Borna Filic/PIXSELL

SEVERINA JE USPJELA: Sud ukinio privremenu mjeru za Aleksandra, evo što to znači!

Autor: dnevno.hr

Naglasili su da ni jedna odluka suda kojom se reguliraju susreti djeteta s roditeljem s kojim ne živi ne isključuje mogućnost drukčijeg dogovora majke i oca

Ukinuta je privremena mjera kojom je određeno da petogodišnji Severinin sin treba provoditi podjednako vremena s njom i s ocem Aleksandrom Popovićem. Odluka je to Županijskog suda u Splitu kojom je prihvaćena žalba Severine Kojić te je predmet vraćen Općinskom građanskom sudu u Zagrebu na daljnje postupanje, javlja Slobodna Dalmacija.

Glasnogovornika Županijskog suda u Splitu, Damir Romac, za Slobodnu je potvrdio da je predmet bio na odlučivanju na sudu te je odluka i donesena.

“Spis je vraćen na Općinski građanski sud u Zagrebu”, dodao je sudac Romac.

Neslužbeno, okosnica rješenja splitskog suda leži u tome da ne žele potvrditi privremenu mjeru upravo zbog interesa petogodišnjeg Aleksandra. Kako su istaknuli, oni ne dovode u pitanje nepristranost Općinskog građanskog suda u Zagrebu već ističu da je kod njih u tijeku postupak prema tužbi Aleksandra Popovića kojim se odlučuje o izmjeni prvotne odluke da njegov sin živi s majkom.

Splitski sud smatra kako će odluka u toj parnici biti donesena u najskorije moguće vrijeme. Stoga smatraju kako donošenje privremene mjere kojom se drugačije reguliraju susreti Aleksandra s ocem nije svrhovito ni opravdano. Pojednostavljenim rječnikom, splitski sud ne želi dovesti dijete u situaciju da mijenja dosadašnji način života sukladno privremenoj mjeri, kada postoji mogućnost da zagrebački sud u parnici prema tužbi njegovog oca odluči drugačije, što bi za dječaka ponovno značilo promjenu u svakodnevici.

Privremena mjera se ne može donijeti ako ne postoji temeljni sudski spor kojim tražimo svoja prava, jer se ona donosi na određeni vremenski period, najdulje do okončanja sudskog postupka.

S obzirom na to da dijete nije nekretnina, upravo je splitski sud želio izbjeći da maloljetni Aleksandar bude izložen neprekidnim promjenama bez da je to nužno. Njihov je stav da se treba pričekati presuda po tužbi njegova oca o ponovnoj evaluaciji odluke o njegovom boravku s roditeljima. Ako ta presuda bude različita od prve, prema kojoj je više vremena provodio s majkom s kojom i živi, tada će za njega promjene biti nužne.




Ako odluka potvrdi prvu presudu i odbaci očevu mu tužbu, u njegovu se životu neće ništa promijeniti. Do tog trenutka splitski sud smatra da ne treba forsirati promjene u djetetovu životu koje možda neće biti trajne, znači ne treba provoditi privremenu već čekati konačnu mjeru.

Uz brigu za djetetovu dobrobit, sa Županijskog suda u Splitu su upozorili kako postoji niz pogrešnih pravnih tumačenja učinaka privremene mjere, što samo doprinosi polarizaciji odnosa majke i oca. Vjerojatno su mislili na broj od 200 dana koje bi dječak, prema nekim tumačenjima, trebao provoditi s ocem. Naglasili su da ni jedna odluka suda kojom se reguliraju susreti djeteta s roditeljem s kojim ne živi ne isključuje mogućnost drukčijeg dogovora majke i oca, javlja Slobodna Dalmacija.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.