Alen Legovic/Twitter

Službeno nam je potvrđeno: Ovo je dvojac koji će zamijeniti Plenkovića i Stiera u Europskom parlamentu!

Autor: Iva Međugorac

Kako je za naš portal potvrđeno iz Sabora, u EP idu Tolić i Tepeš.

Zamjena HDZ-ovim europarlamentarcima Andreju Plenkoviću i Davoru Ivi Stieru u Europskom parlamentu bit će HDZ-ov Ivica Tolić i bivši šef HSP AS Ivan Tepeš, potvrđeno je našem portalu iz Hrvatskoga sabora. Riječ je o prilično zanimljivom dvojcu, o čemu svjedoči broj osvojenih glasova na izborima za EP, dok je Tolić skupio 28 162 glasa, odnosno nešto više od sedam posto, a Tepeš koji je tada za veliki dio javnosti bio relativno nepoznat na izborima je osvojio svega 774 glasa, točnije 0,20 posto.

Plenković je inače na izborima za EP bio prvi na listi Domoljubne koalicije, a po broju osvojenih glasova pretekla ga je tek Ruža Tomašić. Te ne tako davne 2014.  na listi su se našli po broju osvojenih glasova redom: Marijana Petir, Davor Stier, Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Sedmi na listu smjestio se Tolić. Zakon o izboru članove u Europski parlament iz RH kazuje da izabranog europarlamentarca po prestanku mandata zamjenjuje prvi sljedeći kandidat s liste koji nije izabran, u slučaju da na listi nema više kandidata koji su osvojili preko deset posto preferencijalnih glasova, a to ovdje nije slučaj. No, slučaj je da se na listi s mizernih 0,2 oosto našao današnji šef HSP AS Ivan Tepeš, on je bio osmi, a na popisu potencijalnih našao se kao zamjenik svoje tadašnje predsjednice Ruže Tomašić.

Tolić je inače nekadašnji zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade, a do sada je bio savjetnik direktora splitskog Prometa, jedno vrijeme slovio je kao potencijalni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali njegove kvalifikacije u području sigurnosti prvu damu Hrvatske nisu pretjerano očarale te sugestije i zalaganja brojnih uglednika nije prihvatila pa mu je ta dužnost savjetnika za obranu izmakla iz ruku. Doduše, naknadno je imenovan jednim od 18 članova njezina Vijeća za domovinsku sigurnost. Tolića su u kampanji za Europarlament ishvalili suborci Ante Gotovina, Damir Krstičević, Ante Deur i Josip Klemm, a Tolić je najavljivao da će se u EP-u zalagati za to da vrednote Domovinskog rata kao temelj moderne Hrvatske budu prezentirane u Europi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.