www.publicdomainpictures.net

SKANDALOZNO: Tvrtka ‘Apis’ koja broji glasove, ‘u rukama’ Bandićevih i Milanovićevih ljudi!

Autor: I. Babić

Bandić je jedan od dvoje članova Skupštine društva, a u Nadzornom odboru sjede dvije žene s izbornih lista Bandićeve stranke – Jelena Pavičić Vukičević i Ana Stavljenić Rukavina. Pa kako je to moguće, zar to nije sukob interesa?

Bura koja se podigla nakon prošlih preferencijalnih izbora kada su HDZ-ovci prozvali tvrtku “Apis” IT, tvrdeći kako imaju indicije da su pokradeni za pet do šest mandata, mogla bi se ponoviti i nakon ovih izbora, jer rukovodeći kadar te kompanije, očito, nije izvukao nikakvu pouku iz zavrzlame koja ih je tada zatekla. Inače, “Apis” je firma koja godinama obavlja tehničku realizaciju provedbe izbora, te je 51 posto u vlasništvu države i 49 posto u vlasništvu Grada Zagreba, što je legitimno i transparentno.

No, baci li se pogled na upravljačku strukturu te firme, postavlja se pitanje – je li takvo što moralno, te koliko je uopće legalno, pošteno i legitimno da oni koji sudjeluju u izbornim utrkama sjede i na čelnim pozicijama firme koja je izravno vezana uz rezultate izbora.

Naime, skupštinu društva čini Zdravko Zrinušić, što je i objašnjivo jer je riječ o veteranu iz Ministarstva financija koji je bio na čelu Financijske policije. Potom je karijeru nastavio u financijskoj industriji, prvo kao član Uprave Štedbanke, a potom kao predsjednik Uprave Croatia osiguranja, nakon čega se opet vratio u Štedbanku.

Lojalne Bandiću

Osim njega, skupštinu društva čini zagrebački gradonačelnik i samoprozvani kandidat za premijera Milan Bandić. Tu priči, međutim, nije kraj, jer je zamjenica predsjednice Nadzornog odbora – Jelena Pavičić Vukičević – Bandićeva desna ruka i žena koja boje njegove stranke brani kao nositeljica liste u prvoj izbornoj jedinici. Da je Bandić lojalan svojim vjernim damama koje ga prate u stopu, svjedoči njegovo dugogodišnje prijateljstvo s nekadašnjom ministricom zdravstva, Anom Stavljenić Rukavina, koja je također na Bandićevoj listi za Sabor, a ujedno je članica Nadzornog odbora “Apisa”.

Nakon tih Bandiću bliskih imena koja su se visoko pozicionirala u “Apisu”, nameće se pitanje – hoće li upravo on, želeći se domoći premijerske fotelje, utjecati na rezultate parlamentarnih izbora? Sve i da je on moralan i pošten, postavlja se pitanje – koliko je takvo što pošteno i smisleno, te koliko je fer prema ostalim natjecateljima u izbornoj bitci?

Uz ove dvije Bandiću odane dame, potrebno je spomenuti i Slavicu Pezer Blečić, šeficu Nadzornog odbora, koja je također svojedobno bila zvijezdom hrvatskih naslovnica kao nekadašnja pomoćnica nekadašnjeg ministra financija, Ivana Šukera. Ime te bivše devizne inspektorice vezalo se tada uz malverzacije u Ministarstvu financija te se govorilo kako je ona, kao Šukerova pomoćnica, dobila kredit za pokrivanje afere Hypo.




Ostala, javnosti nešto manje zanimljiva imena koja čine NO “Apisa” su Ivan Rašeta i Dragica Bando, predstavnica radnika te tvrtke. Uz njih, u Upravi sjedi i direktor Lovro Mateš, čovjek koji, možda, ne posjeduje stranačku iskaznicu, ali zato ima prijatelje u SDP-u. Mahom su to viđeniji članovi Partije, a s nekima od njih, poput Davora Bernardića, rado ispija kave.

