Tomislav Miletic/PIXSELL

SPREGA POLITIKE I TAJKUNA: Najnoviji zastrašujući detalji iz kultne afere Kamensko

Autor:

Tvrtka Radnik glavni akter ove priče u zadnje tri godine bilježi milijunske dobitke, a široj javnosti poznata bi mogla biti i po tome što je u eri Ive Sanadera i Jadranke Kosor bila jedan od najvećih donatora HDZ-a. U vrijeme bivše premijerke Radnik kojim rukovodi Mirko Habijanec, inače dugogodišnji HDZ-ovac, stranci je donirao 775 tisuća kuna.

Stečajni upravitelj Vilinskih poljana, tvrtke kontroverznog Davora Vlajčevića i nekadašnjeg vlasnika EPH Ninoslava Pavića, dvojca povezanog s aferom Kamensko, podnio je izvještaj o tijeku dvogodišnjeg stečajnog postupka i stanju mase u kojem stoji da ta tvrtka na računu ne posjeduje niti kunu te da ne postoji nikakva naznaka da će biti ostvareni ikakvi prihodi izuzev onih od prodaje dvorca Golubovec u Donjoj Stubici te zemljišta koje se procjenjuje na 13,3 milijuna kuna.

U izvješću stoji da je za dio nekretnina na kojima je stopirana ovrha predan prijedlog za prodaju u stečajnom postupku, a u siječnju ove godine doneseno je rješenje o prodaji polovice spomenutog dvorca i zemljišta u okolici kako bi se djelom podmirila potraživanja vjerovnika. Poslije ispitanog ročišta održanoga prije dvije godine zaprimljene su naknadne prijave tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda koje su bile ispitane na posebnom ročištu.

Potpuni iznos priznatih tražbina prvog višeg isplatnog reda je oko 229 tisuća kuna, ali vjerovnici drugog isplatnog reda potražuju 42,7 milijuna kuna te u izvješću stoji da je u skladu s odlukom skupštine vjerovnika dosada bila oglašavana prodaja udjela društva Hana Voćnjak i Kamensko d.. prikupljanjem pisanih ponuda bez određivanja početne cijene, međutim, nije bilo iskazanih interesa. Izvješće stečajnog upravitelja zaključuje se najavom da se u razdoblju do siječnja iduće godine očekuje donošenje zaključka kojim će se odrediti uvjeti prodaje dijela navedenih nekretnina za koje su obustavljeni ovršni postupci te zakazivanje ročišta za prodaju.

Inače, Vilinske poljane imale su rolu u aferi Kamensko nakon što je koncem 2011. otkriveno da je Pavić postao suvlasnikom Poljana koje su imale ogroman broj zabilježbi na nakretnine upropaštene zagrebačke tvornice.

Tvrtka Vilinske poljane spominjala se i u aferi Kobilje mlijeko radi izvlačenja 14 milijuna kuna bila podignuta optužnica protiv bivšeg čelnika Fonda za razvoj i zapošljavanje Petra Tonkovića , bivših čelnika Kamenskog Antuna Crlenjaka i Damira Rihtarića, suvlasnika tvrtke Vilinske poljane Davora Vlajčevića i bivšeg zaposlenika Hrvatske poštanske banke Ivana Sablje. Dodajmo da je ova kultna i pokradena tvornica nedavno prodana, a iza kupnje je stajala tvrtka Radnik iz Križevaca, odnosno u to vrijeme netom osnovana tvrtka Anni Aurei d.o.o.

Kao što je već relativno poznato radi se o dvjema atraktivnim nekretninama u samom centru Zagreba, od kojih je prva kvadrature 5968 četvornih metara, a koja je smještena u Reljkovićevoj 8. Druga nekretnina smještena je u Reljkovićevoj 10 te u nju spada i dvorište. Prema poslovnom planu na tom mjestu nići bi trebala zgrada poslovno-stambene namjene, odnosno starački dom.

Cijena postignuta za ove dvije atraktivne nekretnine u najmanju ruku jeste smiješna jer radi se o iznosu od 24 milijuna kuna, iz čega među ostalim proizlazi mogućnost da djelatnice ove tvrtke neće moći namiriti svoja potraživanja. Inače, zagrebački Trgovački sud odlučio je o prodaji dviju zgrada za 24 milijuna kuna, a nekretnine su time prodane na četrnaestoj dražbi po najnižoj cijeni, kupac je već spomenuta tvrtka kojoj je dan rok od dva tjedna za uplatu novca.

Tvrtka Radnik glavni akter ove priče u zadnje tri godine bilježi milijunske dobitke, a široj javnosti poznata bi mogla biti i po tome što je u eri Ive Sanadera i Jadranke Kosor bila jedan od najvećih donatora HDZ-a. U vrijeme bivše premijerke Radnik kojim rukovodi Mirko Habijanec, inače dugogodišnji HDZ-ovac, stranci je donirao 775 tisuća kuna. Ujedno, donirali su i kampanju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa 25 tisuća kuna.

Nije zgorega znati da je prvotna procjena Kamenskog bila oko 124 milijuna kuna, s obzirom na ogromnu površinu u neposrednom centru grada. U prvoj dražbi ona pada na 74 milijuna kuna, da bi na koncu bila kupljena za 24 milijuna kuna. Uništavanje Kamenskog moglo bi se okarakterizirati kao spregu politike i tajkuna, uz asistenciju medija koji su na koljena bacili kultnu tvornicu, da bi na koncu cijela priča bila zataškana.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.