Pixabay

‘SKUP POROD NE JAMČI HUMANOST’: ‘Rode’ reagirale na ‘celebritiy’ porod Elle Dvornik

Autor: dnevno.hr

Udruga Roda naglasila je da je problem činjenica da se nasilje u rodilištima (još uvijek) događa

Ella Dvornik u ponedjeljak je u jutarnjim satima rodila svoje prvo dijete, djevojčicu koju su ona i njezin odabranik Charles odlučili nazvati Balie Dee Dvornik-Pearce. Djevojčica je uranila tri tjedna, a porod je Ella dočekala u privatnom rodilištu Podobnik u Zagrebu. Za one koji ne znaju, klinika Podobnik jedina je privatna ustanova u Hrvatskoj koja uz ambulantnu i bolničku, pruža i medicinsku uslugu iz ginekologije i porodništva.

To, naravno,  dolazi s cijenom pa je tako za vaginalni porod potrebno izdvojiti 16 i pol tisuća kuna (18 tisuća kuna ako ne plaćate gotovinom), za porod carskim rezom cijena se penje na vrtoglavih 27 i pol tisuća kuna u gotovini (ili 30 tisuća kuna za obročno plaćanje). Osim toga, ova klinika nudi i rađanje u vodi po cijeni od 20 tisuća kuna. Epiduralna se isto tako naplaćuje po cijeni od dvije tisuće i dvjesto kuna, a svaki dodatan dan u klinici 1500 kuna. Boravak supruga u bolnici u apartmanu s pacijenticom plaća se dodatnih 550 kuna, a produženje hospitalizacije po danu 1500 kuna.

S obzirom na to da su mediji impulzivno izvijestili o porodu Elle Dvornik u ovakvim uvjetima, našli su se u nekim člancima i komentari Udruge Roda, no ne baš u kontekstu u kojem bi bilo korektno. Naime, iako u državnim rodilištima rade brojni vrsni stručnjaci, dio roditelja odlučuje se na odlazak u privatna rodilišta iz niza razloga. Strah je prije nekoliko godina među trudnicama raširilo i istraživanje Udruge Roda koje je pokazalo brojna neugodna iskustva u državnim rodilištima. Prvi je cilj bio “zaustaviti šutnju” o postupcima koji graniče s nasiljem i neumjesnim ponašanjem prema pacijenticama. Brojne su majke u suradnji s udrugom Roda 2014. godine izišle u javnost i ustvrdile da su tijekom poroda u pojedinim državnim bolnicama imale neugodna i mučna iskustva s pojedinim babicama i liječnicima. S druge strane, javile su se i druge žene koje su potvrdile da je u državnim rodilištima njihov porod protekao bez teškoća, štoviše, uz adekvatnu brigu bolničkog osoblja.

LUDA CIFRA: Znate li kolika je cijena porođaja u klinici u kojoj je Ella rodila?

Skup tretman nije garancija

O privatnim klinikama neke žene mogu samo sanjati jer su cijene usluga vrlo visoke, no medijske napise o tome da se mnoge žene na to odlučuju pod svaku cijenu jer su uplašene uslugom u državnim bolnicama Udruga Roda javno je demantirala:




“U javnosti su se povodom jednog celebrity porođaja pojavili napisi u kojima se spominje Rodina akcija #PrekinimoSutnju iz 2014. godine.

Na žalost, stavljena je u funkciju promoviranja privatnih usluga porodništva, što nam nikako nije cilj, a ne prihvaćamo ni ton poruke u kojem se da naslutiti da je veći problem što smo potaknule žene da progovore o nasilju koje se događa u rodilištima (pa ih time uplašile i usmjerile u privatnu praksu) nego je problem činjenica da se nasilje u rodilištima (još uvijek) događa.

Želimo skrenuti pozornost javnosti i žena, kao korisnica usluga svih rodilišta, na to da iako ton članaka koji se ovih dana pojavljuju u medijima navodi na zaključak da bi plaćanjem usluge (legalno ili u obliku mita) poboljšao tretman ili garantirao humani pristup porodu, iskustva žena koje nam se javljaju nisu uvijek pozitivna. Plaćanje usluge na žalost nije garancija da ćete izbjeći standardni “paket usluga” hrvatskih rodilišta, tome svjedoče i iskustva žena koje su sudjelovale u akciji #PrekinimoSutnju a koja su dolazila iz svih hrvatskih rodilišta, bez iznimke”, napisali su iz Udruge Roda te dodali da će o ovoj temi više izvijestiti 25. studenoga, na godišnjicu akcije i prvi dan #16DanaAktivizma.




