Dom Kanisek

Slavonija se pokrenula, u općini od 1 000 stanovnika gradi novi ‘mega-starački dom’

Autor: Dnevno.hr

Slavonci se masovno okreću ovom poslu, u trećem mjesecu otvara se objekt od 1000 metara kvadratnih

Već nekoliko godina na području Osječko-baranjske županije odvija se pravi “boom” osnivanja obiteljskih domova posebice za starije i nemoćne osobe.

Kada je posao osnivanja obiteljskih domova za starije i nemoćne prije četiri godine prešao iz nadležnosti Ureda državne uprave u nadležnost županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, na području Osječko-baranjske županije postajalo je samo pet takvih privatnih ustanova. A onda samo u 2012. godini osnovano je deset novih obiteljskih domova. Tri godine kasnije bilo ih je 24.

S obzirom na to da je novim Zakonom o socijalnoj skrbi iz 2014. godine, kao i Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, također iz prošle godine, dodatno olakšan postupak otvaranja privatnog doma, nezaposleni Slavonci masovno se okreću ovom poslu.

Tako je i u maloj općini Ernestinovo površine tek 80 metara kvadratnih koja broji tek oko 1 000 stanovnika gdje djeluju čak tri obiteljska doma za starije i nemoćne. Velika vijest je da sada grade i četvrti. Ovaj će za razliku od prethodna tri koja se skrbe za oko 10-ak osoba, biti puno većeg kapaciteta, za čak 50 korisnika.

Ivan Kanisek poduzetnik koji se ovim poslom bavi četiri godine i koji se odvažio na ovaj veliki poduhvat bitan i za razvoj njegove općine, ali i cijele Osječko-baranjske županije kazao nam je kako je projekt pri kraju, a na objektu od 1 000 metara kvadratnih uskoro će postaviti i krov.

“Zbog nemogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova odlučio sam da objekt financiram dijelom svojim sredstvima, a dijelom putem kredita kod jedne banke koja je jedina bila zainteresirana, druge banke su projekt ocijenile sa lošom ocjenom”, kazao je te dodao da otvorenje očekuju u trećem mjesecu.

Novi objekt će se nalaziti isto u Ernestinovu na mjestu “STARE CRKVE” koja je bila razorena za vrijeme rata. Zemljište “stare crkve”, kaže nam Kanisek, kupljena je uz dobru volju Općine Ernestinovo i načelnika Matije Greifa te napominje kako je ishođenje papirologije za ovu priču trajalo godinu dana.

Vlasnik je najavio i da će ovaj novi dom za starije i nemoćne osobe zapošljavati 15 novih djelatnika medicinske struke.

Čini se da su Slavonci sami otkrili kako spasiti svoj kraj od masovnih odlazaka i ne čekajući da ih država pokrene, pokrenuli sami sebe.

 

 

 

Autor: Dnevno.hr