Patrik Macek/PIXSELL

SKANDALOZNA GREŠKA U POVIJESNOJ ČITANCI: Priznanje RH dovelo do eskalacije krize u Jugoslaviji!

Autor: dnevno.hr

'Meni je nezamislivo da danas u najnovijoj čitanci za jugoistočnu Europu za nastavnike povijesti, kojoj je pokrovitelj Europska komisija, na stranici 103 stoji kako je nedvojbeno međunarodno priznanje Hrvatske eskaliralo krizu u Jugoslaviji', kazao je Ante Nazor

Uoči 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske ravnatelj Hrvatskog Memorijalno dokumentacijskog Centra Domovinskog rata Ante Nazor prisjetio se kako je teklo međunarodno priznanje Hrvatske.

“Mi smo i prema ustavu iz 1974. godine imali pravo na samoodređenje, ali obzirom na agresivne okolnosti na terenu trebali smo se obraniti. Da se RH nije obranila, nitko nas ne bi priznao. Ako ćemo gledati ovu diplomatsku crtu, tu je glavnu ulogu igrao Papa, pa zatim njemačka diplomaciju”, kazao je Nazor za N1 i dodao da se Međunarodna zajednicva dugo kolebala.

“Kada netko krene u agresiju oružanim snagama, teško je da će međunarodna zajednica odmah reagirati iako ima svu moć i snagu. Ja im mogu oprostiti Hrvatsku, ali ne mogu da su oprostiti što su dopustili prelijevanje rata na područje BiH, sa svim tim iskustvima 1991. godine. Neopisiva greška međunarodne zajednice. Kada je svijet vidjeo što se događa u RH, sigurno je pridonijelo da je i javno mnijenje pritisnulo političke subjekte”, rekao je i ukazao  na sramotnu  pogrešku koja danas stoji u čitanci za povijest.

“Meni je nezamislivo da danas u najnovijoj čitanci za jugoistočnu Europu za nastavnike povijesti, kojoj je pokrovitelj Europska komisija, na stranici 103 stoji kako je nedvojbeno međunarodno priznanje Hrvatske eskaliralo krizu u Jugoslaviji. Utvrditi da je priznanje dovelo do eskalacije krize u Jugoslaviji, i to nakon Vukovara, Dubrovnika, Pakraca, 150.000 razorenih domova, više tisuća ubijenih – to je ili nepoznavanje povijesti ili jedna bezobrazna politička rečenica”, upozorio je Nazor.

Pojasnio je kako je riječ o knjizi koja je izišla prošli tjedan, a urednici su i hrvatski povjesničari. Dodao je kako je prepuna faktografskih grešaka. Najavio kako će s raščlambom tog udžbenika ići i prema Vladi RH i prema Europskoj komisiji.

“Jedini iskreni saveznici Hrvatske, prva pomoć su Hrvati iz Bosne i iseljena Hrvatska”, rekao je Nazor.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.