Facebook screenshot/ Damira Kalajzic, Prosvjedna akcija Split gori

SPLIĆANI SE POBUNILI: Organizirali prosvjed ‘Split gori’!

Autor: Hina, dnevno.hr

Izostanak komunikacije nadležnih službi s građanima kao i oprečne informacije vezane uz situaciju s Karepovcom bile su 'kap' koja je Splićanima prelila čašu

Grupa građana uz potporu više organizacija civilnoga društva u ponedjeljak navečer ispred splitske Banovine organizira prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom.

 “Pošaljimo poruku da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet”, stoji u pozivu grupe građana, koji prosvjed organiziraju “s obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale dodatno nepovjerenje građana u sustav”.

 Zahtijevaju sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u nadolazećim procesima izrade novog ili izmijenjenog GUP-a, hitno i odgovorno djelovanje u pogledu odlagališta otpada Karepovca “kao tempirane bombe koja izravno ugrožava zdravlje svih građana i građanki, prema pravilima struke”, te preuzimanje odgovornosti “za upravljački, organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine”.

 “Posljedice loših političkih odluka koje se tiču tri navedena područja osjetili smo posebno u trenucima kada je Split i okolna mjesta pogodio požar, a što nam je jasno pokazalo da se Splitom zadnjih 10-tak godina ne upravlja u skladu s potrebama građana”, poručuju organizatori prosvjeda.

 Pozivaju Splićane da im se pridruže u slanju zajedničke poruke podrške i zahvalnosti svim vatrogascima, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Torcidi i svim građanima i građankama koji su sudjelovali u gašenju požara. Pozvani su i da ponesu transparente te lučice koje će ostaviti na obali kako bi poslali još snažnije poruke odgovornima.

Svoj dolazak zasad je na Facebooku potvrdilo preko tisuću ljudi, a prosvjed počinje u 20.30 sati na Zapadnoj obali nasuprot zgrade Banovine.




Autor:Hina, dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.