Patrik Macek/PIXSELL

ŠIMIĆ: Bilo bi licemjerno da nam je Hasanbegović sad neprihvatljiv

Autor: M.B.

"Svatko od nas ima svoje pozitivne i negativne strane. Surađivali smo s njim u prošloj vladi i govoriti sada da nam je neprihvatljiv to bi bilo licemjerno", kazao je Šimić.

Miroslav Šimić (Most) kazao je za N1 televizuju prije početka sjednice Odbora za zakonodavstvo da su dobili poziv tijekom jučerašnjeg dana.

“Danas ćemo se svi pojaviti. Jučer se nismo pojavili jer nismo dobili poziv”, kazao je.

Budući da je osma točka dnevnog reda Sabora izglasavanje povjerenja Vladi, upitan je hoće li se stići prije toga raspravljati o izmjenama Ovršnog zakona, Zakona o HNB-u ili HRT-u.
“Vjerojatno neće. Ako sutra budemo glasali o Vladi te će se točke pomaknuti na vrh dnevnog reda. Mislim da to neće biti poslovnički problem”, navodi on.

Zašto je Most tražio baš ovih sedam jamstava, bez spomena teritorijalnog preustroja i ukidanja županija, na kojemu je Most gradio svoje kampanje, upitan je zatim.

“Kad smo predstavili tih sedam točaka rekli smo da se ne radi o suštinskim i strukturalnim promjenama, već malim koracima za bolju Hrvatsku. Svaka točka šalje nekakvu poruku. Što se tiče lokalne samouprave, smanjili bismo iznos za plaće lokalnih dužnosnika s 20 na 15 posto budžeta. To govori o tome da želimo racionalniju lokalnu samoupravu, pa i javnu, i da se tome prilagode i jedinice lokalne samouprave, primjerice spajanjem adminstracija. S HDZ-om smo dogovorili da se do primjene zakona ide u reformu lokalne samouprave i decentralizaciju financijskih sredstava”, kazao je Šimić, naglašavajući da Most ima opsežan program u kojemu su te strukturne reforme, o kojima ih svi ispituju i taj se program usklađuje s partnerima u HDZ-u.

Miroslav Šimić upitan je zatim ima li netko tko je neprihvatljiv Mostu, među ovim imenima za koja se navodi da bi mogli biti čelnici ministarstava, budući da je Zlatko Hasanbegović izazvao brojne reakcije u vrijeme imenovanja i tijekom obnašanja funkcije ministra kulture.

“Što se tiče imena ministara, preko medija sam samo upoznat i zamolio sam kolege da me zbog obaveza u Saboru isključe iz glavnog pregovaračkog tima. Imenima ne želim licitirati. Što se tiče Hasanbegovića, mi smo s njim bili u prošloj vladi”, kazao je.

Na pitanje jesu li bili zadovoljni tom suradnjom, Šimić odgovara: “Svatko od nas ima svoje pozitivne i negativne strane. Surađivali smo s njim u prošloj vladi i  govoriti sada da nam je neprihvatljiv to bi bilo licemjerno”.

Autor: M.B.