SKANDALOZAN PROPUST DORH-A: ‘Zbog nepotpune optužnice, ‘Kapetan Dragan’ će dobiti duplo manju kaznu!’

Autor: T. Budak

Obzirom da su australska državna tijela Vasiljkovića izručila po ovako aljkavoj, traljavoj i nepotpunoj optužnici, a po međunarodnom pravu nije dozvoljeno njeno proširenje, ovaj će ratni zločinac biti na slobodi puno prije nego li je to bilo za očekivati.

Nevjerojatan propust dogodio se od strane hrvatskog pravosuđa spram evidentnog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića (Kapetana Dragana) i zlodjela za koje ga se tereti.

Vasiljković je osobno isplanirao operaciju “Žaoka” a u kojoj su izginuli mnogi hrvatski civili i žrtve. Riječ je o akciji koja je 26.7 1991 imala dva pravca napada – Glinski pravac i pravac dolinom rijeke Une, a o čemu smo podrobnije mogli vidjeti na dokumentarnom filmu Heroji Pounja.

Međutim, optužnica koju je hrvatsko državno tužiteljstvo sastavilo i poslalo u Australiju, a po kojoj je Kapetan Dragan izručen, tereti ga samo za “glinski pravac”. Sve ostalo, uključujući “pravac dolinom rijeke Une” – izostavljeno je.

Obzirom da su australska državna tijela Vasiljkovića izručila po ovako aljkavoj, traljavoj i nepotpunoj optužnici, a po međunarodnom pravu nije dozvoljeno njeno proširenje, ovaj će ratni zločinac biti na slobodi puno prije nego li je to bilo za očekivati.

Cijeli propust uočio je umirovljeni policijski krim inspektor Branko Lazarević, svojevrsna legenda zagrebačke ekipe za očevide, koji se ne može načuditi ovakvom propustu:

– Ja za početak moram naglasiti kako nemam uvid u kompletne spise koji su dostavljeni Australiji, no činjenica je da posao nije odrađen kako spada, a pogreška je na našim tijelima koja su radila krim obradu. Tijela u Australiji sve su temeljila na našim informacijama i spisima u kojima je dobar dio zločina koje je Kapetan Dragan počinio – izostavljena – kazao je Lazarević kojem nikako nije jasno da DORH nije znao ili želio znati, ono što je znao veliki broj Hrvata, a posebice branitelja s pounjskog područja.

– Čak smo i u dokumentarnom filmu mogli vidjeti detalje koji se u optužnici ne nalaze, a trebali su. Dakle, ako novinari znaju koliki je dio krivnje Kapetana Dragana, ako Ivica Pandža Orkan ima zavidnu dokumentaciju u kojoj je sve crno na bijelo, kako to da naša tijela kojima je to posao za tako nešto nisu znala – čudi se Lazarević i dodaje da bi se “samo iz Orkanove knjige “Dokumenti iz Krajine” moglo sastaviti više desetaka optužnica”.




– Da sam na mjestu naših istražitelja, Orkanu ne bih dao mira i stalno bih kopao po njegovoj arhivi koja je uistinu zavidna. No, unatoč Orkanovoj želji, kod naših pravosudnih organa nema ni želje ni volje.

Branko Lazarević je osoba koja je nakon raketiranja Zagreba obavljao očevid i na osnovu svih zaključaka predočio spis od 1.700 stranica:

– Pa i to je malo, jer su bile ratne okolnosti i nije se imalo vremena. Realno, taj je spis mogao imati i deset tisuća stranica. Ali ne razumijem, što se u slučaju Vasiljkovića radilo svih ovih godina? Svaki laik zna za operaciju Žaoka i njene smjerove, a on se tereti za samo jedan. Što je sa ostalim žrtvama? Što je sa spisima? Zašto se nije istraživalo, arhiviralo i dostavljalo Australiji? Zašto nije oformljen spis o načinu pogibije Mile Blaževića Čađe i Željka Filipovića, heroja Pounja? Jednostavno, nisu odradili svoj posao – završio je Branko Lazarević.




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.