Patrik Macek/PIXSELL

Sindikati složni: Porezna reforma ništa neće donijeti građanima s najnižim primanjima

Autor: dnevno.hr

Sever upozorava da će osoba s prosječnom plaćom i dvoje djece dobiti povećanje od 66 kuna neto, što svakako nije razlog za optimizam.

Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj će premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstaviti poreznu reformu socijalnim partnerima ocijenili su da će porezna reforma donijet  vrlo malo ili ništa građanima s najnižim primanjima

Sever upozorava da će osoba s prosječnom plaćom i dvoje djece dobiti povećanje od 66 kuna neto, što svakako nije razlog za optimizam.
Kritizirao je i ukidanje najniže stope na dohodak od 12%, ali i smanjenje najviše s 40 na 36 posto. Predložio je da se ona niža zadrži, a uvede jedna viša za one s visokim primanjima koji će dobiti nekoliko tisuća kuna veće plaće.

“Dok svijet sve više promiče uvođenje progresivne stope na dohodak, kako bi se smanjivale društvene nejednakosti, Hrvatska se svodi na samo dvije stope i ide na ruku onima s najvišim primanjima”, kazao je.

Na novinarski upit hoće li sindikati biti kritični prema Zakonu o radu, Sever je odgovorio da reforma radnog zakonodavstva može ići samo u smjeru defleksibilizacije i dodatne zaštite radnika. Sigurno više nema prostora za daljnju fleksibilizaciju tržišta rada , bilo da je riječ o radnom vremenu ili pojednostavljenju nekih odredbi, kazao je.

Novosel je pak izrazio zadovoljstvo što je sjednica GSV-a sazvana ubrzo nakon formiranja Plenkovićeve vlade, za razliku od prethodne kada se na to čekalo tri mjeseca. Očekujemo da se socijalni partneri mogu očitovati o poreznoj reformi, kad već nisu mogli u tome sudjelovati kroz radne skupine, rekao je.

Na dnevnom redu GSV-a je i prihvaćanje zapisnika 203. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, imenovanje potpredsjednika Vijeća iz redova Vlade RH te prijedlog porezne reforme.

Autor: dnevno.hr