEK? Iako su to neki očekivali, komemoracija odisala dostojanstvom

Autor: Snježana Vučković

Komemoracija za pokojnog generala Slobodana Praljka danima je najavljivana, što preko pojedinih medija, što preko društvenih mreža.

Sudeći po reakcijama komentatora, u Zagrebu se očekivala poplava domoljuba pa je shodno tome i promet posebno reguliran, a sve kako ne bi došlo do gužve na zagrebačkim prometnicama.

No, čini se kako za tim nije bilo potrebe…

Svi koji su se željeli upisati u knjigu žalosti, mogli su to učiniti bez naguravanja, a u dvorani Vatroslav Lisinski bilo je mjesta za sve. Pred sam početak komemoracije pristigao je tek neznatan broj autobusa, a okupljeni su se glasno pitali „gdje su Zagrepčani” te komentirali kako je „Zagreb podbacio” .

Osim što je, očekivano, izostao onaj dio političkog vrha koji je Praljkovoj obitelji javno izrazio sućut i koji se nije slagao s potvrđivanjem presude, na komemoraciji se nisu pojavili niti brojne javne osobe koje su ovih dana svojim statusima jasno davale do znanja kako će se dolaskom u dvoranu Lisinski pokazati otpor Hrvata prema nepravdi i neistini.

Skup se, manje – više, sveo na ljude koji su se od Slobodana Praljka došli oprostiti iz manjih gradova i mjesta uz izniman dolazak Željka Sačića, Ljube Ćesića – Rojsa, Željka Glasnovića, Vladimira Šeksa i ostalih pojedinaca čiji dolazak nije iznenađenje.

Ne bi bilo ispravno reći da je ovaj komemorativni skup „zakazao”, no svakako nije ispunio očekivanja, a što još jednom potvrđuje lakoću organiziranja, pozivanja i dogovaranja – preko društvenih mreža. Svjedoči li ova nespremnost izlaska na ulicu poljuljanost ideala, sram, strah ili samo običnu lijenost, teško je objasniti.




Unatoč priželjkivanjima pojedinaca koji su najavljivali “primitivni dernek”, to se nije dogodilo. Skup je odisao dostojanstvom i istinskom željom za posljednjim pozdravom od generala Praljka.

Jedno je ipak vrlo izvjesno.

Upisom u knjigu žalosti i posljednjem pozdravu pokojnom Slobodanu Praljku, zatvorit će se još jedna povijesna stranica koja će biti upamćena po tragičnoj smrti hrvatskog generala, za mnoge nepoštenoj presudi ali i o dubokoj podijeljenosti Hrvata koja se mogla vidjeti i na ovom najavljivanom skupu.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.