Davor Visnjic/PIXSELL

Šibenik domaćin otvorenja ovogodišnje nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige

Autor: dnevno.hr

Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba.

Mjesec hrvatske knjige 2016., manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, bit će svečano otvoren u subotu, 15. listopada u Šibeniku. Domaćin je svečanosti grad Šibenik, a Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ ovogodišnji je suorganizator.

Najstariji hrvatski grad ove godine bilježi tri bitne obljetnice, i to 950. obljetnicu prvoga spomena – u ispravi hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., 150. obljetnicu utemeljenja Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku i 400. obljetnicu objavljivanja knjige izuma i projekata Novi strojevi (Machinae novae) Šibenčanina Fausta Vrančića. Zbog tih ga je razloga Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2016. odredio kao domaćina svečanoga otvorenja, koje će se održati u 12 sati u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nakon pozdravnih riječi, okupljeni će imati priliku pratiti bogat kulturno-umjetnički program: Tisućljetni Šibenik – izlaganje dr. sc. Ivice Poljička, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Šibenika, nastup Kulturne udruge Šibenske šuštine, koja će izvesti staro šibensko mutavo kolo te nastup klape Sebenico. Nakon završetka programa uslijedit će posjet izložbama u Knjižnici – Šibenik očima stranaca (građa iz fonda) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest izvornih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafičke mape Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkoga dizajnera Vladimira Kirina).

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Čitam sto nas sat. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.