Patrik Macek/PIXSELL

Slučajno? Pročitajte u kojem su trenutku počeli sukobi u Mostu

Autor: Iva Međugorac

.

Nemila događanja i sukobi koji se proteklih mjeseci odvijaju u skoro svim političkim opcijama u državi, prelili su se po svemu sudeći i na Most, koji je do nedavno djelovao posve skladno i uigrano. No, nedavna događanja u toj ne tako davno osnovanoj stranci potvrdila su da je stanje ondje daleko od idealnoga. Mostov saborski zastupnik Vlaho Orepić, prošloga se tjedna javno ogradio od kako je naveo skandaloznog djela izjave političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje o mogućnosti da Hrvatska ispostavi račune za pomoć bošnjačkim izbjeglicama, ako počnu stizati tužbe iz BiH kao posljedica haške presude.

S obzirom na to da je bez upozorenja službena Facebook stranica našeg portala dnevno.hr uklonjena, iz zasad neobjašnjivih razloga koji mogu sezati od spominjanja imena generala do organiziranih prijava Facebooku, molimo vas da na svojim profilima ili grupama na Facebooku podijelite naše tekstove u znak podržavanja slobode govora i izvještavanja. Ovakav potez, bez obzira na to s koje strane dolazio i što stajalo iz blokade, smatramo udarom na slobodu govora i izvještavanja. Vaš Dnevno.hrDIJELI ČLANAK

– U ovom, za mir i suživot osjetljivom periodu, trebamo biti svjesni posljedica javno izgovorene riječi – napisao je bivši ministar policije i time potvrdio sve intenzivnije glasine o neslaganjima unutar stranke. Zanimljivo, podjele u mostovim redovima na vidjelo su izašle baš u trenutku kada je predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao Mostovce na suradnju, tvrdeći da su im oni prihvatljiv partner. Kako doznajemo iz izvora bliskih Mostu, upravo je taj poziv na suradnju bio okidač za sukobe unutar stranke koja se polako, ali sigurno počinje osipati na dvije struje. Dok dio članstva predvođenog s predsjednikom Božom Petrovom i bivšim ministrom Orepićem u toj suradnji vidi dobru priliku za opstanak i povratak na vlast, drugi desni dio stranke u toj suradnji vidi još jednu opasnost, koja bi im se mogla obiti o glavu.

Nezadovoljnike tom potencijalnom suradnjom predvodi mladi Grmoja, koji u svojim stajalištima ima potporu od bombardera Mire Bulja i nekolicine članova. Kako god da bilo, u Mostu se uskoro pripremaju i unutarstranački izbori koji bi u prošlost mogli spremiti Petrova, čovjeka koji je od političara s puno potencijala postao tek sjenom koja se povremeno ukaže u javnom prostoru, a za čije riječi nitko ne mari. Zato su umjesto njega na političkoj sceni prilično velik dojam ostavili kako Orepić, tako i Grmoja. Upravo bi njih dvoje početkom sljedeće godine mogli odmjeriti snage na unutarstranačkim izborima, a kada dođe do toga postat će jasno koji je Mostov daljnji politički smjer, ako uopće kao jedna cjelina prežive.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.