Goran Kovacic/PIXSELL

FRLJIĆU DOLIJALO! Skandalozna i uvredljiva predstava ipak otkazana u Sarajevu!

Autor: dnevno.hr

Frljićeva predstava Naše nasilje i Vaše nasilje“ trebala se održati u nedjelju, 9. listopada na sceni sarajevskog “Narodnog pozorišta” u okviru festivala MESS.

Nakon što je Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo Ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunardnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija.

“Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te napisi u hrvatskim tiskovinama, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH, priopćeno je danas iz Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Kako se navodi u priopćenju, “netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećaja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.”

“S druge strane, svi oni koji su sudjelovali u netočnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.  Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonite zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada”, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo ,Frljićeva predstava Naše nasilje i Vaše nasilje“ trebala se održati u nedjelju, 9. listopada na sceni sarajevskog “Narodnog pozorišta” u okviru festivala MESS.

“Ova je Frljićeva predstava do sada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna(lo), pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama našega nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije.

Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane”, navelo je u subotu u svojem priopćenju  Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Protiv Olivera Frljića u Poljskoj podignuta je tužba zbog navedene predstave u kojoj je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana. Prijavu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi.


ZGRAŽANJE, PRIJAVE I UVREDE: Frljićeva predstava u BiH ‘bolno vrijeđa kršćane, muslimane, državu i građane’!


Autor: dnevno.hr