Što kaže statistika?

Anketa udruge Roda iz 2014. godine koju je ispunilo preko 4000 žena, od kojih je 90 posto rodilo u pet godina prije provođenja ankete ukazalo je na poražavajuće rezultate. Čak 28 posto žena doživljava da je iskustvo poroda pogoršalo njihovo generalno raspoloženje, a 33 posto žena izjavilo je da je iskustvo poroda utjecalo na njihovu želju, odluku ili ozbiljno razmišljanje o tome da više ne rađaju. U udruzi Roda navode i kako je većina žena izjavila da se njihovo mišljenje tijekom poroda nije poštivalo i da su se osjećale usamljeno. U 75 posto slučajeva zdravstveno osoblje se ženama nije predstavilo, a u 67 posto slučajeva žene su izjavile da je zdravstveno osoblje govorilo o njima u trećem licu, koristeći pridjeve poput “ovo” ili “ona”. Iako je 77 posto žena izjavilo da su htjele blisku osobu uz sebe na porodu, 22 posto to nije ostvarilo jer osoblje nije dozvolilo prisutnost pratnje ili pak pratnja nije zadovoljavala neki od postavljenih uvjeta (nisu mogli platiti pratnju ili nisu pohađali propisani tečaj za pripremu za porod).

Osim toga, kod više od polovice žena se izvodio se Kristellerov hvat (nalijeganje na trbuh), vrlo opasna intervencija koja, iako je rijetko korisna, nikako ne bi smjela biti primjenjivana u tolikome broju poroda. Također, od tri do četiri žene moraju ležati za vrijeme trudova i tijekom poroda, bez mogućnosti kretanja, pokazala je tadašnja anketa.

Traumatična iskustva u rodilištima

O lošim iskustvima u rodilištima naš je portal pisao u nekoliko navrata, osobito kada javnost šokirala priča mlade majke Matee Janković iz Vinkovaca koja je 2016. godine opisala svoje traumatično iskustvo s poroda u vinkovačkoj bolnici, gdje je 31. siječnja, nakon više od 14 sati muke na svijet donijela mrtvo dijete.

Jedna je majka na Rodinom forumu svojedobno napisala:

– Moj porod je bio nasilan ko ništa…. ja sam došla do te točke pucanja da sam plakala i molila ih da prestanu….. znači trudovi bole ko sam vrag a on me još širi ručno…. kida mi vodenjak…. naliježe na trbuh… epi neizbježan… a molila sam ih da mi ništa od toga ne rade….. plakala….govorila….nepožurujte moju bebicu….doći će sama….. doktor je bio toliko odvratan prema meni da mi je govorio kakva ću ja to majka biti…psovao je….. a pola toga se ni ne sjećam od bolova….. sada imam posljedice…rana mi nije zarasla kako treba, sašili je čisto da se kaže da je zašiveno….o bolovima u rebrima i želucu neću ni pričati jer sam već 3 puta na hitnoj bila….. na hitnoj tvrde da je posljedica nalijeganja na trbuh….. psihičke traume što imam nitko ne može nadomjestit….. osjećam se ko g****….. i sada kad se sjetim svog poroda jeza me hvata…. žao mi je što je moja bebica tako morala na ovaj svijet doći….. a oni samo tvrde da je tako moralo biti, a ja znam da nije……” horor je kojega je doživjela jedna majka donoseći svoje dijete na svijet.

– Na svom prvom i jedinom porodu u KBC Osijek doživjela sam od sestara i osoblja tretman kakav ni životinji ni zvijeri ne bi nitko smio priuštiti. Sestre u rađaoni su me nazivale kravom, nemajkom, glupačom i stokom. Dijete se rodilo u mekonijskoj plodnoj vodi, a one su vrištale kako smrdimo i da ovakva govna nikad nisu vidjele. Nalegle su se da izađe posteljica i prijetile i psovale da ih ne guram kao da šutim i trpim jer su one moj smrad morale trpjeti – tek je jedna u nizu priča o zlostavljanju na porodu.

INCIDENT U ZADARSKOM RODILIŠTU: ‘Razbio sam vrata rodilišta jer mi je supruga satima ležala sama u bolovima’

DIJELITE OVE JEZIVE PRIČE: Sablasne ispovijesti iz hrvatskih rodilišta! Recimo im DOSTA! (FOTO)

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.