Tino Juric/PIXSELL

Splitski antifašisti proslavili 73. obljetnicu osnivanja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske

Autor: Hina

I premijer je poslao svog izaslanika

Na svečanosti obilježavanja 73. godišnjice osnivanja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske u Splitu istaknuto je da je 14. travnja 1945., kada je osnovana ta vlada, vrlo važan datum u povijesti Splita i Hrvatske.

Svečanost je održana u splitskoj Staroj Gradskoj vijećnici u kojoj je prije 73 godine i osnovana Prva narodan Vlada Federalne Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić istaknuo je kako je to “važan događaj za Split i Hrvatsku i trebaju se prisjetiti mnogih mladića i djevojaka, muževa i žena koji su ustali poriv okupatora, a mnogi od njih su za vrijeme narodnooslobodilačke borbe dali i svoje živote.”

“Nekoliko desetljeća poslije njihovi potomci također su ustali protiv okupatora za vrijeme Domovinskog rata te tako u hrabrosti i krvi mnogih generacija izrasta naša samostalna Republika Hrvatska,” rekao je Brčić.  Dodao je kako vjeruje da će sadašnje i buduće generacije “iz poštovanja prema svim ovim hrabrim ljudima graditi našu zemlju, koja zasigurno može i mora biti prosperitetnija, tolerantnija i sretnija za sve naše sugrađane.”

Potpredsjednik SABA RH Juraj Krstulović podsjetio je kako je “Prva narodna Vlada Federalne Hrvatske u Splitu, na temelju odluke ZAVNOH-a, osnovana dok su trajale žestoke borbe za oslobođenje zemlje.”

“To se dogodilo u Splitu jer je Split oduvijek bio slobodarski grad, grad u kojem stalno živi državotvorna ideja hrvatstva, grad koji je dao brojne žrtve tijekom  narodnooslobodilačke borbe, ali  i kolijevka je hrvatske kulture,” rekao je Krstulović govoreći o razlozima zbog kojih je Split prije 73 godine bio domaćin osnivanja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske.

Zamjenica splitskoga gradonačelnika Jelena Hrgović rekla je da “splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara vodi računa o povijesnim trenucima za naš grad ali gradi i neke nove povijesne trenutke jer će se upravo na njegov poticaj 4. svibnja ove godine održati sjednica Vlade RH koja će biti neka nova dionica u hrvatskoj povijesti i novi pogled u budućnost i iskorak za Split”.




Tomislav Đonlić, izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, istaknuo je kako je važno obilježavati značajne datume iz naše prošlosti ne da bismo živjeli kao zarobljenici prošlosti nego da bismo “na činjenicama koje su se dogodile u prošlosti učili za budućnost”.

Predsjednik splitske sekcije mladih antifašista Miodrag Mišković podsjetio je kako se, pri osnivanju Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske prije 73 godine “biskup Šibenski Jerolim Mileta obratio prisutnima u ime Crkve i blagoslovio Federalnu Hrvatsku.”

“Mi antifašisti, a vjerujem i svim slobodoljubivi i demokratski opredijeljeni građani bili bi sretni da barem slične riječi čujemo i od današnjih svjetovnih i duhovnih dužnosnika,” rekao je Mišković.




Po njegovim riječima, “umjesto toga danas svjedočimo najavi marševa radi okupljanja neo-fašista u ime lažnoga domoljublja tvrdnjom da je Republika Hrvatska nasljednica kvislinško-zločinačke tvorevine NDH te sve glasnijem traženju obilježavanja Dana NDH, davanju misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, nazivanju antifašističkih boraca zločincima, rušenju antifašističkih spomen obilježja i podizanju spomenika s fašističkim simbolima.”

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.