Marko Lukunic/PIXSELL

Škare Ožbolt prisjetila se ratnih dana: ‘Vukovar se jednostavno nije mogao obraniti’

Autor: T. P.

Dodala je da se u procesu mirne reintegracije Podunavlja vodila istinom i pravdom jer je to, smatrala je, jedino ispravno

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je vodila mirnu reintegracija hrvatskog Podunavlja, smatra da taj proces nije posve uspio.

Gostujući u emisiji N1 televizije, Škare Ožbolt prisjetila se ratnih dana: “Pratila sam stradanja. Vukovar se jednostavno nije mogao obraniti s onim kapacitetom, JNA je tada bila treća vojna sila u Europi. Mi se danas sjećamo tragedije Vukovara, ali svi ostali dani moraju biti dani obnove, akcije, napora oko ostanka mladih. To vidim kao prioritet kada je riječ o Vukovaru i svim gradovima koji su stradali u Domovinskom ratu”, rekla je Škare Ožbolt.

Dodala je da se u procesu mirne reintegracije Podunavlja vodila istinom i pravdom jer je to, smatrala je, jedino ispravno.

>>> Vukovar je pobijedio, bi li i danas?

“Ako mislite je li to uspjelo, mislim da nije sasvim. Ljudi danas žive jedni pored drugih, a mnogi zločini još nisu riješeni. Nitko nije odgovarao za stradanja samog grada, koji je kompletno uništen, niti za druge zločine koji su počinjeni izvan Ovčare”, rekla je Škare Ožbolt.

Činjenica što odgovorni za zločine u Vukovaru, od koji su neki i umrli, još uvijek nisu kažnjeni za nju je, kaže, prilično frustrirajuća. Istaknula je da su u procesu “vukovarskoj trojki”, suđenju Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, neke kvalifikacije bile suprotne činjeničnom stanju, i da se to djelomično dogodilo jer je, kako je navela, hrvatska država štedjela, a da nije trebalo biti tako.

“Hrvatska ima i dalje mogućnost procesuirati ratne zločine, jer oni ne zastarijevaju. Oprost i ratni zločini ne idu jedno s drugim”, zaključila je Škare Ožbolt.

Tijek događaja u Vukovaru pratite ovdje:

>>> VUKOVAR 25 GODINA POSLIJE: Kolona sjećanja nikad ujedinjenija (FOTO)

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI