P. Božanović

SLIJEDI JOŠ JEDNA FRONTA: Dosta vam je južine? Evo kad će snijeg!

Autor: dnevno.hr

 Snijeg u subotu mjestimice može padati i u nizinskom području te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije

I sredina prosinca prolazi uz vrlo promjenjive vremenske prilike. Nakon izražene južine, praćene olujnim jugozapadnim vjetrom i jugom koja je obilježila početak tjedna, njegova sredina je donijela tek manje zahlađenje. Tako su u srijedu najviše dnevne temperature u unutrašnjosti bile i za desetak stupnjeva niže od onih izmjerenih u utorak, kada su dosezale i 18 ili 19°C.  U gorju je palo samo par centimetara snijega.  Potom je opet brzo zajužilo tijekom četvrtka i petka, ispred novog frontalnog poremećaja koji se premješta preko naših krajeva, javlja Crometeo.

U petak poslijepodne i navečer nova je fronta zahvatila sjeverni Jadran i zapadne krajeve unutrašnjosti. Uz pritjecanje hladnijeg zraka u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti kiša je mjestimice prešla u snijeg.  Na sjevernom Jadranu bilo je i grmljavinskih pljuskova, a u riječkom zaleđu bilo je i tuče.

Nakon što ispratimo i ovu frontu, novi tjedan donosi hladnije, stabilnije i osobito na Jadranu sunčanije vrijeme  uz buru.  Takvo vrijeme bi trebalo potrajati barem u radnom dijelu predstojećeg tjedna.

Kišna subota, u gorju susnježica i snijeg

U prvom dijelu dana oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima te grmljavinom, a u gorju susnježicom i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Snijeg mjestimice može padati i u nizinskom području te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.  Sredinom dana u većini krajeva prestanak oborina, potom i djelomično razvedravanje, no u Dalmaciji navečer i u noći ponovno kiša.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i Dalmaciji sjeverozapadni, a na jugu još ujutro jak jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu zapuhat će bura koja će poslijepodne imati jake udare, navečer i olujne.




Temperatura zraka većinom između 1 i 6, na sjevernom Jadranu od 6 do 11, u Dalmaciji između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.