Borna Filic/PIXSELL

SEIZMOLOG UPOZORAVA: ‘Ovo je podsjetnik da smo na seizmički aktivnom području, mogao bi nas pogoditi jak potres’

Autor: dnevno.hr

Poznato je da se Zagreb nalazi na poprilično trusnom području. Iz ureda za upravljanje u hitnim situacijama uvjeravaju da imaju razrađene planove za postupanje u slučaju potresa u Zagrebu.

Seizmolog Krešimir Kuk za HRT je prokomentirao potrese koji posljednjih dana pogađaju Italiju, a sada i BiH. Kuk je kazao da potres u BiH nije izravno povezan s potresima u Italiji. Oni su ipak nešto dalje i radi se o drugom sklopu i o nekoliko serija potresa koje su nažalost istovremeno aktivne na nekoliko različitih dijelova.

Fizikalni uzroci potresa u Italiji, ali i s ovu stranu Jadrana su isti. Radi se o djelovanju podvlačenja afričke ploče pod europsku, jadranske mikroploče pod euroazijsku te jadranske mikroploče pod Dinaride, a isto tako se potiskuju Apenini prema sjeverozapadu, rekao je Kuk.

“U Hrvatskoj se ne trebamo brinuti zbog potresa u Italiji ili onoga u BiH. Bio je izvjestan period možda malo mirnije situacije u nas i okolnim područjima, ali ovo je podsjetnik da mi jesmo seizmički aktivno područje i da ne treba zaboraviti činjenicu da se potresi i kod nas događaju”, istaknuo je seizmolog Kuk za HRT.

“Potresi se ne mogu predvidjeti u potpunom smislu. Tri su parametra koja mogu definirati potres: vrijeme njegova nastanka, mjesto i trenutak kada će se on dogoditi. Dosta precizno se može raditi na dva navedena parametra ali točno vrijeme je pitanje hoće li se ikada moći predvidjeti”, dodaje Kuk.

>>> ŠTO ČINITI U SLUČAJU POTRESA? Ove bi upute svatko trebao pročitati!

Na pitanje koliko smo spremni na potres širih razmjera npr. u Zagrebu Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kazao je da se građane educira o tom pitanju. “Dostavljaju se leci u kaslić. Za Grad Zagreb postoje i određena mjesta okupljanja ako do toga dođe. Puno se ulaže u educiranje u vezi s potresom”, rekao je Perinić uz napomenu kako dozvoljava da se može i više i bolje. “Što se tiče same reakcije, tu se radi o nekoliko minuta. Osim 62.000 vatrogasaca u Hrvatskoj koje mogu reagirati vrlo brzo tu je još i vojska ljudi koja je uključena. Druga je stvar specijalističke opreme”, kazao je Perinić.

Poznato je da se Zagreb nalazi na poprilično trusnom području. Iz ureda za upravljanje u hitnim situacijama uvjeravaju da imaju razrađene planove za postupanje u slučaju potresa u Zagrebu.

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, kazao je kako se predviđa da je moguć potres od 6,3 po Richteru, a možda čak 6,5 na području Kašine. Jedna od procjena je bila kada bi se dogodilo to u najnepovoljnijoj varijanti da bi moglo biti čak i do 3.000 mrtvih i do 15.000 ranjenih. U Zagrebu smo formirali specijalističke postrojbe za spašavanje iz ruševina (oko 600 ljudi).

>>> NEĆETE VJEROVATI! Znate li koje je najsigurnije mjesto u vrijeme potresa?

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI