Patrik Macek/PIXSELL

SEZONA UHLJEBNIŠTVA JE POČELA ZA VIŠE OD STO MOSTOVACA I HDZ-ovaca: Doznajte u kojim firmama će ih zaposliti

Autor: I.Delić

Val uhljheba očekuje svoju priliku, i po svemu sudeći uskoro će je i dobiti.

Ministarstvo gospodarstva bilo je jedno od onih na kojima je Most inzistirao prilikom pregovora o sastavljanju Vlade s Hdzom i novim predsjednikom te stranke Andrejom Plenkovićem. No, kako je aktualni premijer na čijoj su strani bile brojke bio ustrajan, tako je Most pristao na kompromis te je umjesto željenog ministarstva za ljude sa svojih listi izlobirao mjesta u javnim tvrtkama i poduzećima pa bi se u skladu s time politika nove vlade mogla svesti na stara, i dobro nam znana kadroviranja po stranačkom ključu, kao što je to uostalom javno priznao Milorad Pupovac inzistirajući da se Srbe pozicionira u javnim tvrtkama i poduzećima, mimo natječaja i van svih kriterija.
A upravo po tom stranačkom ključu kako saznajemo sprema se preko sto uhljebljenja u javne tvrtke, a osim Mosta i Hdz-a koji su suradnju postigli za nastavak potpore Vladi HSS će insistirati na tome da im se prepusti upravljanje nad Podravkom.
Plan je da se u što skorijem vremenu razmotre kandidati za državne tajnike, a zatim će na red doći ravnatelji što je sadašnja razina pomoćnika, dok u trećoj fazi na red stiže uhljebljenje u javna i državna poduzeća koja će se dijeliti po ključu četiri naprema jedan i to tako da bi četiri poduzeća pripala većem HDZ-u, a jedno Mostu Bože Petrova. Tragična je činjenica što su građani ponovno povjerovali u retoriku metkovskog psihijatra te u prazna obećanja da mostovce ne zanimaju fotelje jer najveći interes za čelna mjesta u javnim poduzećima pokazuju upravo oni.
Naime, Petrovljevoj stalo je do fotelja u nizu strateških energetskih tvrtki. ‘Pucaju’ prvenstveno na ‘Inu’, a svog čovjeka rado bi pozicionirali i u ‘HEP’ što ne treba čuditi, jer riječ je o tvrtki koja je 2014. imala 1,2 milijarde kuna dobiti te u javnosti slovi kao dobar plijen.

Na listi Mostovih želja su i ‘Plinacro’ te ‘Janaf’, a zanimljive su im i ‘Hrvatske vode’ te ‘Hrvatske šume’. Bolje kazano – sve što imalo vrijedi. S druge strane Hdzovci bi svoje kadrove rado ugurali u Narodne novine, a i djelu Hdz-ovaca primamljive su Hrvatske šume i Hrvatske vode, a na popisu želja su Apis, Hrvatska lutrija, HŽ Cargo, ’, ‘Jadrolinija’ te tvrtka ‘Odašiljači i veze’. Najvećoj stranci vladajuće koalicije zanimljiva je ‘HŽ Infrastruktura’, ali i Autocesta Rijeka-Zagreb te ‘Croatia Airlines’.
Ovakva podjela plijena nije nikakva novina, jer u cijeloj paleti javnih poduzeća i tvrtki iznimno je teško pronaći rukovodeću osobu koja je nadživjela bilo koju promjenu vlasti. Iznimka je tek Darinko Bago koji ‘Končar elektroindustriju’ vodi još od 1999. godine.
U HDZ-ovo vrijeme HEP je vodio Leo Begović, a u četiri godine Milanovićeve vlade ondje su se izmjenjivali HNS-ovci Zlatko Koračević i Tomislav Šerić, dok je trenutko na vodećoj poziciji Perica Jukić. U ovom kontekstu vrijedi spomenuti i ‘Croatia osiguranje’, kompaniju koju je u 90-tima vodio Suad Rizvanbegović teniski partner pokojnog predsjednika Tuđmana. S promjenom vlasti Linić na tu poziciju dovodi Marijana Čurkovića. HSLS-ovim kadroviranjem te fotelje domogao se Hrvoje Vojković, poslije čije smjene na scenu stupa Zdravko Zrinušić. Mijenja ga SDP-ovac Krešimir Starčević, nakon čega CO dobiva privatnog vlasnika Adris pa na čelo te osiguravajuće kuće sjeda Sanel Volarić. U sam vrh uspješnih javnih poduzeća svrstati se može ‘Podravka’ koja bilježi čak 200 milijuna kuna dobiti godišnje. Podravku je 2012. godine preuzeo SDP-ov Zvonimir Mršić. Sada ga pak iz fotelje misli maknuti HSS koji je do Mrsićeva dolaska Podravkom uistinu i vladao te je iz njihove kvote došao Miroslav Vitković. Kada je smijenjen predsjednik Uprave Marko Marinac tadašnji predsjednik HSS-a Josip Friščić otvoreno daje do znanja da je s HDZ-om razgovarao o Podravci.

I ‘Janaf’ je još uvijek HNS-ova utvrda jer vodi je Dragan Kovačević, kojem je na polovici Milanovićeva mandata direktorska pozicija bila ugrožena zbog žestokog kritiziranja tadašnjeg ministra financija Slavka Linića. Kovačević je s Janafom u 2015. ostvario najbolje poslovne rezultate u povijesti; prihodi te tvrtke iznosili su 726 milijuna kuna te su porasli 48 posto u odnosu na godinu ranije.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.