SEDATIV U KOMBINACIJI S ALKOHOLOM ILI HEROIN? Ugledni psihijatar: ‘Droga joj sigurno nije na silu dana!’

Autor: M. Matić

Poznati psihijatar Vladimir Gruden komentira moguću pozadinu najnovijeg seks skandala u Hrvatskoj!

Svjedoci smo novog seksualnog skandala koji potresa Hrvatsku, a u središtu je zbivanja navodno poznata hrvatska manekenka i voditeljica Tina Katanić. O ovoj temi razgovarali smo s poznatim psihijatrom Vladimirom Grudenom.

Na snimci je jasno vidljivo da je poznata djevojka u polusvjesnom stanju i potpuno omamljena dok je dvojica mlađih muškaraca seksualno iskorištavaju, a treći snima.

“Kada je riječ o drogi, to mogu biti i razni lijekovi. Veće doze raznih sedativa mogu dovesti do smanjene sposobnosti rasuđivanja”, izjavio je Gruden. ”Sedativi u kombinaciji s alkoholom mogu biti posebno pogubni. Gruden nadalje navodi heroin kao jedno od sredstava koje slabi prosudbu, a konzument nije u stanju upravljati svojim ponašanjem”.

Gruden je također istaknuo i lako dostupnu marihuanu koja, iako spada pod lake droge, smanjuje psiho-motoričke vještine, a najveća opasnost prijeti od raznih sintetskih droga.

”Kada je o žrtvama silovanja riječ, ono što bi svaka žena svakako trebala napraviti jest obavijestiti policiju i socijalnu službu,” tvrdi Gruden, ali i naglašava: “Bolje je spriječiti, nego liječiti.”

”Ono što mi možemo učiniti prije no što šteta već bude učinjena jest  – prevencija, ističe Gruden. ”Bitno je izbjegavati društvo u kojem je droga dostupna jer, “droga joj sigurno nije na silu dana”, naveo je ugledni psihijatar komentirajući slučaj djevojke koja se našla u novom seksualnom skandalu.

”Uzimajući droge, svatko se vodi ciljem “možemo se malo zabaviti, ali to malo često vodi dalje”, nadalje pojašnjava Gruden.




”Stoga su bitne edukacije  i prevencija, a veliku ulogu u tome imaju obitelj i škola, ističe psihijatar i dodaje da pravilnim odgojem osoba jača samopouzdanje. Oni koji se nisu izgradili kao osobe, neće imati samopoštovanja, a taj će manjak kompenzirati alternativnim rješenjima kao što je svijet droge”, smatra Gruden.

Na naše pitanje zna li podatak koliki je postotak žena koje su silovane bilo pod utjecajem raznih droga, Vladimir Gruden nije nam znao dati točan odgovor. Naglasio je da je taj broj veći i do nekoliko puta nego što se to  prikazuje.




Autor:M. Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.