Ivica Galovic/PIXSELL

Splitska policija poziva građane da ne zlorabe vatreno oružje i eksplozivne tvari

Autor: Hina

Podsjećaju građane da je od 27. prosinca do 1. siječnja dozvoljena uporaba pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3

Splitsko-dalmatinska policija u petak je pozvala građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo te ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, te im predaju oružje i minsko eksplozivna sredstva ako ih nezakonito posjeduju.

Na području te kao i svih ostalih policijskih uprava od 15. prosinca ove do 8. siječnja iduće godine provodi se akcija “Mir i dobro”, kojoj je cilj osigurati povoljno stanje sigurnosti s naglaskom na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava, priopćili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Podsjećaju građane da je od 27. prosinca do 1. siječnja dozvoljena uporaba pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, ali da navedenu pirotehniku nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke te su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima. F3 su, pak, vatrometi koji predstavljaju srednji rizik te su namijenjeni za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Policija upozorava na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava.

Posebno upozorava roditelje o nužnosti da i kod uporabe pirotehnike kategorije F1, koja se može prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora njih ili neke druge odrasle osobe, odnosno da ta sredstva ne upotrebljavaju na način na koji bi mogao ugroziti njihovo zdravlje i zdravlje drugih osoba.

Inače, F1 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a namijenjena su za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena uporabi unutar stambenih zgrada.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.