Wikipedia / 7Dnevno

SKANDALOZNO: Bandićeva ilegalna spalionica u srcu Zagreba (VIDEO)

Autor: Krešimir Turčin / 7Dnevno / 21. listopada 2016.

Tone i tone otpada, koji se zbog vrste i sadržaja ne smije odlagati na zagrebački službeni deponij smeća na Jakuševcu, pali se svakodnevno u srcu Zagreba, nadomak zaštićenog parka prirode, ornitološkog rezervata na Savici, te nadomak brojnih stambenih naselja, uz znanje i privolu gradskih vlasti

Već duže od godinu dana stanovnici zagrebačkih naselja Borovje i Savica-Šanci udišu zatrovani i vjerojatno kancerogeni zrak zbog samovolje skupine od tridesetak Roma koji su golemu parcelu tik do Toplane doslovno pretvorili u zagrebačku ilegalnu spalionicu smeća. Romi tamo, tek pet, šest kilometara zračne linije od Trga bana Jelačića, svakodnevno, najviše u popodnevnim i večernjim satima, spaljuju tisuće kilograma sumnjivoga otpada koji se zbog svoje vrste i sadržaja ne može odlagati na službenom zagrebačkom deponiju smeća Jakuševcu! I sve to čine uz znanje gradskih vlasti i njihovu prešutnu privolu.

Policija je u posljednjih godinu dana intervenirala na tome mjestu bezbroj puta, jer ogorčeni stanovnici naselja Borovje ne žele više trpjeti teror romske manjine koja se protuzakonito “usidrila” na bivšem posjedu neke tvrke što je otišla u stečaj i ostavila devastirane objekte na milost i nemilost zubu vremena. Romi, koji nisu zagrebački starosjedioci, već dotepenci, okupirali su te objekte i napravili neku vrstu – ciganskoga skvota. Kako nemaju sredstava za preživljavanje, umrežili su se s vlasnicima kojekakvih zagrebačkih tvrtki koji ne mogu zbrinjavati svoj otpad na Jakuševcu.

Šokirani i vatrogasci

Cigani su tako napravili unosan biznis i stvorili kriminalnu skupinu s vlasnicima tvrtki, te za njih spaljuju plastiku, gumu, medicinski otpad itd. Kad traje spaljivanje, smrad je nesnosan, a kakve sve emisije plinova odlaze u zrak zna samo dragi Bog. Zadnja velika intervencija policije (potvrđeno nam je iz policijskog izvora) bila je 11. listopada u večernjim satima, a na intervenciju je prvo izašla samo jedna policijska ophodnja u vozilu, a onda je zatraženo pojačanje, pa su pristigla još dva vozila, a pozvani su i vatrogasci koji su po dolasku s dva velika vatrogasna vozila bili šokirani viđenim razmjerima zapaljene vatre i namjerno izazvanog požarišta veličine 50×20 metara. Vatrogasci su jedva lokalizirali požar, a sve su ih vrijeme morali osiguravati policajci, jer su Romi bili krajnje agresivni(?!).

PORUKA IZ VISOKOG POLICIJSKOG IZVORA RIBOČUVARIMA I RIBIČIMA: ‘Ne poduzimajte sami ništa, ne znate s kime imate posla, ostat ćete bez glave!’

Policija ima obavijesti o većini dostavljača smeća iz dobro uhodanih tvrtki koji pak bezobrazno i bezobzirno Romima dovoze suspektni otpad i plaćaju im sitan novac za spaljivanje svih mogućih gadosti. Znaju se registarske oznake takvih kombija i pitanje je za ministra Vlahu Orepića – zašto policija spava pred takvim očiglednim kriminalom kojeg se ne bi postidjela ni sicilijanska Cosa Nostra ni kalabrijska ‘Ndrangheta?

Čime se, zapravo, bavi policija?




Kada su brojni ribiči i ribočuvari poručili policiji da će se oni sami organizirati i obračunati s bandom koja terorizira sve u štićenom parku prirode i oko njega, iz visokih policijskih krugova su dobili upozorenje: „Ne poduzimajte sami ništa, ne možete ni pretpostaviti s kime imate posla. Ostat ćete bez glave!“

(CIJELI TEKST PROČITAJTE U NAJNOVIJEM IZDANJU TJEDNIKA 7DNEVNO)




Ova videosnimka, koju je dnevno.hr dobilo iz policijskog izvora, nastala je 11. listopada prilikom posljednje velike vatrogasne i policijske intervencije na velikom požarištu praktički u srcu Zagreba, uz jezera na Savici, u zaštićenoj zoni vodocrpilišta, tik uz orintološki rezervat te brojna stambena naselja gdje već duže od godine dana kriminalna skupina Roma u večernjim satima spaljuje na ilegalnoj spalionici otpad koji se zbog vrste i sadržaja ne prima na službeni zagrebački deponij smeća na Jakuševcu.

Uz nesnosan smrad, možda i kancerogeni, vatrogasci su jedva uspjeli lokalizirati požar razmjera najmanje 50×20 metara. Danas, 21. listopada vidjeli smo u ileganom romskom skvotu na Savici veliku cisternu na kojoj je pisalo voda za piće, pa smo direktorici zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje Štefici Mihalic poslali upit s pitanjem: Tko odobrava dovoz pitke vode službenim vozilom cisterne za Rome koji ilegalno žive uz jezera na Savici, gdje s bave kriminalnim spaljivanjem otpada? Odgovor tijekom današnjega dana nismo dobili.

Autor:Krešimir Turčin / 7Dnevno / 21. listopada 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.