Igor Kralj/PIXSELL

Smiješan tečaj u splitskom šoping centru: za 100 eura dobije se 705 kuna!

Autor: M.B.

Kako sama kaže, krivnja je djelomično njena, budući da nije na vrijeme provjerila tečajnu listu na kojoj je tečaj eura izrazito nepovoljan.

Svoj posljednji odlazak u mjenjačnicu jedna će Splićanka zapamtiti po neugodnom iskustvo.

Stranu valutu odlučila je promijeniti u kune u mjenjačnici u jednom splitskom šoping centru, a nakon što je za 100 eura dobila tek 705 kuna, ostala je šokirana, piše Slobodna Dalmacija. 

Kako sama kaže, krivnja je djelomično njena, budući da nije na vrijeme provjerila tečajnu listu na kojoj je tečaj eura izrazito nepovoljan. No računala je kako ne može biti mnogo veća razlika nego u ostalim mjenjačnicama i da je razlika među tečajevima unutar gornjih i donjih granica od pet kuna.

Mislila je kako se djelatnica zabunila, a nakon što je shvatila kako je dobila točan iznos primjeren navedenom tečaju eura, zamolila je djelatnicu da jojponišti transakciju, na što ju je djelatnica uvjerila kako storniranje nije moguće.

Kasnije je uvidjela kako je sporna mjenjačnica ovlašteni mjenjač jedne banke koja posluje u Hrvatskoj i činjenicu kako se njihov tečaj ne podudara s mnogo višim tečajem u istoj banci.

Na navode o mogućim nepravilnostima u poslovanju, iz HNB-a tvrde kako je ovlašteni mjenjač dužan stranci dati informaciju o tome s kojom je bankom sklopio ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, no to ne znači da pri obavljanju mjenjačkih poslova mora koristiti tečajeve s tečajne liste te ugovorne banke.

Prema tome, ako je ovlašteni mjenjač postupio u skladu s navedenim, njegova stranka imala je informaciju o tečaju koji će primijeniti ovlašteni mjenjač, a time i mogućnost da odustane od prodaje strane gotovine, navodi se u odgovoru HNB-a.

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.