Davor Puklavec/PIXSELL

SPREMA SE LOV NA ŠEKSA: ‘Mora odgovarati za ovaj ratni zločin’

Autor: T. Budak

"U razdoblju od 15. travnja do 14. kolovoza 1992. godine, kao Vrhovni državni tužitelj RH, izdao je nalog potčinjenim općinskim tužiteljima da u tom periodu podnesu zahtjeve za istragu uz prijedlog za uhićenje 250 civila radi razmjene za zarobljene hrvatske vojnike, koja je i izvršena 14. kolovoza 1992. u Nemetinu, čime je izvršio ratni zločin uhićenja talaca za razmjenu, što je sankcionirano Ženevskim konvencijama kao ratni zločin", tvrdi Štrbac

Savo Štrbac, predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra „Veritas”, iznio je teške optužbe na račun Vladimira Šeksa:

– Ovih dana dobio sam nekoliko interesantnih dokumenata od g. Jovana Pejovića, odvjetnika iz Herceg Novog. Jedan od tih dokumenata nosi naziv „Krivična prijava protiv Vladimira Šeksa”, koja je podnesena u svibnju 1999. godine Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije i Vrhovnom tužiteljstvu Crne Gore „zbog toga što je u razdoblju od 15. travnja do 14. kolovoza 1992. godine, kao Vrhovni državni tužitelj RH, izdao nalog potčinjenim općinskim tužiteljima da u tom periodu podnesu zahtjeve za istragu uz prijedlog za uhićenje 250 civila radi razmjene za zarobljene hrvatske vojnike, koja je i izvršena 14. kolovoza 1992. u Nemetinu, čime je izvršio ratni zločin uhićenja talaca za razmjenu, što je sankcionirano Ženevskim konvencijama kao ratni zločin – tvrdi Štrbac i objašnjava:

– Podnositelj prijave je upravo spomenuti odvjetnik, ali ne kao punomoćnik neke stranke, već je to učinio u svoje ime, „kao jedan od uhićenih i razmijenjenih”. Pejović je živio u Dubrovniku, gdje je i uhićen kao civil. S njim se u zatvoru našlo još dvadesetak crnogorskih državljana sa višedesetljetnim prebivalištem u Dubrovniku. U prijavi navodi da mu je u dubrovačkom zatvoru osobno istražni sudac, kojeg poznaje od osnovne škole, rekao da je Šeks kao državni tužtelj naredio uhićenje civila za razmjenu u Nemetinu. Civili namijenjeni za razmjenu dovezeni su u logor Kerestinec, gdje ih je ukupno bilo oko 250. MK CK ih je evidentirao kao civile, ali im je naređeno da svi obuku uniforme JNA u kojima su i odvezeni na razmjenu.

Budući s srbijansko tužiteljstvo nema objektivne mogućnosti da eventualno pribavi i druge dokaze koji bi potkrijepili navode podnositelja prijave, prijavu će Jovan Pejnović sa svim prikupljenim podacima i dokazima, „u vidu informacije” dostaviti Državnom odvjetništvu RH, u skladu sa Sporazumom o suradnji u progonu počinitelja krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida „na razmatranje i ocjenu radi eventualnog poduzimanja odgovarajućih mjera i procesnih radnji”.

– Svo vrijeme rata sudjelovao sam u razmjenama zarobljenika, kao član ili predsjednik komisija na srpskoj strani. I poznato mi je da je ovakvih slučajeva kao što je Jovanov na hrvatskoj strani bilo mnogo, posebno u prve dvije ratne godine. Na taj način hrvatske vlasti su etnički čistile svoje gradove i sela od civila srpske nacionalnosti i za njih putem razmjene dobivali pripadnike svojih vojnih i paravojnih formacija – dodao je Štrbac.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.