Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković najavio ‘naporan radni ritam’: ‘Do sredine srpnja radimo vrlo intenzivno – od utorka do petka!’

Autor: Hina/T. P.

U nastavku zasjedanja Hrvatski sabor raspravljat će o konačnom prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se mladima želi pomoći u stjecanju prve nekretnine

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u srijedu je rasprava o konačnom prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se mladima želi pomoći u stjecanju prve nekretnine.

Prema tom zakonskom prijedlogu, država će četiri godine plaćati pola rate kredita za kupnju prvog stana ili kuće, a ako osoba dobije ili usvoji dijete u tom razdoblju, za svako dijete rok će se produžiti za još dvije godine. Ako osoba u obitelji ima nekog s invaliditetom većim od 50 posto, rok se produžava za još jednu godinu.

Omogućava se kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu ukupan iznos do kojega država sufinancira kredit ne premašuje 100.000 eura. Nekretnina može biti i skuplja, ali ostatak se neće subvencionirati.

Tijek događaja:

12.50 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u srijedu zastupnicima prilično intenzivan rad do saborske ljetne stanke, dakle do 15. srpnja, kako bi se odradilo čim više zakona s opsežnog dnevnog reda.

Idući tjedan nastavljamo već u utorak, a od utorka do petka radit ćemo i idućih tjedana, plan je da svaki dan odradimo po pet-šest točaka, nekad ćemo, možda, raditi do 16 sati, drugi put do 22 sata, najavio je zastupnicima.

Molim razumijevanje, puno je točaka, rekao je Jandroković i pozvao predsjednike odbora da odrade zakone iz svoje nadležnosti kako bi Sabor mogao plenarno neometano raditi.




Neki odbori, bez ikakva razloga, imaju i po 14 neodrađenih točaka, molim predsjednike da sazovu sjednice i očituju se o točkama, rekao je Jandroković.

>>> Lovrinović ljutito poručio: Hrvatska nema strategiju vanjske politike

11.30 Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) izrazio je u srijedu nezadovoljstvo načinom vođenja hrvatske vanjske politike i zatražio plenarnu sjednicu Sabora na kojoj bi predsjednica države, premijer i ministar vanjskih poslova objasnili strategiju vanjske politike i njene glavne ciljeve.




“Postavlja se elementarno pitanje, ima li Hrvatska jasnu vanjsku politiku, kakva je naša strategija vanjske politike prema Sloveniji, smatram da mi strategije vanjske politike nemamo”, ustvrdio je Lovrinović u Hrvatskom saboru, navodeći da jednu politiku vodi premijer, drugu predsjednica, a treću Ministarstvo vanjskih poslova.

“Možda ta strategija vanjske politike i nije potrebna, ali onda treba reći zašto i koga se sluša. Možda je dovoljno slušati Bruxelles ili neki drugi centar moći”, rekao je zastupnik i kao primjer zemlje koja zna što hoće i aktivno radi na ostvarenju svojih vanjskopolitičkih ciljeva istaknuo Sloveniju.

10.34 Mostov zastupnik, bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović (Most) upozorio je u srijedu na devastaciju u zaštićenom području Plitvičkih jezera, te pozvao odgovorne da podumu hitne korake i zaštite taj prirodni biser koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Zamjetna devastacija prostora prekomjernom izgradnjom, betonizacijiom, apartmanizacijom i urbanizacijom te ozbiljna upozorenja da Plitvicama trajno prijeti devastacija, relativizira se do krajnosti koja graniči do apsurda, izjavio je Dobrović u Hrvatskom saboru. Dodao je  kako je tragično i apsurdno da se sve to događa uz izdane građevinske dozvole.

Objašnjavajući kako je to moguće, ‘prstom je upro’ u nadležne ministrice iz vlada HDZ-a i Kukuriku koalicije, a požalio se i da, kao ministar zaštite okoliša, nije uspjevao dobiti “puno razumijevanje” kolege nadležnog za graditeljstvo oko postojanja zajedničkog problema.

Dobrović je naveo da je 2005. tadašnja nadležna ministrica poslove izdavanja građevinskih dozvola u zaštićenim područjima preselila iz centralne na lokalnu razinu, građevinske se dozvole od tada izdaju u Gospiću.

Nova ministrica, 2013. godine izdala je drugi, “izgleda smrtonosni udarac” za sustav zaštite u zaštićenim područjima, rekao je. Javna ustanova Nacionalnog parka više nije stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole, čega je posljedica da nema nikakve kontrole izdavanja građevinskih dozvola, čak nema ni informaciju, kaže Mostov zastupnik.

Naveo je da je u veljači bio posjet tzv. Reaktivne promatračke misije svjetske baštine koja je u izvještaju elaborirala ozbiljan izostanak sveobuhvatnog sustava zaštite.

“U prilici smo da izgubimo mjesto na listi svjetske baštine”, upozorio je Dobrović podjećajući da su Plitvice već gotovo 40 godina na listi svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Pozdravio je današnji prosvjed branitelja plitvičkog kraja protiv devastacije Plitvica. “Svaka im čast za to”, rekao je i pozvao odgovorne da poduzmu hitne korake.

Stanku je zbog politike lijekova u Hrvatskoj zatražio SDP-ov Siniša Varga, HDS – HSLS – HDSSB zatražili su je zbog imuniteta u Saboru, a Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku jer žele govoriti o odnosima sa Slovenijom.

Također je stanku zbog devastacije Plitvičkih jezera zatražio Mostov Slaven Dobrović, a HDZ-ova Ljubica Lukačić upozorila je na Međunarodni dan bolesti ALS.

“Idilična slika koja se u medijima prikazuje o Plitvičkim jezerima nema veze sa stvarnošću”, upozorio je Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša govoreći o devastaciji, odnosno prekomjernoj izgradnji i devastaciji u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

“2005. je tadašnja ministrica građevinske dozvole preselila na lokalnu razinu, a 2013. je druga ministrica zadala izgleda smrtonosni udarac u zaštićenim područjima – javna ustanova više nije stranka u postupku izdavanja. Očito je prostorni plan smatran dovoljno dobrom podlogom za izdavanje. Posljedica je da nema nikakve kontrole nad dozvolama”, kazao je Dobrović i pokazao je fotografiju na kojoj se vidi dizalica nad okolnom šumom te pozvao nadležne da poduzmu hitne korake.

Autor:Hina/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.