foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Šokirat će vas popis: Ovi poznati HDZ-ovci uskoro bi mogli biti izbačeni iz stranke

Autor: Iva Međugorac

Plenković se sprema na obračun s neistomišljenicima.

Iako se u prvi mah činilo da je predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković jednim udarcem preko Istanbulske konvencije primirio sve protivnike unutar svoje stranke, izgleda da to baš i nije tako. Naime, unutar HDZ-a sve se intenzivnije spekulira o ujedinjenju desnice. Radi se na tome da se spoje sve desne stranke, pravaši, ali i drugi koji dijele isti svjetonazor te da takvi kao jedinka izađu na iduće parlamentarne izbore, kada god da se oni odvili.

Smatraju, kako je to za desnicu prilika života, budući da Plenković stranku sve intenzivnije okreće ka’ centru te je sve izglednije kako HDZ više neće biti stranka građena na demokršćanskim temeljima, kao što je to bio slučaj do sada. Plenković je doista, svojom tvrdoglavošću i inzistiranjem na ratificiranju Konvencije na desnici ostavio prazan prostor kojega valja popuniti, a dio HDZ-ovaca smatra kako je to odlična prilika za konzervativce poput Steve Culeja, Damira Jelića ili pak Davora Ive Stiera i Mire Kovača, kojima ne preostaje ništa drugo, nakon što su javno iskazali neposluh šefu stranke, ali i stranačkoj politici.

Jer kada se izglasa novi Statut, što bi se trebalo odviti u narednih mjesec dana u HDZ-u slijedi velika čistka. Plenkovićeva metla pomesti bi mogla i spomenutu četvorku, koja se javno pobunila protiv ratifikacije Konvencije. Novi Statut iz političkog života HDZ-a trebao bi izbrisati i sve one koji su prste umočili u kriminalna djela, a zatim je u planu definiranje stranke i pozicioniranje u desnom centru, čime će se otvoriti prostor za one koji ne dijele Plenkovićevo političko opredjeljenje.

Premijer za stranku priprema radikalne rezove, a jednako tako pokušat će preko svojih ljudi osnažiti svoju poziciju na terenu. U tome bi mu trebali asistirati pomoćnici glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, koji slovi kao jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji uživa Plenkovićevo povjerenje. Za terensku bitku u Dalmaciji trebao bi biti zadužen Božidar Kalmeta dok bi na sjeveru Hrvatske tu ulogu trebao imati Mato Kapulica, dok bi istok Hrvatske trebao pripasti osječkom županu Anušiću.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.