Patrik Macek/PIXSELL

SJEDNICA VLADE Plenković poručio: Neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila se i u BiH

Autor: dnenvo.hr

Vlada će Saboru uputiti i prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima.

Vlada je na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine. Na čelu ministarstva trebao bi biti Goran Marić.

Vlada SUUDI pretvara u ministarstvo jer želi čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom kako bi se riješili problemi s neiskorištenim državnim vlasništvom i stavilo ga se u funkciju odnosno kako bi bilo korisno i za državni proračun.

Premijer Andrej Plenković ministre je na početku sjednice izvijestio o svom posjetu BiH, ističući da je kao prvi predsjednik Vlade posjetio Kiseljak. Nažalost, dodao je, nedugo nakon posjeta došlo je do uhićenja pripadnika HVO-a.

“Naložio sam ministarstvima da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima s kojim smo u kontaktu putem veleposlanstva”, rekao je Plenković, dodajući da su obavijestili partnere i prenijeli im zabrinutost te da je u stalnom kontaktu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Sabora Božom Petrovom, prenosi Večernji list.

Plenković je poručio i da će Vlada učiniti sve da zaštiti legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih onih koji u ovom trenutku mogu biti ugroženi.

Naglasio je da svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, neovisno o etničkoj pripadnosti, ali da političke formulacije u nekim aktima o udruženog zločinačkom pokretu nisu prihvatljive. Rekao je da se neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila i u BiH.

Autor: dnenvo.hr