Valja naglasiti kako ova Uprava nesmetano drma “Apisom” još od 2012. godine, a vlada premijera Tihomira Oreškovića imala je priliku uvesti promjene u vrh te tvrtke. Taj događaj trebao se dogoditi u lipnju ove godine na sjednici koja je otkazana u posljednjem trenutku nakon što je Orešković hitno odjurio na sastanak u SOA-u. Razrješenje se nikada nije realiziralo, a sjednica na tu temu nikada se nije održala, pa je cijela priča ušutkana. Baš kao što su ušutkane i HDZ-ove jadikovke o pokradenim mandatima, ali i činjenica da u “Apisu” radi vojska SDP-ovaca, zbog koje se tvrtka i našla na udaru nakon prošlih izbora, zbog čega se svojedobno bunio i Milan Bandić.

Zapošljavanje SDP-ovaca u “Apisu” zaintrigiralo je nedavno i inspekciju rada koja je, doduše, samo površno zagrebala po tom problemu, nakon čega je priča opet pala u drugi plan. I to bez obzira što su u javnost procurili podaci kako je ondje u mandatu Kukuriku vlade zaposleno više od stotinu članova Foruma mladih SDP-a, a tamo su se skrasile i supruge, ljubavnice, djevojke i drugi članovi obitelji partiji odanih kadrova.




Uhljebljeni SDP-ovci

Na tom popisu SDP-ovaca našla su se i neka zvučna imena poput člana Glavnog odbora SDP-a, Dražena Posavca, koji se ondje i skrasio. Tu je i Bernardićev blizak suradnik i član zagrebačkog ogranka stranke Emer Eškić i SDP-ov Ivica Pranjić koji se “Apisa” domogao preskačući iz Zagrebačkog holdinga. I Damir Prelčec, potpredsjednik Foruma mladih partije, jedan je od “Apisovih” kadrova, baš kao i Zoran Suton, rođak financijskog tajnika Dinka Sutona.

U odjelu promocije i marketinga posao je pronađen za Martinu Mikučić Prka, suprugu zagrebačkog odvjetnika Mladena Prke, u čijem je odvjetničkom uredu posao pronašla supruga Tomislava Sauche, šefa kabineta donedavnog premijera Zorana Milanovića.

“Apis” je javno poduzeće u vlasništvu Države i Grada Zagreba, a do 2005. tvrtka je bila u vlasništvu grada, da bi iste godine država otkupila 51-postotni vlasnički paket. Iste te godine je tadašnji premijer Sanader na čelo tvrtke postavio Dunju Juricu, suprugu njegova suradnika Nevena Jurice, koja je na rukovodećoj poziciji dočekala smjenu vlasti. Na njezino mjesto vlada je imenovala Hrvoja Somuna, koji je pak blizak prijatelj s već spomenutim Sauchom.

I Denis Restek, te Lovro Mateš koji su u samom vrhu tvrtke, imaju partijske iskaznice. Prvi je član glavnoga odbora stranke blizak Bernardiću, a drugi je na zagrebačkim unutarstranačkim izborima potporu davao – Mrsiću. Sve u svemu, kadar je sve samo ne raznolik, a zapošljavanje uhljebničkim putem nije samo jednom potreslo tu IT tvrtku.

Tako je Bandić prijavio svojeg nekadašnjeg kolegu iz stranke i bivšeg zamjenika gradonačelnika Ivu Jelušića, sada člana SDP-a, Državnom odvjetništvu zbog sumnje da je krivotvorio službenu ispravu. Naime, Jelušić je u prosincu 2012. godine u ime Grada Zagreba potpisao izmjene društvenog ugovora tvrtke “Apis”, što možda i ne bi bio problem da Jelušić u to vrijeme nije obnašao jednu od funkcija u zagrebačkoj izvršnoj vlasti.

On je, naime, u lipnju 2012. podnio ostavku na mjesto zamjenika zagrebačkog gradonačelnika iz čega proizlazi da je Jelušić potpisao dokument u ime grada, mada u gradskoj vlasti nije bio dvije i pol godine. Bandić je zbog toga inzistirao na istrazi Odvjetništva, te zazivao Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ali sve je završilo na onoj staroj – tresla se brda rodio se miš.

Sada pak “Apisom” tresu Bandićevi i SDP-ovi kadrovi pa politika tako sebi otvara vrata da skroji rezultate izbora onako kako im paše, dok narod po običaju šišaju k’o ovce, ali za to ionako nitko ne mari.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.