Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Šokirat će vas: Doznajemo tko zbog ucijenjenog Plenkovića ulazi u Vladu

Autor: Iva Međugorac

Ni jedan hrvatski premijer do sada nije bio ucijenjen kao što je to Andrej Plenković, čovjek kojemu sasvim sigurno nije lako, jer prostora za manevre naprosto nema te je za stabilnost Vlade koju vodi s nategnutom saborskom većinom primoran pognuti glavu pod pritiscima koalicijskih partnera, ali i svih onih koji mu Vladu održavaju na životu.

Kada se Ivan Vrdoljak ponovno uspeo na fotelju predsjednika HNS-a mora da Plenković nije niti slutio kako će baš on postati njegova najveća noćna mora. Tako se sve intenzivnije po vladinim kuloarima šuška da Vrdoljak nedvojbeno ulazi u Vladu kao njezin prvi potpredsjednik bez portfelja. A da Vrdoljak uistinu ima ozbiljne namjere moglo se naslutiti i nedavno, kada je u javnost puštena priča o osnivanju još jednog ministarstva, kojim bi ovaj trebao rukovoditi. U to doba premijer se pravio da se oko njega ništa ne događa, demantirajući bilo kakvu ideju o osnivanju novog resora. Međutim, Plenković ukoliko želi kakvu, takvu stabilnost na sve Vrdoljakove zahtjeve mora pristati pa je stoga ovaj ponovno vrlo jasno i precizno poslao poruku vladajućima.

Kako je izjavio u utorak nakon sjednice Kluba HNS-a, od partnera očekuje da na idućoj sjednici Hrvatskog sabora, u što kraćem roku na dnevni red stave glasanje o Istanbulskoj konvenciji. Dok Vrdoljak pritišće Plenkovića, u stranci opasno vrije, jer premijer ostavlja dojam posve suprotan od onoga za što se predstavljao. Nije dovoljno energičan i ne stoji iza svojih riječi, kazuje naš dobro upućeni sugovornik iz vladajuće stranke dajući primjer takvoga ponašanja. U slučaju Praljak u jednome je trenu odlučno kritizirao Haški sud i presudu BiH šestorci, dok se u drugom tremnu ispričavao europskim institucijama zbog izrečenih stajališta.

Vrije u HDZ-u

Ukoliko doista želi stabilnost Plenković će prvo morati urediti HDZ te se otarasiti likova kao što je Vladimir Šeks. Ali i mimo toga, izgleda kako su njegova uloga i autoritet među stranačkim članstvom pod velikim upitnikom. Dokazala je to lakrdija oko izbora u osječkom ogranku stranke, u kojemu je pobjedu odnio mladi Ivan Radić, čovjek kojemu predsjednik stranke nije naklonjen. Po slavonskoj metropoli govori se kako je ovaj mladić predvodnik struje koja polako i diskretno počinje rušenje nedavno izabranog predsjednika stranke. Prava slika Plenkovićeve snage u stranci pokazala se prilikom izbora za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, a u stranci i danas prepričavaju kako je to jedan od najvećih debakla u povijesti te ne pamte kada je netko tako jasno otkazao poslušnost predsjedniku stranke.

Inače, kada se HDZ-ovci prestanu uvlačiti predsjedniku stranke pod kožu, jasno je da mu rade o glavi. Pravi početak puča mogla bi biti upravo Istanbulska konvencija na kojoj Vrdoljak inzistira, a za koju se zalaže i Plenković, dok su za razliku od njega Davor Stier i Milijan Brkić posve suprotnih stajališta, a njihova snaga u stranci danas se čini čak i većom od one predsjednikove.

Da stanje nije ni blizu idealnoga govori činjenica da je Plenković imenovao savjetnika Karla Resslera na mjesto voditelja radne skupine za izradu novog Statuta, a poznato je kako je Stier napustio Ministarstvo vanjskih poslova baš kako bi se bacio na izradu stranačkog Statuta. Dok je HDZ na vlasti, veće otpore ne treba očekivati, ali kako za sada stvari stoje puno je onih koji nisu zadovoljni Plenkovićevim radom i koji bi ga rado skinuli s trona. Ne treba biti suviše mudar da bi se uvidjelo kako odnosi njega i Brkića nisu dobri, tu je i bivši ministar Miro Kovač, ali i neizostavni Stier.




Da bi Plenković ostao na vlasti potrebno je zadovoljiti apetite svih onih koji mu u Saboru daju potporu, a za uzvrat traže nemoguće. Jedan od onih koji u tom kontekstu premijera drži u šaci sasvim sigurno je i Milorad Pupovac čiju potporu u Saboru Plenković skupo plaća. Primjera radi, iz hrvatskog proračuna za razdoblje od godinu dana za financiranje tjednika Novosti izdvaja se 3,2 milijuna kuna. Da stabilnost svoje Vlade Plenković mora izdašno plaćati svjedoči i nedavna odluka vladajućih, donesena u strogoj tajnosti, ili kako oni to lijepo vole upakirati ”iza zatvorenih vrata”. Naime, uz mjesta po ministarstvima i javnim poduzećima Pupovac je u svojem zadnjem javnom obraćanju, koje je prošlo nezamijećeno, najavio da sa zahtjevima ne misli stati te je u skladu s time rekao kako će od Plenkovića zatražiti dodatna sredstva za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, jer im postojeća nisu dovoljna. ”30 milijuna kuna nisu dovoljna sredstva za funkcioniranje srpske zajednice u Hrvata. Tražiti ćemo povećanje”, najavio je Pupovac, a njegova najava u međuvremenu je realizirana pa se sada doista za srpsku zajednicu u našoj zemlji izdvaja basnoslovnih 50 milijuna kuna.

Premijera, dakako, u šaci drži i HNS predvođen Vrdoljakom, što se dalo vidjeti i iz najava ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se ne odustaje od ideje razdjelnika, čime će se nastaviti provedba projekta za kojega se Vrdoljak kao ministar gosodarstva zalagao.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.