Nel Pavletic/PIXSELL

Sindikat pomoraca upozorava na novi slučaj kriminalizacije hrvatskih pomoraca u Španjolskoj

Autor: Hina

Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske u srijedu su upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca navodeći novi slučaj u španjolskoj luci Cadiz gdje je u prvoj polovici srpnja policija pritvorila dva hrvatska i ostale pomorce tegljača koji je teglio brod bez posade, radi sumnje u krijumčarenje cigareta.

Policija je pritvorila cijelu posadu tegljača jer se utvrdilo da je na tegljenom brodu bez posade bila određena količina cigareta.

Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade.

Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj.

Prema saznanjima sindikata, pomorcima su u zatvoru u Cadizu osigurana prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik.

Sindikat pomoraca je dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj dobio od članova obitelji pomoraca.

Nakon toga su obavijestili mjerodavne institucije u Hrvatskoj,  pravni odjel Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) i ITF inspektora u Cadizu.




“Stupili smo u vezu s vlasnikom tegljača te dobili informacije da je kompanija angažirala odvjetnika i uputila predstavnika kompanije u Cadiz. Očekujemo da će hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj posjetiti naše pomorce kojima su tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, pa s njima ne možemo neposredno kontaktirati”, poručili su su iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.